Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олег Музичук: Перемога дівчат у Сербії несподіванкою не стала

Стриянки Анна та Марія Музичук стали переможницями клубного чемпіонату Європи з шахів серед жінок. Наші дівчата, виступаючи у складі команди «Монте-Карло», виграли турнір, залишивши позаду 13 команд-суперниць. Враженнями від турніру у Сербії з кореспондентом Гал-інфо поділився батько та тренер обох шахісток Олег Музичук.

За команду «Монте-Карло» Анна грає уже п’ять років, - бере слово Олег Музичук. – Вона уже багато років входить у топ-10 світового рейтингу, а відтак пропозицію грати за цей клуб отримала уже давно. З цією командою вона уже неодноразово добивалася успіхів, перемагаючи на клубному чемпіонаті Європи. Це одна з найсильніших команд світу, тому відмовлятися від цієї пропозиції було б неправильно. Марія отримала пропозицію від керівництва команди лише тоді, коли виграла чемпіонат світу у Росії. Можна сказати, що ця команда уже існує кілька років і має можливість до свого складу запросити сильних шахісток. Можна сказати, що це суперклуб. Окрім Анни та Марії, за «Монте-Карло» грала китаянка Хоу Іфань, шведка Піа Крамлінг, а ще одна шахістка з Франції була запасним гравцем. У чоловічих клубних шахах дещо інша система: в команді вісім чоловік, з яких грають шість, а у жіночих – п’ять, з яких грають чотири.

За якою системою відбувався клубний чемпіонат Європи?
Було сім турів. 14 жіночих команд боролися за найвищі місця за швейцарською системою. Це означає, що сильніші грають з сильнішими, а слабші зі слабшими. Знаю, що в чоловіків на цьому турнірі команд було значно більше, тому правильно сказати, що в жіночих шахах рівень конкуренції слабший. Жіночі шахи у порівнянні з чоловічими розвинені менше. У жіночих шахах непогані команди вдається зібрати лише Грузії, Росії, Вірменії та Азербайджану. У чоловічих клубних шахах сильних команд набагато більше.

Команда, за яку грали Анна та Марія Музичук, була серед фаворитів турніру. Перемога «Монте-Карло» для Вас, мабуть, несподіванкою не стала.
Так. За рейтингом це була найсильніша команда. Втім, є у цій системі є одне «але» - дуже мало турів. В одному турі можна випадково програти і значно погіршити свої позиції. Права на помилку немає. До кожної партії потрібно відноситися дуже серйозно. На щастя, команда за яку грали дівчата, перемогла в усіх семи турах. На першій дошці грала Хоу Іфань, на другій – Анна, на третій – Марія, а на четвертій – шведка Піа Кремлінг. Анна дві партії виграла, а ще п’ять звела до нічиїх, а Марія шість партій виграла, а одну звела внічию. Можу сказати, що третя дошка – це суперники трішки слабші, аніж перша та друга. Тут дівчата були виставлені за рейтингом.

Кажуть, що зараз у планах президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова зробити клубний чемпіонат світу…
І ще й чемпіонат світу серед міст. Чи я в це вірю? Все можливо. Не можу сказати, що він мало зробив для шахів. При його керівництві значно збільшилося фінансування жіночих шахів. Клубний чемпіонат Європи – це також його заслуга.

Давно напрошується запитання. Чи реально є створити шахові чоловічі та жіночі клуби в Україні і делегувати на ці турніри саме українські клуби?
Усе впирається в гроші. В Україні уже була команда, за яку грала Інна Гапоненко та Наталя Жукова. На жаль, вона довго не проіснувала. Навіть якщо якийсь клуб в Україні і створиться, то чи зможе він до свого складу запросити сильних гравців? Якщо не буде належних фінансових умов, то ніхто з сильних гравців грати не буде. Усі хочуть заробляти гроші. Щоб щось створити в Україні, нам потрібен хороший потужний спонсор. Зараз клубний чемпіонат України знаходиться на низькому рівні. Пригадую, у свій час там грали непогані гравці. Щодо жіночого клубного чемпіонату України, то його не існує взагалі. Потрібно вірити в те, що появляться багаті люди, які люблять шахи. Важливо те, щоб кожна обласна федерація працювала у цьому напрямку. Зараз слабо шахи розвиваються в університетах. Шаховий клуб існує лише при харківському університеті.

Чи виступатимуть дівчата на чемпіонаті України у Рівному?
Ні. Якщо пригадуєте, минулого року Марію допустили до участі у чоловічому чемпіонату України. Було це як виняток, оскільки Марії потрібно було готуватися до матчу проти Хоу Іфань. Зараз дівчатам не цікаво грати у чемпіонаті України серед жінок. Для чого? Яка мета? Навіть якщо виграти ці змагання, то все одно нікуди не відберешся. Там хіба що буде відбір на особисту першість Європи, але дівчата туди і так потрапляють, оскільки мають високий індивідуальний рейтинг.

А якби дівчата захотіли грати у чоловічому чемпіонаті України.
Усе реально, але потрібно було б проходити відбір, починаючи з півфіналу. Можливо, і ідея непогана. Втім, тут виникають певні нюанси, оскільки не завжди усе співпадає у термінах. Чесно кажучи, пройти кваліфікацію і вийти у фінал було б не так просто.

У яких наступних турнірах візьме участь Марія та Анна?
Готуємося до чемпіонату світу, який у лютому відбудеться в Ірані. Це буде особистий чемпіонат світу, який відбудеться за олімпійською системою, за якою Марія стала чемпіонкою світу в Росії.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ