Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Ми відкриті для всіх, кого Господь обдарував талантами, - Юрій Візняк

Юрій Візняк, генеральний директор Львівського палацу мистецтв: "Ми відкриті для всіх, кого Господь обдарував талантами".

Львівський палац мистецтв, поза усяким сумнівом, отримав друге дихання. Заклад постійно оновлюється, розвиває матеріальну базу, впроваджує сучасні інформаційно-комунікаційні технології. У палаці вирує творче життя: виставки, фестивалі, концерти.

Про позитивні зміни, осучаснення палацу мистецтв в інтерв’ю «Галінфо» напередодні світлого свята Великодня погодився розповісти його генеральний директор – Юрій Візняк.

- Ми виходимо передусім з того, що палац мистецтв має стати зразковим майданчиком для представлення робіт, культурно-мистецьких здобутків наших художників, інших творчих працівників. І не лише митців з Львівщини. Але й з усіх куточків України. Також ми зацівлені в тому, щоб в нас виставляли свої роботи закордонні художники. Тобто, наше головне завдання – створити максимально сприятливі умови для представлення художників, інших людей мистецтва на базі закладу. Йдеться, зокрема, про надання під виставки відповідно облаштованих примішень. Про забезпечення в цих приміщеннях температурних режимів. Забезпечення надійної охорони, пожежної безпеки, умов для паркування.

До цієї мети – створення зразкового мистецького майданчика - ми йдемо крок за кроком.

- Відомо, що Львівським палацом мистецтв Ви керуєте трохи більше року. Що конкретно вдалося за цей час зробити? З чого довелось починати?

- На посаду тимчасово виконуючого обов’язки директора Львівського палацу мистецтв мене призначили в березні 2018 року. Однією з найгостріших проблем закладу тоді було опалення. А вірніше – його відсутність, бо шість років палац працював без опалення.

Вирішення цієї проблеми стало першочерговим завданням. Отож, ми провели ремонтні роботи і опалення було відновлено. Також в палаці мистецтв було встановлено системи кондиціонування, на що з обласного бюджету нам виділили 3 млн. грн. Для нас це є вкрай важливим, оскільки 2 кондиціоненри забезпечують необхідні та комфортні умови при проведенні виставок, особливо коли йдеться про картини.

Окрім того, минулого року в палаці мистецтв розпочали роботу галерея «Art space» (арт простір) та багетна майстерня «ProArt Frame Gallery», в якій, зокрема, продають картини наших художників. А студентам художніх закладів надається 50-ти відсоткова знижка на оформлення їхніх картин.

На цокольному поверсі закладу ми відкрили оновлений конференц-зал на 110 місць – з сучасним обладнанням, комфортними умовами, які, зокрема, забезпечує атр-кафе. Відновили внутрішній дворик, закупили та встановили банера, сучасні вивіски.

Дуже важливо і те, що минулоріч був проведений енергоаудит палацу мистецтв. В рамках цього енергоаудиту ми вже завершуємо розробку проектно-кошторисної документації для вирішення проблем енергозбереження в палаці мистецтв. Загалом завдяки програмі енергозбереження ми очікуємо на фінансову підтримку з обласного бюджету у 20 млн.грн. Зазначу, що на цей рік нам надали підтримку у 3,5 млн. грн. Ці кошти ми плануємо витратити на облаштування енергозберігаючих вікон та дверей. В майбутньому встановлюватимемо сонячні батареї, завдяки яким можна буде економити на електроенегрії, а зекономлені кошти вкладати у розвиток мистецтва.

- Щодо планів на рік: що ще збираєтесь реалізувати?

- Заплановано багато проектів. У їх числі - перекриття внутрішнього дворику прозорим дахом і встановлення нового сучасного містка зі шкла при вході в палац. Ми робитимемо новий вхід з вулиці Коперника. Відповідна проектно-кошторисна документація розроблена минулоріч. На реалізацію цього проекту з обласного бюджету заплановано 2,1 млн. грн.

Окрім того, ми подали на конкурс два мікропроекти за програмою Львівської обласної ради на відновлення високого виставкового залу, а також ремонт стін, монтаж сучасної системи освітлення і встановлення сигналізації. В одному із мікропроектів на суму 240 тис. грн. палац став переможцем.

Розпочали роботи з відновлення застарілої напівзруйнованої системи водопостачання. Роботи з відновлення системи пожежної безпеки, яка фактично у Львівському палаці мистецтв була як така відсутня. Йдеться, зокрема, про встановлення пульту управління пожежної сигналізації.

Окрім того, плануємо відкрити двох міні-залів на 30 місць. В одному з них вже завершується ремонт, зал буде відкрито найближчим часом. Користуватися цим приміщенням зможуть, зокрема, представники Альянсу творчої молоді, що функціонує при палаці мистецтв після підписання Меморандуму про співпрацю у сфері культури і мистецтва між преставниками громадського сектору та Львівським палацом мистецтв. Загалом цей документ підписали майже 60 громадських організацій, творчих та молодіжних спілок, волонтерських та соціальних об’єднань.

- Цікаво, скільки заробляє останнім часом Львівський палац мистецтв? Після того, як змінився його керівник, як почалося оновлення закладу.

- Мені відомо, що в 2016 році заклад отримав доходи від господарської діяльності у розмірі близько 600 тис. грн. В 2017 році – 1,2 млн. грн. Я почав керувати палацом мистецтв в березні 2018 року. Так ось: з березня по грудень 2018 року ми отримали грошові надходження у розмірі 2,6 млн. грн. Тобто доходи виросли більш ніж в два рази. На цей рік в наших планах збільшення надходжень до 3-3,5 млн. грн.

- А як щодо цьогорічних планів стосовно мистецьких заходів?

- На цей рік в нас заплановано проведення близько 200 заходів: художніх виставок (загалом близько 50), презентацій, ділових зустрічей, пленерів, конференцій, фестивалів.

Вже вдруге 3-5 травня проводиться потужний «Фестиваль дизайну вишиванки», учасниками фестивалю щодня стане близько 10 тис. львів’ян та гостей міста. Цьогоріч родзинка фестивалю – триметрова вишита сорочка, яку майстрині та волонтери вишиють за 3 дні.

Зараз експонується щорічна масштабна виставка від Львівської обласної організації Національної спілки художників України - «Весняний салон 2019». На виставці представлено понад 200 робіт. По її завершенню уся експозиція поїде до Харкова.

Масштабні мистецькі заходи нещодавно були проведені з нагоди дня народження Тараса Шевченка. Загалом було відкрито чотири виставки, з поміж яких особливої уваги заслуговувала експозиція нашого Музею Тараса Шевченка, фонди якого налічують кілька тисяч експонатів.

У найближчі місяці глядачі зможуть ознайомитись з виставкою колекції творів Михайла Поживанова, виставками Василя Химочки, Михайла Туровського, Євгена Потапова, Ігоря Голікова, Богдана Збриського, з молодіжною виставкою Ігоря Мариняка, виставкою Харківської спілки художників.

- Нещодавно депутати Львівської облради прийняли рішення про ліквідацію комунального підприємства кінотеатр «Львів». Приміщення кінотеатру, що у Стрийському парку на вул. У.Самчука, 12, після завершення роботи ліквідаційної комісії передадуть на баланс Львівського палацу мистецтв. Коли розпочнуться роботи з відновлення цього приміщення? Яким Ви бачите майбутнє кінотеатру?

- Палац мистецтв вже працює над проектно-кошторисною документацію щодо відновлення та розвитку кінотеатру «Львів». У цьому році заплановано розробити увесь пакет дозвільних документів та провести відповідні технічні експертизи, аби проект можна було профінансувати 2020 року. Проект плануємо презентувати в серпні –- під час проведення концерту та прес-конференції по кінотеатру «Львів».

Тепер щодо ремонтних робіт. Спочатку плануємо реконструювати перший поверх кінотеатру – відновити, зокрема, зал на 1000 місць. Це надасть нам можливість на новому рівні здійснювати концертну діяльність, проводити кінофестивалі, кінопокази.

На другий поверх, на мою думку, було б доцільно перенести музей Шевченка, який зараз працює у палаці мистецтв, однак потребує значно більшої площі для представлення своїх експонатів.

Окрім того, на цьому поверсі можна було б відкрити великий виставковий зал – передусім для художніх виставок. Однак цей зал, якщо буде забезпечено відповідне покриття, освітлення, могли б використовувати для проведення різних заходів дитячо-юнацькі спотривні школи. Нариклад, розвитку бального танцю.

Користуючись нагодою, хочу привітати львів’ян з Великодніми святами! Та від усього серця побажати Божого благословення і пітримки, добробуту, миру, злагоди, процвітання. Любові та непохитної віри в кращий завтрашній день!

Львівський палац мистецтв відкритий для всіх, кого Господь обдарував талантами і хто хто хоче ці таланти побачити. Відкритий для наших гостей, відвідувачів, яких ми дуже шануємо. Мистецтво вічне, а життя прекрасне

Директором КЗ ЛОР Культурно-Мистецький Центр «Львівський палац мистецтв» терміном на 5 років Юрія Візняка було призначено 12 березня 2019 року. Відповідне рішення підтримали депутати Львівської обласної ради. Зазначимо, що Юрій Візняк – є депутатом обласної ради, раніше очолював Городоцьку та Мостиську райдержадміністрації.

Віктор Корнієнко,

член Національної спілки журналістів України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ