Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Новиця — місце для тих, хто любить ікону, — Роман Зілінко

Фото Наталі Сацик
Фото Наталі Сацик
Фото Наталі Сацик
Фото Наталі Сацик
1/2
Упродовж 9–22 вересня 2019 року в селі Новиця на Лемківщині (Польща), в осередку Братства греко-католицької молоді «Сарепта», відбувся ХІ Міжнародний іконописний пленер.
Фото Наталі Сацик
Фото Наталі Сацик
1/1

Гал-інфо поспілкувалось з учасником творіння просто неба, який вже одинадцять років поспіль

Серед учасників ХІ Міжнародного пленеру був і керівник відділу виставково-експозиційної та науково-освітньої роботи Національного музею ім. А. Шептицького у Львові Роман Зілінко. Митець вже не перший рік поспіль пише ікони і щоразу шукає нові форми, аби передати свій меседж.

У коментарі для Гал-інфо художник розповів про свій досвід перебування на пленері та показав, якими образами переніс на дошку зміст Псалома.

Псалми: у Львові художники показали віддзеркалення релігійних почуттів

Новиця — це місце, де можна почути діалог традицій

“Іконописний пленер в Новиці — це виняткове місце для тих, хто любить ікону, а також шукає їй місце в сучасному світі, в сучасному мистецтві. Це своєрідний осередок пошуків і взаємного спілкування, і не лише товариського чи професійного. Це місце, де можна почути діалог традицій.

Тут зустрічаються художники (а також і музиканти, актори, філософи та богослови) з України, Польщі, Білорусі, Словаччини, Румінії, Сербії, Литви та Грузії.

Упродовж понад десяти років існування новицькі пленери стали дуже важливою частиною культурного простору України, Польщі, а також Білорусі, де щороку відбувається по декілька післяпленерових виставок у найважливіших містах та мистецьких осередках. Загалом безліч сторін, напрямків та процесів, де відчувається дух Новиці, і це, напевно, найважливіше, що дають іконописні пленери”.

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/1

Пленер — це виклик для мене

“У новицьких пленерах я беру участь від 2013 року, і кожного разу це виклик для мене особисто. І я намагаюся зробити найкраще на, що я здатен у цей час.

Щороку організатори пленеру, разом із художниками вибирають основну тему пленеру, наприклад – святі мученики, великі свята, книга Об’явлення Івана Богослова, Час життя – час смерті, Обожествлене тіло та інші. Цього року тема була вибрана дуже не ординарна – Псалми.

Варто сказати, що це неймовірно глибока і складна для праці тема. З одного боку усім відома, з іншого — складна і дуже індивідуальна, бо способів сприйняття та відчитання псалмів є безліч. Як наслідок, й ікони на цьогорічному пленері вийшли доволі неочікуваними і особистими. Хтось пішов шляхом виконання ілюстрації до тексту певного псалма, інший шукав глибшого змісту, чи богословського трактування якихось рядків з книги”.

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/1

Хотів показати Бога, який щодень є поміж нас

“Для себе я обрав псалом 104 (103), де псалмопівець прославляє Бога як Творця усього:

"Він джерела пускає в потоки, що пливуть між горами, напувають вони всю пільну звірину, ними дикі осли гасять спрагу свою. Птаство небесне над ними живе, видає воно голос з-посеред галузок. Він напоює гори з палаців Своїх, із плоду чинів Твоїх земля сититься. Траву для худоби вирощує, та зеленину для праці людині, щоб хліб добувати з землі, і вино, що серце людині воно звеселяє, щоб більш від оливи блищало обличчя, і хліб, що серце людині зміцняє. Насичуються Господні дерева, ті кедри ливанські, що Ти насадив, що там кубляться птахи, бузько, кипариси мешкання його. Гори високі для диких козиць, скелі сховище скельним звіринам, і місяця Він учинив для означення часу, сонце знає свій захід".

На своїй іконі я намалював Бога, що йде по саду і садить квіти. Я хотів показати Бога близького для нас, такого, що є між нами щодень, схожого на нас і нас схожих на Нього”.

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
1/1

Додамо, що виставку можна побачити до 24 листопада 2019 року у Національному музею імені Андрея Шептицького, що розташований за адресою просп. Свободи, 20.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ