Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Пробіотики: еліксир здоров'я чи пусті обіцянки?

Дослідження мікрофлори все ще в зародковому стані і все більше даних свідчать про те, що як комерційне, так і клінічне використання пробіотиків сьогодні випереджає науку.

Порушення у мікрофлорі кишечника спричиняє хвороби, починаючи від ожиріння і закінчуючи хворобою Паркінсона та депресією. Не дивно, що комерційні пробіотики набули широкої популярності і на сьогодні оцінюються на світовому ринку в 37 мільярдів доларів США.

Дані клінічних випробувань неоднозначні і часто низької якості, але результати метааналізу дозволяють припустити, що пробіотики можуть забезпечити переваги при лікуванні деяких станів, такого як інфекційний і пов'язаної з антибіотиками діареєю. Таким чином, прийом пробіотиків після лікування антибіотиками стає все більш поширеною практикою. Проте, два клітинних дослідження недавно відзначились стосовно питання, чи справді прийняття висококонцентрованих добавок, так званих корисних бактерій, допомагає відновленню нормальної кишкової флори.

Науковці досліджували відновлення мікрофлори кишечника після лікування антибіотиками і виявили, що пробіотики можуть порушувати, а не сприяти цьому процесу. Пробіотики швидко колонізували кишечник, але перешкоджали повторному заселенню нормальної мікрофлори терміном до 5 місяців. Вчені показали, що колонізація відбувалася по крайньо індивідуалізованим паттернам. Таким чином, якщо шлунково-кишковий тракт деяких людей відкидав пробіотики, то інші допускали колонізацію пробіотичним штамом, а це означає, що багато людей, які вживають добавки з пробіотиками, просто витрачають даремно свої гроші.

Два масштабних клінічних дослідження, нещодавно опублікованих у Медичному журналі Нової Англії, дозволяють припустити, що ситуація з інфекційною діареєю також може бути більш складною, ніж вважалося раніше. Вчені провели у дітей, що надійшли у відділення невідкладної допомоги з гастроентеритом, рандомізоване контрольоване дослідження пробіотика, що містить Lactobacillus rhamnosus і Lactobacillus helveticus. Всупереч очікуванням, вони виявили, що пробіотик не запобігає розвитку помірно-важкого гастроентериту протягом 14 днів після включення в дослідження. В окремому дослідженні науковці виявили аналогічні результати тільки з  пробіотиком L rhamnosus GG. В обох дослідженнях використовувалися пробіотики, які можна купити без рецепта в Північній Америці, і вони не показали істотних відмінностей від плацебо щодо тривалості діареї і блювоти, кількості незапланованих відвідувань лікаря або тривалості відсутності щоденного догляду.  Ці результати не можуть бути узагальненими для інших пробіотичних штамів або препаратів, але вони дійсно показують, що у нас є якийсь спосіб з'ясувати, залежність конкретних пробіотиків до певних клінічних умов.

Важливо відзначити, що пацієнти з шлунково-кишковими захворюваннями - не єдині, хто приймає пробіотики. Тільки в США 3,9 мільйона людей регулярно приймають пробіотичні добавки з обіцяними перевагами, починаючи від покращення травлення та імунної системи до поліпшення психічного здоров'я та профілактики серцевих захворювань. Однак доказів цих переваг не вистачає, і, оскільки пробіотики часто продаються в якості добавок, виробники в багатьох країнах не зобов'язані надавати докази безпечності і ефективності регулюючим органам. Повсюдне поширення пробіотичних продуктів дозволяє припустити, що у гіршому випадку вони нешкідливі. Тим не менше, деякі питання безпеки були підняті, в тому числі ризик зараження, можливість грибкової  інфекції або бактерій (особливо у людей з ослабленим імунітетом, літніх або тяжкохворих), надмірного зростання бактерій тонкої кишки і стійкості до антибіотиків. Крім проблем, клінічні випробування пробіотиків не завжди повідомляли про результати щодо безпеки.

Хоча логіка, що є в основі пробіотиків, може здатися розумною, зрозуміло, що нам треба буде пройти довгий шлях, перш ніж ми зрозуміємо складність побудови мікрофлори та наслідки вживання пробіотиків, як хороші - так і погані. Всі люди мають унікальну кишкову мікрофлору і вплив різних бактерій на різних людей, ймовірно, буде сильно варіюватись. Таким чином, використання пробіотиків можливо прийдеться персоналізовувати для досягнення оптимальних результатів. Комерційно доступні продукти можуть не містити правильних штамів або кількості бактерій для забезпечення переваг, і більшість пробіотичних добавок містять тільки поодинокі штами, що значно не дає очікуваного впливу на мікрофлору. Хоча прийом добавок для покращення здоров'я, безумовно, є привабливою перспективою, для тих, хто хоче допомогти своїй кишкової мікрофлорі, проте дотримування різноманітних дієт може дати аналогічні позитивні результати.

У той же час, щоб обґрунтувати потенційну користь для здоров'я і підтвердити, чи є пробіотики еліксирами  здоров'я або просто порожніми обіцянками - необхідні суворі клінічні випробування.


Джерело - The Lancet
Переклад - Маркіян Налепа

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ