Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Спорт

“Спорт дозволяє отримати позитивні емоції та психологічний відпочинок”, – Роман Хім’як

Спорт – це найбільш дієвий і найдешевший засіб профілактики максимальної кількості захворювань.

Фото: Управління молоді та спорту Львівської ОВА

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, аби підтримувати своє здоров’я людина повинна здійснювати щонайменше 150 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності в тиждень або ж 75 хвилин – високої. Дітям достатньо приділяти 60 хв фізичної активності середньої та високої інтенсивності. Як зазначає керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як у спорті важливим є також ефект соціалізації: спільні заняття спортом або фізичними вправами сприяють зміцненню соціальних зв’язків і формуванню здорового мікроклімату в суспільстві.

“У часі війни люди прагнуть фізичної активності. Проте також спорт дозволяє заповнити не лише цю потребу, а також отримати позитивні емоції та психологічний відпочинок. Та й людина – це все ж таки соціальна істота, а тому повинна бути частиною соціуму. І спортивні ініціативи таку складову життя також забезпечують”, - зазначив Роман Хім’як. 

Попри те, що бадмінтон, плавання та велоспорт є найбільш популярними серед мешканців Львівщини, у громадах доступні й інші види спорту. В області розміщено не лише дитячо-юнацькі школи та центри олімпійської підготовки, але й спортивні клуби, у якихї можуть займатись люди будь-якого віку. Американський футбол, водне поло, волейбол, легка атлетика, паверліфтинг, дзюдо та інші – це лише невеликий перелік секцій, ознайомитись із переліком та адресами яких можна на офіційній сторінці Управління молоді та спорту Львівської ОВА.

У Львівській області також розміщено 16 установ організації “Спорт для всіх”, що дозволяє на місцях проводити фізкультурно-спортивну та оздоровчу роботу серед населення. Мешканці можуть за бажанням долучатись до тренувань з видів спорту, які запропоновані у їхній громаді. 

Організація реалізовує проєкт “Активні парки – локації здорової України” у Львівській області. Зокрема, на Львівщині 65 координаторів проводять заняття з громадськістю та координують спортивні заходи: залучають людей, проводять тренування та змагання, аналізують кількість учасників, проводять інформативну роботу серед населення тощо. Зазначимо, що за посиланням можна віднайти необхідну територіальну громаду на Львівщині та інформацію про спортивні заходи та графіки тренувань. 

“Якщо взяти кошти, вкладені у спорт, то вони сторицею повертаються більше для людини. Як кажуть, 1 долар, вкладений у спорт, економить 8 доларів в охороні здоров’я. Влада повинна бути зацікавлена, аби й справді так було…У нас розбудовуються житлові комплекси, які всередині насправді майже нічого спортивного не мають. Але ось піднімеш очі від землі і у полі зору побачиш кілька аптек, проте жодного тренажерного залу чи спортивного майданчика”, - розповів керівник Львівського обласного центру фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" Вадим Климович.

За словами керівника організації, серед людей старшого віку простіше залучати тих, хто у молодості займався певним спортом, адже їм достатньо відновити тренування. Також для них важливо проводити заняття з фізичної активності у групах, адже це забезпечує також соціальну складову спорту та гарантує постійну підтримку. 

“Загалом дорослим значно складніше знайти для себе спортивну секцію. Адже для дітей є школи, безплатні секції, проте які вони можуть відвідувати лише від 6 до 23 років. Після цього дитина вже не може бути у спортивній школі, головним завданням якої є підготовка спортсменів до вищої кваліфікації. Після третього, вищого, рівня людина може продовжити тренування у школі вищої спортивної майстерності або центрі олімпійської підготовки. Натомість для тих, хто прагне займатись спортом для власного задоволення, в Україні безплатних секцій, на жаль, дуже мало. А це повинні бути, як, наприклад, у місті Городок, комунальні спортивні установи, де люди будь-якого віку мають можливість займатися спортом”, - пояснив Вадим Климович. 

Фото: Facebook-сторінка Антона Нікуліна

Звісно, не слід забувати, що з початком повномасштабної війни проти російських окупантів перед українцями постала гостра потреба в організації спортивних секцій для учасників бойових дій, військових, які отримали поранення та проходять реабілітацію. Роман Хім’як пояснив, що спорт для ветеранів передусім передбачає психоемоційну реабілітацію, яка є визначальною у процесі їхньої реінтеграції у цивільне, побутове життя. 

“По-перше, біохімія спорту передбачає, що під час заняття спорту виділяються молекули ендорфіну – гормону щастя, який за своїм складом схожий до молекул морфію. Тобто це таке природне знеболююче. По-друге, коли ти займаєшся спортом, то чітко усвідомлюєш, що отримуєш владу над своїм тілом. У такий спосіб багато людей через спорт будували свій шлях повернення до активного суспільного життя”, - відзначив Роман Хім’як.

У Львівській області реалізовують проєкт “Ліга Нескорених”, який спрямований на розвиток адаптивного спорту та фізкультурно-спортивної реабілітації. Наприклад, нещодавно на Навчально-спортивній базі літніх видів спорту у змаганнях зі стрільби з лука об’єднались 40 ветеранів з різних областей України. А наприкінці липня військові спільно з різними змогли долучитись до дводенного табору “Вище неба” та взяти участь сплаві по річці Дністер, майстер-класі з моделювання дронів, навчання на симуляторах, скелелазінні та спільній ватрі. 

Раніше керівниця відділу спорту військових Львівської міської ради Орися Дем'янюк розповідала Гал-інфо, що спорт допомагає ветеранам як у фізичному, так і у психологічному відновленні, та є добрим способом ресоціалізації ветеранів та чинних військовослужбовців. 

Нагадаємо, що у Львові військові та ветерани мають можливість займатися спортом безплатно. Міська рада та спортивні клуби разом компенсовують вартість абонементів для захисників. Переважно йдеться про вільне відвідування спортивного клубу,  тренажерного залу або групові тренування, чи басейну.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ