Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Професор права вимагає в редактора "Правкому" через суд 60 тисяч гривень, ще 60 – з вчительки, яку він захищав

"Завідувач кафедри теорії та права юридичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Людмила Луць, яка була фігуранткою журналістського розслідування редактора правозахисного сайту «Правком» Віктора Корнієнка, подала до львівських судів відразу два позови «про захист честі та гідності, ділової репутації і стягнення моральної шкоди» - на загальну суму 120 тисяч гривень". Про це повідомила Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України з посиланням на редакцію «Правкому».

Далі у повідомленні сказано: «До Шевченківського райсуду Львова університетський посадовець звернулась з позовом до Агенції регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо» та журналіста Віктора Корнієнка.  Від «Гал-інфо» Луць вимагає видалити із сайту статтю Віктора Корнієнка під назвою «Львівському журналісту погрожує професор права». З автора -  стягнути на свою користь «60000 грн. моральної шкоди за розповсюдження недостовірної інформації щодо неї».

Другу позовну заяву подано до  Сихівського райсуду Львова – проти львівської вчительки Тетяни Заячук, за зверненням якої Віктор Корнієнко проводив розслідування.  Її  вимоги – визнати відомості поширені Заячук  в листах  та повідомленнях в ЗМІ через журналіста Корнієнка відносно Луць  недостовірними, та стягнути з відповідача на користь позивача  60 тисяч гривень моральної шкоди.

Такі  високі суми фінансового відшкодування, що мають сплатити проста шкільна вчителька та журналіст, професор права, доктор юридичних наук Людмила Луць  пояснює тим, що Віктор Корнієнко за «прямою вказівкою» Заячук «розгорнув справжню компанію по дискредитації та переслідуванню позивача». У результаті постраждала її репутація в наукових колах та серед викладачів і співробітників  університету - «як вченого та педагога». Окрім того, Луць просить врахувати  «соціальне положення позивача, його значущу роль в науковому юридичному співтоваристві, а також те, що для поновлення втраченої репутації слід докласти  значних додаткових зусиль».

- Сам факт цих позовів (не кажучи вже про виставлені суми компенсацій за моральну шкоду) я розцінюю однозначно: як чергову  спробу залякування та тиску, - коментує редактор сайту «Правком»,  член Національної спілки журналістів України Віктор Корнієнко. – Для того, щоб примусити мене припинити  журналістське розслідування, яке, зауважу, почалося  з телефонних погроз Луць «розібратися і зі мною і з правозахисним сайтом, який я редагую», з попереджень, що я «не вилізу із судів».  Що стосується вчительки Заячук, то тут, вочевидь,  головна мета в будь-який спосіб добитися закриття  кримінального провадження. Йдеться про провадження, яке було три місяці тому відкрито Галицьким райвідділом міліції Львова за зверненням Заячук (за ст. 356 КК України - самоправство) і у якому головним фігурантом є професор юрфаку Людмила Луць. До матеріалів даного кримінального провадження було долучено мою заяву на ім’я обласного прокурора про умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. Однак вся проблема в тому, що досудове розслідування у даному провадженні належним чином не ведеться.

Нагадаємо, що 07.11.2014 року редактор «Правкому» Віктор Корнієнко звернувся з Відкритим листом до Генерального прокурора України Віталія Яреми. У ньому він просив вжити заходів для об’єктивної перевірки фактів, викладених в зверненні Заячук та з’ясованих в ході журналістського розслідування (що можуть свідчити про вчинення корупційних та шахрайських дій з боку професора права Людмили Луць). Заячук, зокрема, стверджувала, що університетський посадовець за допомогою свого  адвоката Тараса Яцуляка, використовуючи свої зв’язки у судових органах, здійснюючи тривалий час на неї та її сім’ю морально-психологічний тиск, намагається за безцінь заволодіти її майном  - кватирою у центрі Львова: у будинку №10 по вулиці Ференца  Ліста. Це при тому, що у цьому будинку родина Луць вже володіє житловими помешканнями у трьох рівнях (на 2, 3 та мансардних поверхах, загальною площею близько 300 кв. м.). Окрім того, Віктор Корнієнко просив відреагувати на факти щодо перешкоджання журналістській діяльності (йдеться про погрози, які надійшли на його адресу від фігурантки  розслідування).

Даний відкритий лист було опубліковано на сайті Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України – під заголовком «Феміда ля комедія».

Інтереси професора права Людмили Луць, яка у позовних заявах до журналіста та вчительки наголошує на своїй  значущій ролі в науковому юридичному співтоваристві та печеться про  поновлення втраченої репутації,  в Шевченківському і Сихівському райсудах буде представляти  адвокат Тарас Яцуляк.

Зауважимо, що йдеться про адвоката, який раніше був захисником «професора-нейрохірурга» Андрія Слюсарчука, більше відомого як «Доктор ПІ». А до того  фігурував як свідок у скандальній справі судді-колядника Зварича – голови Львівського апеляційного адміністративного суду (як особа, що написали в СБУ заяву про передачу Зваричу через посередника 5 тис. доларів хабара). Хабар передавався  за сприяння в прийнятті рішення в господарській справі на користь сторони, яку представляв адвокат Яцуляк (більш детально про це несумісне з адвокатської діяльністю злочинне діяння  можна прочитати в касаційній скарзі адвоката судді-колядника Цвєтінського С.А. – зокрема, на сайті «Справа Зварича»).

Перше слухання у «справі про честь та гідність Луць» в Шевченківському райсуді Львова відбудеться 19 лютого. У Сихівському райсуді перше слухання заплановано на 4 березня.

Редакція «Правком»

Львівська обласна організація Національної спілки журналістів  України

Фото: vseprogroshi.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ