Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували ілюстрації до франкового переспіву «Дон Кіхота»

Виставку графіки «Пригоди Дон Кіхота з Іваном Франком і Теофілом Копистинським» презентували у Комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський палац мистецтв» сьогодні, 30 вересня. Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

З нагоди початку III Днів Іспанії у Львові в експозиції вперше представлені збільшені ілюстрації до віршованого переспіву Івана Франка «Пригоди Дон Кіхота», який з’явився в журналі «Дзвінок» у 1891 році.

Автором ілюстрацій вважають художника-реаліста, портретиста і реставратора Теофіла Копистинського, який також проілюстрував поему-казку І. Франка «Лис Микита».

«Іван Франко був першим українським письменником, який представляв іспанську літературу в Україні. І це перша велика серія ілюстрацій про Дон Кіхота. Я знаю в історії України ще одного художника, який повністю проілюстрував Дон Кіхота. Це Борис Крюков для видання 1955-56 років в Аргентині. До речі, більше таких потужних версій ілюстрацій немає», – зазначив дослідник іспанської літератури, доктор філологічних наук і завідувач кафедри філології Українського католицького університету Олександр Пронкевич.

Автори виставки наголошують на воєнному досвіді Мігеля де Сервантеса, який втратив на війні руку, а також пережив п'ятирічний полон. Цей досвід співвідносний до ситуації в Україні.

«Сервантес розповідає про диявольські винаходи, нову зброю, аркебузи, з якої вбивали піхотинців. Мені здається, що ці аркебузи зараз – це шахеди, які вбивають цивільних і мирних людей, які ні в чому не винні.

Справедлива мета і ціль для нас – це незалежність України, проголошена українським народом на референдумі й підтримана міжнародними законами. Наша ціль – захиститися від цієї неспровокованої агресії. Іспанія – разом з вами!», – зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес Аранда Хаґу.

У рамках ІІІ Днів Іспанії у Львові заплановано показ трьох фільмів сучасних іспанських режисерів, відкриті лекції, концерт іспанської музики фламенко.

«Від імені Львівщини ми передали через нашого гостя іспанцям та Іспанії велику вдячність за стійку незмінну гуманітарну і міжнародну підтримку України, за всі ті культурні, освітні та економічні зв’язки, які з року в рік міцнішають між нашими країнами», – сказав в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Організувало виставку Міжнародне товариство українсько-іспанської дружби. Оглянути виставку можна до 4 жовтня. Адреса: м. Львів, вул. Коперника, 17.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ