Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Наркозлочинність у Львівській області: чому зростає кількість правопорушень і як з ними боротися

Фото: Depositphotos

Про те, яким є процес виявлення та затримання наркозлочинців, скільки випадків злочинів, пов’язаних із наркотиками, зареєстрували за минулий рік та як боротись із наркозлочинністю розповідає в інтерв’ю Гал-інфо керівник управління боротьби з наркозлочинністю Головного Управління Національної поліції у Львівській області Роман Ярема. 

Пане Романе, скільки випадків пов'язаних з наркотиками було зафіксовано у 2023 році, і як змінилась ситуація у порівнянні з 2022 роком?

Протягом 2023 року на Львівщині було зареєстровано 1727 кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотиків. Якщо порівнювати з минулим роком, то це на понад 400 фактів більше, адже у 2022 році зафіксували 1312 таких правопорушень. 

Чим може бути зумовлене таке зростання випадків наркозлочинності? 

Передусім збільшенням кількості населення у Львові та області, зростанням кількості внутрішньо переміщених осіб. На жаль, серед них є й наркозалежні особи, а також ті, хто наркотики розповсюджує…

А якою є динаміка змін за останні 5-10 років, тобто ще до початку повномасштабного вторгнення? 

Тоді теж кількість наркозлочинів поступово зростала, але динаміка не була такою стрімкою. Тобто це було на 100-200 фактів більше щороку. Наприклад, у 2019 році зафіксували 820 фактів злочинності, через рік - 956. А в 2021 році - вже 1136. Слід враховувати також, що зростання кількості виявлених наркозлочинів зумовлено удосконаленням роботи відповідних правоохоронних служб. Ми більше виявляємо порушень та більше притягуємо до кримінальної відповідальності. 

Якою є ситуація в різних районах області? Де найбільше та найменше зафіксовано порушень в сфері наркотиків? 

Ситуація є різною, адже теж дуже пов’язана з кількістю населення. Тобто у Львові більше проживає людей - тому більше виявлено фактів наркозлочинів. У таких містах, як Самбір, Дрогобич, Червоноград, Стрий, - правопорушень зареєстровано більше, ніж, наприклад, у менших містах, як-от: Перемишляни, Сколе, Турка, Радехів, Мостиська… 

Ситуація тісно пов’язана не лише з кількістю населення, але й також і з типом населеного пункту - велике місто, мале чи, наприклад, село. У містах кількість таких злочинів є більшою. 

Чому саме у містах? 

У селі, де проживає менше людей, важче приховати таку діяльність. Інформація швидше надходить до нас, ми швидше на неї реагуємо. Натомість у містах наркозбувачам легше приховувати свою діяльність через велике скупчення населення. Вони можуть не продавати з дому, а виходити гуляти з собакою, наприклад, і здійснювати закладки по місту. 

Загалом поширеним є таке явище збуту, як закладки. Тобто наркозбувачі не передають з рук в руки, а залишають наркотики у схованках. Зараз у зв’язку з розвитком інформаційних технологій активно розвиваються Інтернет-канали, які займаються цим безконтактним збутом. І це легше робити у містах, де, знову ж таки, більше населення. 

Якими є механізми пошуку наркозлочинців? Скільки злочинів, пов’язаних з наркотиками, було виявлено завдяки використанню технологій розпізнавання обличчя або відеоспостереження? 

У своїй оперативно-службовій діяльності ми використовуємо весь спектр негласних слідчих (розшукових) дій відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України з використанням можливостей підрозділів оперативної служби та оперативно-технічних заходів, методи та способи яких не розголошуються. 

Щодо використання технологій розпізнавання обличчя чи відеоспостереження хочу зазначити, що дані технології також допомагають нам у роботі, зокрема аби встановити особу, її пересування, місця перебування тощо. Однак, основні методи документування передбачені в КПК України. 

Який метод можна вважати найефективнішим?

Найефективніший метод - це наполеглива робота у цьому напрямку (сміється). Мабуть, такого конкретного методу немає, бо до кожної ситуації треба підходити індивідуально. Але наполеглива праця - це головне, бо лише вона дає успішні результати!

Яку кількість затримань та обшуків виконало Ваше управління за минулий рік? 

Слід зазначити, що відповідно до реорганізацій ми почали функціонувати як управління боротьби з наркозлочинністю Головного Управління Національної поліції у Львівській області лише з вересня 2023 року. До цього часу - це був Департамент боротьби з наркозлочинністю. Проте за результатами нашої послідовної діяльності протягом 2023 року у сфері незаконного обігу наркотичних засобів зареєстровано 1727 кримінальних проваджень, по 1404 з яких особам повідомлено про підозру. А загалом виявлено 1006 громадян, які вчиняли наркозлочини. За період роботи підрозділу ми також розкривали діяльність громадян з інших областей, які займалися наркозбутом. 

А ще одним із напрямків нашої діяльності є максимальне вилучення наркотиків. Приміром, минулого року за закінченими провадженнями вилучено 36 кг наркотичних засобів, 17,1 кг психотропних речовин та ще 7,5 кг нових психоактивних речовин (НПР). 

Також ми намагаємось не лише затримувати громадян, які займаються збутом наркотиків, але й ліквідовувати нарколабораторії та джерела легалізації коштів наркозбувачів, вилучати їхнє майно. За минулий рік, наприклад, накладено арешт на майно наркозбувачів у сумі 18 млн. 243 тис. грн, а вилучено майна на загальну суму - 672 тис. грн. 

Скільки громадян затримали та арештували за підозрою в наркозлочинності вже цього року, за ці 2 місяці?

За вчинення наркозлочинів було встановлено 125 осіб, з них за збут наркотиків - 25. 

Якою є “дорожня карта” пошуку та арешту наркозлочинців? 

Умовно, розпочинається все з того, що ми отримуємо інформацію від громадянина, що у нього в будинку є наркозбувач. Тоді починаємо перевіряти цю інформацію. Якщо в процесі перевірки знаходимо підтвердження, то починаємо працювати у цьому напрямку. Після цього, коли в нас вже є достатньо доказів та підстав, звертаємось в суд, який ті докази вивчає і лише тоді надає нам ухвалу на проведення обшуку.

Коли ми проводимо обшук, то затримуємо людину, після цього їй оголошується підозра. А в подальшому суд обирає їй запобіжний захід: тримання під вартою, без застави, зі заставою, домашній арешт тощо. Тоді цій людині оголошують підозру і відбувається слідство. Затриманому дають право на захист, він має адвоката. Якщо у нього немає можливості - то адвоката надає держава. 

Усі необхідні матеріали скеровуються в суд. І лише якщо все доведено та зроблено згідно з чинним законодавством, людина отримує вирок за свою діяльність. І тоді вже все залежить від тяжкості та виду скоєного злочину: чим тяжчий злочин, тим суворіше покарання.

Тобто обшук - це лише невелика частина усієї справи? 

Обшук - це вже фінал, це те, що дозволяє вже весь пазл скласти. Але до обшуку ми стараємось документувати увесь процес розкриття справи. Це не буває так, що людина торгує і ми прийшли до неї з обшуком. Якщо ми прийдемо з обшуком - це дозволить звернутись лише до статті 309 за зберігання наркотиків. Натомість законодавством у нас передбачено різні покарання за різні наркозлочини: за збут, контрабанду, створення нарколабораторій та місць для вживання, отримання чи виготовлення наркотиків тощо. 

Якщо людина займається, наприклад, збутом, то це потрібно довести. Щоб довести - провести ряд заходів. Тому задокументувати дії наркозлочинця - це не один день, для цього потрібно витратити час та зусилля. А щоб задокументувати якийсь ланцюжок наркоторгівлі чи заарештувати групу злочинців - це ще більше часу потрібно. Адже наркозлочинність не обмежується, наприклад, Львівською областю. Ті ж Інтернет-канали можуть бути в інших регіонах. Тому ми тісно співпрацюємо з іншими підрозділами, аби виявити не тільки збувальника у Львові, але й знайти усю ланку його діяльності. 

Яку кількість звернень отримало Ваше обласне управління у 2023 році і яку кількість з них вдалось успішно опрацювати? 

З початку роботи власне нашого управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП у Львівській області, тобто з вересня 2023 року, надійшло 10 повідомлень, з яких підтвердилися 6. Громадяни можуть звертатися із заявами на нашу адресу або ж зателефонувати у 102. Тоді це звернення потрапить в районний відділ поліції або ж до нас. 

Розмовляла Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ