Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Партія регіонів створить лояльні до себе більшості в місцевих радах Західної України

Найактуальніша тема української політики останнього часу – місцеві вибори. Партія регіонів та Президент цілком серйозно націлилися на те, щоб провести вибори 31 жовтня цього року попри постанову Верховної Ради про проведення виборів 27 березня 2011 року.

 Коли будуть проведені вибори, на основі якого виборчого законодавства, наскільки значним буде адміністративний тиск з боку влади тачи зможе Партія регіонів сформувати контрольовану більшість в обласнихта міських радах Західної України? Ці запитання «Гал-інфо» поставило провідним політологам.

Володимир Цибулько:

Дата місцевих виборів буде оголошена на початку вересня. Влада буде виходити з економічної ситуації, призначаючи місцеві вибори. Одразу, коли на початку осені погіршиться економічна ситуація, влада оголоситьмісцеві вибори. Це буде зроблено для того, щоб випустити пару.

Поки що влада не готова до зміни виборчого законодавства на місцевих виборах. Жодна із груп в парламенті, що лобіює зміни виборчого законодавства, не має переваги. Вони поки що самі не знають, з чим і як йти до виборця. Чинна пропорційна система дає можливість для шахрайств Партії регіонів на своїх "канонічних" територіях, але при іншій системі не можуть шахрувати ніде.

Партії регіонів вигідна пропорційна система виборів, бо так легше приховати своє шахрайство. Однак потрібно, щоб вибори визнало дійсними міжнародне співтовариство. Без визнання неможлива співпраця з МВФ, кредити якого дуже потрібні новій владі.

Володимир Фесенко:

Партія регіонів робить ставку на те, щоб місцеві вибори відбулися якомога скоріше. Тобто місцеві вибори мають відбутися до кінця поточного року. У союзників Партії регіонів різні інтереси. Блок Литвина виступає за мажоритарку, але їх може влаштувати й змішана виборча система. Незважаючи на те, що комуністи за пропорційну виборчу систему, у законопроекті про місцеві вибори Партії регіонів є умова, що кандидатів на мажоритарних округах висувати може тільки партія. Тобто партійність зберігається. Це буде форма компромісу між Партією регіонів та КПУ. Однак, голоси комуністів для Партії регіонів не є критичними, для проходження законопроекту про місцеві вибори регіоналам вистачить голосів тушок. Тим більше нову виборчу систему можуть підтримати не тільки члени коаліції. Таким чином базовим варіантом нового виборчого законодавства буде змішана виборча система, тобто 50% депутатів обирається за партійним списком, 50% – на мажоритарних округах, але з висуванням від партій. Однак, цей принцип може бути каменем спотикання, оскільки навіть всередині Партії регіонів багато-хто виступає за самовисування.

Чинник адміністративного ресурсу буде більш вагомим, ніж на попередніх місцевих виборах. Це пояснюється тим, що зараз сформована адміністративна вертикаль влади. Концентрація влади в руках однієї партії дає можливість впливати на результати виборів в мажоритарних округах. Разом з тим, якщо пригадати практику використання адмінресурсу за часів Кучми, то не завжди він був ефективним, а деколи навіть заважав. Тому сам по собі адмінресурс не буде гарантією перемоги.

Більшість депутатів, обраних по мажоритарних округах – представники бізнесу та чиновники, а вони за визначенням будуть співпрацювати із місцевою виконачою владою. Вони будуть самонаводитися на владу. Інша річ з ким дружити, проти кого дружити. Вони будуть дружити з владою, або з тими, чи іншими персонами у владі. Тобто перехід на змішану виборчу систему – це технологія послаблення опозиції на місцевому рівні.

В Західній Україні пряму, абсолютну більшість в місцевих радах Партія регіонів навряд-чи отримає. Однак, регіонали зможуть створити лояльну більшість в місцевих радах, що буде співпрацювати з губернаторами, центральною владою і не буде опозиційною.

Кость Бондаренко:

Закон про вибори до місцевих рад будуть приймати або на позачерговій сесії у серпні або у вересні. Дата виборів скоріше за все 31 жовтня. Як базовий до парламенту буде внесений законопроект Партії регіонів про місцеві вибори, де передбачена змішана виборча система. Попри несприйняття цієї системи комуністами в коаліції вистачить голосів для того, щоб прийняти цей закон.

Партії регіонів сьогодні найбільш вигідна змішана виборча система. Фактор адміністративного ресурсу не треба переоцінювати. Він відіграє свою роль у всіх виборчих кампаніях – ми просто не можемо проводити вибори інакше.

Сьогодні не можна говорити про те, що Партія регіонів є фаворитом на місцевих виборах в Західній Україні. Однак, треба враховувати такий фактор як галицький конформізм. Частина галичан підлаштовується під певну політичну силу і голосує за неї тільки тому, що вона при владі.

Фото - "Перець по-ковельськи" 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ