Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Спорт

Повірити та перемогти: як відбувається реабілітація ветеранів через футбол

«Pokrova Lviv AMP» - перша в Україні футбольна команда, до складу якої входять ветерани, які отримали ампутації внаслідок участі у бойових діях.

Фото з Facebook-сторінки Pokrova Lviv AMP Football

Спорт є одним з ефективних видів фізичної та психологічної реабілітації. Для команди «Pokrova Lviv AMP» заняття з футболу стали не лише способом підтримки здоров’я, але й улюбленою справою. Гал-інфо дізналось більше про особливості тренувань першого у світі клубу, який займається ампфутболом на снігу, про цінність командного духу у процесі реабілітації та невичерпну віру у власні сили героїв «Pokrova Lviv AMP».

Знайомство з командою 

«І ось ми йдем у бою життєвому
Вільні, міцні, незламні мов граніт
Бо плач не дав свободи ще нікому
А хто борець, той здобуває світ».

Гімн Організації українських націоналістів лунає в конференцзалі Молодіжного навчального центру ім. Св. Івана Боско у Львові. По черзі до зали входять гравці футбольної команди нескорених та незламних. Морозного січневого ранку тут у форматі теплої, родинної зустрічі громадськість знайомиться з клубом «Pokrova Lviv AMP». 

Отець Михайло Чабан, провінційний настоятель згромадження салезіян Святого Івана Боско УГКЦ, став натхненником створення ФК «Pokrova Lviv AMP». Отець розповідає, що в основі діяльності салезіян УГКЦ лежить віра в те, що через спорт можна і потрібно виховувати. А тому ідея заснування футбольного клубу серед людей, які мають ампутації, викристалізовувалась послідовно з часом. Відповідною є назва клубу «Pokrova Lviv AMP» або ж українською «Покрова Львів АМП», тобто команда з ампфутболу. Адже салезіяни вже опікуються футбольним клубом «Покрова», гравцями якого є діти та молодь.

Під час одного із футбольних турнірів у Швейцарії отець Михайло Чабан вперше побачив футбольну команду, у якій грали люди, які мають ампутації. «Мене це і надихнуло, і здивувало. Я бачив, як справді ці хлопці боролися. І я зрозумів, що в нас в Україні це певний виклик часу, і такі команди мають бути в кожному місті, а чемпіонати – у кожній країні», - зазначає отець. 

Один із тренерів команди Богдан Мельник розповідає, що після ретельного дослідження особливостей ампфутболу перед ним постало визначальне завдання - знайти для майбутньої команди гравців. Ним став Костянтин Кашула, який з початку повномасштабної війни пішов воювати на фронт добровольцем у складі 5 окремої штурмової бригади, проте взимку 2023 року внаслідок поранення втратив ногу. Сьогодні Костянтин Кашула двічі на тиждень приїжджає з рідного Ужгорода, аби тренуватись у клубі незламних. У процесі комунікації організаторів та тренерів з гравцями саме він став тим містком, який об’єднує їх у єдину, незламну команду. 

Для залучення гравців до футбольного клубу його засновники самостійно відвідують реабілітаційні центри Львівщини. «У нас немає ніяких посередників, бо це не дає результатів. Поки ти сам не сядеш у машину, не поїдеш, не поговориш, не переконаєш людину, а потім не нагадаєш їй, то вона не долучиться», - пояснює Богдан Мельник. Процес комунікації ускладнює те, що до реабілітаційних центрів надходить дуже багато пропозицій від волонтерів, політиків, громадських організацій. Десятки ініціатив, як-от: роуп-джампінг, плавання, іпотерапія, поїздки на природу - чекають на хлопців, а тому переконувати їх «чому саме ампфутбол» часто буває складно. 

Зараз 11 гравців футбольного клубу «Pokrova Lviv AMP» є діючими військовослужбовцями, ще четверо є ветеранами війни. Окрім цього, у команді є четверо цивільних громадян. Походять учасники команди не лише з Львівської області, але й Закарпатської, Волинської, Тернопільської, Миколаївської, Хмельницької, Рівненської, Київської та Донецької. 

Засніжений шлях до успіху 

Навіть якщо на вулиці дощить або ж хуртовини фарбують футбольне поле у сніжно-білий… команда продовжує свою завзяту гру. Майстри м’яча стали першою у світі футбольною командою з особами, які мають ампутації, яка тренується на снігу. Ця особливість занять, на думку воротаря Сергія Іванова, є необхідністю. «У залах дуже тверде покриття – паркет або дошки. Люди, які на милицях, при падінні ризикують сильно травмуватися. А таке штучне покриття на полі дещо м’якше», - зазначає воротар.  

Ведучий пресконференції Володимир Дидик звертає увагу на відмінності ампфутболу від традиційного виду спорту. «Ігрове поле для ампфутболу – 40 на 60 метрів. Члени команди грають на милицях. Воротарі з ампутацією однієї руки грають тільки в штрафному майданчику, а милиця – це продовження руки в польового гравця. Грають 7 учасників проти 7-ми, в тому числі воротар», - пояснює ведучий. 

Тренування з ампфутболу є відповідними до умов гри, а програми занять адаптовані до потреб людей, які мають ампутації. Із гравцями працюють медики та реабілітологи, а тренери стають спортивними наставниками та психологами. «Ми, звісно, створюючи цю команду, хочемо бути разом з ними, допомагати їм. Звісно, є колектив, який відповідальний за різні аспекти: медики, реабілітолог, психолог. Ми разом, аби досягати гарних, великих висот у житті особистому і спортивному», - зазначає отець Михайло Чабан. 

Перше тренування футбольного клубу відбулось 12 вересня і тривало близько 40 хвилин. Це було зумовлено постійною необхідністю робити перерви, бо хлопцям було важко. «На початку деякі з хлопців ледве пересувалися на милицях. Тобто удар м’яча - це вже був крок вперед, прогрес», - розповідає Богдан Мельник. 

Фото з Facebook-сторінки Pokrova Lviv AMP Football

Тренер зауважує, що 4 місяці періодичних тренувань мають позитивний вплив на психологічний стан кожного гравця команди. Якщо на перших тренуваннях, коли займались лише шестеро гравців, атмосфера була настороженою, то з часом та з відповідним розростанням команди колектив клубу перетворився у справжню футбольну родину. 

«Між собою вони бесідують, щось розказують, говорять. І в цих розмовах є певні плани, бажання. Це впливає якраз на атмосферу в команді. Тому що людина, коли не має до кого та куди йти, до чого рости, то зупиняється. А ми завжди хочемо чогось навчатись та досягати. Гравці розуміють, що вони є рушійною силою цього процесу», - розповідає Богдан Мельник. 

Зараз команда вже готується до участі у міжнародних змаганнях. 28 січня 2024 року стало відомо про перший кубок команди «Покрова Львів АМП». Футбольний клуб став срібним призером передсезонного турніру, який відбувся у м. Жешув (Польща). 

З березня по жовтень 2024 року «Покрова Львів АМП» боротиметься за першість з ампфутболу з польськими командами на чемпіонаті Польщі ПЗУ АМП Футбол Екстракласа (PZU (ПЗУ) - страхова компанія Польщі). Зокрема, суперниками для української команди будуть футбольні клуби з Варшави, Жешува, Кракова, Познані, Лодзя та інших міст. 

Раніше члени команди «Покрова Львів АМП» вже брали участь у міжнародних змаганнях. Зокрема львівський ФК став базовою командою національної збірної України з футболу серед гравців, які мають ампутацію. Восени українська збірна посіла друге місце в Лізі Націй-2023.

Фото з Facebook-сторінки Pokrova Lviv AMP Football

«У них є якийсь вектор, ціль, мета»

«Футбол – це реабілітація, можливість постійно підтримувати себе у фізичній формі, і ще він психологічно розвантажує… От вчора ми граємо, і рахунок 3:2. У такий момент ти не думаєш про проблеми зі здоров’ям чи про проблеми, які є в країні, про війну, яка вже 10 рік. От тільки думаєш, як би рахунок змінити! Окрім цього, багато людей не знають, чим зайнятися тепер. А тепер у них є якийсь вектор, ціль, мета», - розповідає воротар команди «Покрова Львів АМП» Сергій Іванов. 

Спорт для ветеранів – це, перш за все, засіб підтримання фізичної форми. Активності відновлюють м’язову силу та координацію рухів, покращують рухливість та гнучкість. Водночас спорт для людей, які мають ампутації, є значно більшою цінністю. 

«Футбол - це така, можливо, Божа поміч. Я до травми активно цікавився футболом, займався в дитинстві професійно, потім грав як аматор. Дуже круто, що от є такі люди і така можливість. Знаєте, це як свого роду наркотик, адреналін! Коли ти просто виходиш на футбольний майданчик, то забуваєшся хоча б на годину-дві… Це допомагає реабілітуватися, відновитися психологічно і, звичайно, фізично», - поділився під час пресконференції особистими враженнями футболіст Валентин Осовський.

Залученість ветеранів до командних активностей є кроком до повноцінної інтеграції у соціальне середовище. Спільні враження від колективної гри та індивідуальних досягнень кожного гравця в команді створюють відкриту атмосферу активної комунікації. А вона передусім сприяє психологічній реабілітації ветеранів, які отримали травми. 

«Гра в футбол і досягнення конкретних цілей у ньому стимулює членів команди до наполегливої праці фізичної. Але також слід відзначити духовний аспект тренувань, коли командний спорт їх в певній мірі заохочує до того, щоб думати не тільки про фізичний розвиток, але й так само про духовний, психологічний. Відчувається сила до осягнення цілей, поставлених перед собою, до перемоги, бажання не здаватися ніколи», - пояснює отець Михайло Чабан.

Тренер Богдан Мельник звертає увагу на те, що вміння та навички гравців насправді є початковими, тому що на милиці вони стали не так давно. Проте їхні воля до перемоги і бажання йти вперед значно впливають на гру. «Наприклад, коли вони воюють, то за рахунок бажання, впевненості, впертості компенсується менша кількість військових або техніки. А якщо проводити паралель з футболом, то їхній менший, ніж в суперників, проведений на милицях час компенсується бажанням самовіддачі», - пояснює тренер. 

Фото з Facebook-сторінки Pokrova Lviv AMP Football

Розвиток адаптивного спорту - вимога часу

З початку повномасштабного вторгнення 20 тисяч українців пережили принаймні одну ампутацію. Про це пише видання «The Associated Press» з посиланням на підрахунки керівниці центру реабілітації Superhumans Ольги Руднєвої. Через стрімке зростання кількості осіб, які потребують фізичної та психологічної реабілітації, розвиток адаптивного спорту стає необхідністю. Водночас його поступ залежить від компетентності тренерського складу. Богдан Мельник зазначає, що основною вимогою сучасності є розвиток освітніх програм, спеціалізованих курсів для тренерів, які знатимуть, як займатись спортом з людьми, які мають інвалідність. 

Створення безбар’єрних умов комунікації та спортивного наставництва в інклюзивному спорті можливе лише за наявності відповідних професійних кадрових ресурсів, а також технічних та фінансових. Витрати команди «Pokrova Lviv AMP» покривають інвестиції з-за кордону, зокрема від благодійних фондів та окремих організацій в межах програм доброчинності. Натомість від початку створення футбольного клубу фінансова підтримка від держави так і не надходила. 

Попри це, з впевненістю у власні сили та готовністю здобувати перемоги «Pokrova Lviv AMP» ставить перед собою різні цілі: виграти чемпіонат України, потрапити в збірну України, яка поїде на чемпіонат Європи в червні, і, звичайно, здобути перемогу у змаганнях у Польщі. 

Богдан Мельник ділиться, що у майбутньому команда планує культивувати інклюзивний спорт в Україні за прикладом Польщі. Одним із векторів розвитку буде створення спортивних ініціатив для жінок та дітей, які мають ампутації. Окрім цього, гравці з нетерпінням очікують на завершення реалізації спортивного комплексу, до якого зможуть приїжджати разом із сім’ями та проходити спортивну реабілітацію у колі рідних. Адже підтримка близьких є головною мотивацією для багатьох гравців. 

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ