Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині зріє бунт ФАПів?

У Дрогобицькому районі підкилимно хочуть провести щось на взірець медичної реформи. Її "жертвою" стануть і без того обділені долею сільські ФАПи. Про це кореспонденту Гал-інфо на правах анонімності повідомили голови сільських рад Дрогобицького району.

 Отож, за досвідом Харківщини, ФАПи (фельдшерсько-акушерські пункти), які діють у багатьох селах району хочуть передати із балансу сільських рад на баланс районної лікарні.

Голови розповідають, що ФАПи від часу свого заснування були у підпорядкуванні сільських рад, а зарплата працівникам закладалась у районному бюджеті, а виплачувалась безпосередньо у сільських радах. Проте із початком Нового року у районі, як стверджують сільські голови, почали чинитись незрозумілі речі. Сільські голови стверджують, що у проекті районного бюджету на виплату заробітної плати працівникам ФАПів не заклали жодної копійки, оскільки задумали віддати ФАПи у підпорядкування районної лікарні.

Сільські голови розповідають, що головний лікар району на нараді із медичними працівниками вельми розхвалив голову РДА Михайла Сендака, під егідою якого начебто і проводиться так звана реформа. Проте сільські голови стверджують, що жодної користі від таких змін на практиці не буде. Хіба що працівникам ФАПів доведеться їздити за заробітною платою у районний центр.

Найдивніша ситуація склалася, за твердженням сільських голів, уже 8 числа, коли із району їм зателефонували й «попросили» до 10 січня (у офіційні святкові дні!) провести сільські сесії, на яких позитивно проголосувати за передавання ФАПІв на баланс районної лікарні.

Чому ж так необхідно було провести сільські сесії у вихідні дні до 10 січня сільським головам так ніхто і не пояснив. Самі ж голови пов’язують такий поспіх із прес-конференцією голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка 6 січня, після якого у районі почала ширитись інформація про відставку голови РДА Михайла Сендака.

Крім того, кажуть сільські голови, наприкінці цього тижня у район запланований візит самого Михайла Цимбалюка, тож голови переконані: у районі хочуть встигнути до цього часу, щоб можна було похвалитись позитивним досвідом місцевих громад. Принагідно сільські голови зауважують, що раніше жодного тиску із району на них не було, адже РДА офіційно не має повноважень впливу на сільські ради.

Як наслідок, наразі історія завершилась тим, що окремі сільські ради так і не провели 9 січня «позитивних сесій» щодо передачі ФАПів і очікують на розвиток подій і новин з області. Голови наголошують, що не второпають, у чому сенс такої реформи і тому надіються на те, що хоча б через повідомлення у ЗМІ дізнаються про так звану реформу медичної галузі.

Коментар до теми

Голова Дрогобицької районної ради Михайло Сікора:

Рішення фінансувати фельдшерсько-акушерські пункти з районного бюджету ухвалила Дрогобицька районна рада. Воно було ухвалене на підставі нового Бюджетного кодексу. Відтак, сільські ради повинні були прийняти рішення про передачу приміщень ФАПів на баланс районної лікарні. Наразі такі рішення ухвалили 20 сільських рад із 47 в районі.

Фото .radioera.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ