Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Росія скуповує золото. Навіщо?

Політика, як відомо, є продовженням економіки. Якщо виходити з цієї тези, правдивість якої неодноразово доведена життям, то не так вже складно визначити, яка мета агресивною зовнішньої політики господарів Кремля, які останнім часом почали скуповувати золото.
Фото - ua.korrespondent.net.

Фахівцям відомо, що такий платіжний засіб як золото нерідко використовують як кризову валюту на противагу долару США. Власне, той факт, що російський уряд останнім часом активно скуповує «жовтий метал», говорить про бажання путіністів покласти край пануванню США і Європи, оскільки той, хто скуповує золото, скорочує значимість західних валют. Про це пише в одному з останніх випусків впливова німецька газета Die Welt.

За її даними, тільки за перший місяць поточного року золотий запас Російської Федерації поповнився двома десятками тонн, а всього він досяг 1 300 тонн (6-е місце в світі), що учетверо більше, ніж десять років тому. Така форсована швидкість його нарощування говорить про «тихий наступ » кремлівської банди, перш за все, на американський долар.

Що Путін і його поплічники намагаються знайти заміну «зеленому» у вигляді  золота, підтверджує, зокрема, той факт, що у ще більших масштабах скуповує дорогоцінні метали Китай. За запасами золота Піднебесна вирвалася на 5-е місце в світі (1600 т), поступаючись лише США, Німеччини, Італії та Франції. Китайські товариші цілеспрямовано реалізують своє давнє бажання зменшити залежність від США. Багато в чому за їхнім прикладом РФ також почала набивати свої сховища вічним металом.

«Тим часом економічних причин для нарощування золотих резервів нема, – вважають оглядачі видання Штефан Бойтельсбахер і Хольгер Цшепіц. – Росія переживає важку економічну кризу, починаючи з 1990-их років. Рубль продовжує падіння, і країні міг би стати в нагоді кожен долар. Але замість цього Путін вважає за краще збільшувати свої золоті резерви».

У чому ж річ? Невже пропутінські економісти допускають великий прорахунок, вкладаючи гроші в те, що на даному етапі не тільки не здатне оживити слабку економіку РФ, але і додає чимало соціальних проблем? На жаль, якщо б кремлівські стратеги думки тверезо і раціонально, Росія менш ніж за десять років не розв'язала б три закордонні війни: в Грузії, Україні та Сирії. Таку зовнішню політику засудив практично весь світ, за винятком кількох одіозних режимів. Але для путіністів війна – це шлях до самозбереження в умовах економічної кризи. І золото в даному випадку служить досить надійним індикатором для визначення того, що у них на думці.

«Хто купує золото, той заважає домінування західних валют. В цьому і полягає його розрахунок. За ним ховається – ні більше, ні менше - претензія на світове панування», – вважають німецькі експерти.

На думку відомого аналітика, президента компанії Eurasia Group Яна Бреммера, головний кремлівський бандит хоче будь-що відмовитися від долара і використовувати «золото як фінансову збрю». У цьому Путін, як той ще папуга, намагається копіювати «ненависний» йому Вашингтон, який в минулому вже використовував долар для чинення тиску на РФ. На думку кремлівських бандитів, золото забезпечить країні захист від криз, зокрема, від різких коливань на валютних ринках. Але, швидше за все, це більше схоже  на розрахунки злодійкуватих «бухгалтерів», а не справжніх державників.

У зв'язку з цим пригадується гучний доповідь, з яким півтора рокуц тому виступив керуючий відомої на Заході компанії DoubleLine Funds Джеффрі Гундлах, який в професійному середовищі уславився як «король облігацій». У кожної резервної валюти, відзначав він, є свій період існування; світова економіка динамічна, і частки валют на світовому ринку поступово змінюються. Важливо знати, що за станом на 2104 рік всі учасники світової торгівлі змушені були накопичувати і формувати доларові резерви, оскільки економіка США була найбільшою в світі.

На думку Гундлаха, відтискування долара з першої позиції серед резервних валют (до них також відносяться євро, японська єна і швейцарський франк) потенційно можливо, але не раніше ніж через 5-10 років. В ході обговорення доповіді Гундлаха цілий ряд економістів зі світовими іменами наполягав на інших строках: через 20-30 років.

З 2014 року ситуація в світі істотно змінилася. Західні санкції проти Росії як країни-агресора поставили її економку в вкрай погане становище. Рубль з «дерев'яного» перетворився в «паперовий», подешевшавши більш ніж в 2,5 раза. За останні два роки навіть євро впав по відношенню до долара США майже на третину. Не поспішає відмовлятися від долара і амбітний Китай. У цих умовах мріяти про швидке «вмирання» валюти дядька Сема можуть лише ідіоти.

Але в тім то і суть, що путіністи, незважаючи на очевидні тенденції і факти, нарощують золотий запас країни. Вони роблять це, тому що не мають наміру міняти екпансіоністскую зовнішню політику Росії. Заради втілення своїх особистих амбіцій Путін і компанія готові пожертвувати благополуччям росіян, майбутнім країни. Це логіка «яструбів», заряджених на конфронтацію і руйнування, а не співпрацю і творення. Не випадково економічні оглядачі Die Welt поставили питання питанням: «Навіщо комусь, хто вірить в світ, нарощувати кризові валютні резерви?» Якщо ж взяти до уваги тезу про першість економіки перед політикою, питання явно з розряду риторичних.

Олександр Косвінцев.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ