Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Спорт для військових – безкоштовний: як у Львові скористатися програмою підтримки захисників

У Львові військові та ветерани мають можливість займатися спортом безплатно. Міська рада та спортивні клуби разом компенсують вартість абонементів для захисників.
Фото: Facebook-сторінка Антона Нікуліна

Чому ця ініціатива важлива та як бійці можуть отримати відшкодування за заняття спортом, розповідає Гал-інфо. 

Чому спорт важливий для військових

Як пояснює керівниця відділу спорту військових Львівської міської ради Орися Дем'янюк, спорт фізичну активність розглядають, перш за все, як засіб реабілітації. Спорт допомагає як у фізичному, так і у психологічному відновленні, та є добрим способом ресоціалізації ветеранів та чинних військовослужбовців. 

“Заняття спортом дають можливість не закритися у собі, а навпаки продовжити спілкування з друзями, сім'єю, побратимами, які дуже часто також є учасниками наших програм. Ми маємо приклади, коли військові приходять в спортивний зал, де їх зустрічають різні люди, які дякують їм, підходять потиснути руку, підтримують. Це дає змогу відчути себе потрібним. Разом з фізичною реабілітацією це є важливою частиною відновлення бійців”, – пояснює Орися Дем'янюк.

Вона додає, що для деяких захисників спілкування з тренером не менш важливе, ніж робота з психологом. Адже вони вислуховують, підбадьорюють, підтримують, вірять у можливості військових та мотивують на майбутні результати.

“Звичайно, не йдеться про неймовірні спортивні досягнення. Першочергово ці заняття потрібні для того, щоб наші захисники могли покращити свій фізичний та психічний стан, але ми також розглядаємо це як можливість знайти талановитих чоловіків і жінок, які хотіли б брати участь у змаганнях. До прикладу, ми маємо паралімпійські ігри, інші змагання серед військових та ветеранів і якщо хтось знайде свій новий шлях і захоче реалізувати себе в спорті вищих досягнень, ми з радістю підтримаємо цю ініціативу та надамо всі умови”, – ділиться Орися Дем'янюк.

Самі ж військові також позитивно відгукуються про користь спорту та наголошують, що заняття сприяють реабілітації та підтриманню гарного самопочуття.

“Я учасник бойових дій. З перших днів був на фронті. Побачив у соцмережах, що Львівська міська рада запрошує прийти в зал та трохи підтягнути своє здоров’я. Ця програма – це велика приємність. Дуже рекомендую! У мене є група з побратимами, то я хлопців також підтягую”, – ділиться Ігор, учасник міської програми відшкодування коштів на оплату послуг фітнес-клубів

Інший учасник бойових дій Павло додає, що йому як бійцю Сил спеціальних операцій Збройних сил України важливо підтримувати себе у формі, тож він з радістю відвідує тренування.

Як працює міська програма підтримки занять спортом для військових

Програму підтримки військовослужбовців-учасників бойових дій шляхом оплати послуг фітнес-клубів у Львові реалізовує управління спорту та молодіжної політики.

У рамках цієї програми захисники можуть безкоштовно відвідувати заняття у 27 спортивних залах міста та у кількох басейнах у всіх районах Львова. 

Переважно йдеться про вільне відвідування спортивного клубу,  тренажерного залу або групові тренування, чи басейну.

У спортивних клубах діє спеціально розроблений абонемент із певними умовами, загальною вартістю 1000 грн на місяць: з них 500 гривень одразу покриває клуб, а інші 500 гривень управління спорту та молодіжної політики, відшкодовує на соціальні рахунки учасників до кінця наступного місяця.

“Уже з червня ми розширюємо програму та запускаємо реєстрацію на ще один напрямок – відшкодування коштів на послугу з оздоровчого масажу. Багато військових зверталося з таким проханням, тож ми впроваджуємо ще цю послугу, яка робитиме відновлення захисників більш ефективним”, – каже Орися Дем'янюк.

Вона зауважує, що брати участь у програмі можна кожного місяця упродовж року. 

Як взяти участь у міській програмі з відшкодування занять спортом

За словами Орисі Дем'янюк, станом на червень для участі у програмі зареєструвалось вже понад 300 людей. Серед них є як військовослужбовці та ветерани, так і інші категорії. Загалом до програми можуть долучитися:

  • учасники бойових дій,  які проживають чи проходять службу на території Львівської міської територіальної громади;
  • військовослужбовці, які зазнали поранень та травм внаслідок бойових дій та проходять реабілітацію на території Львівської міської територіальної громади;
  • військовослужбовці Львівської міської територіальної громади, які стали особами з інвалідністю І-ІІІ групи внаслідок бойових дій;
  • члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, які загинули внаслідок виконання службових обов’язків в зоні бойових дій, які проживають на території Львівської міської територіальної громади, крім дітей віком до 18 років.

Для того, щоб отримати спеціальні місячні абонементи та стати учасником програми, необхідно:

  • Подати документи через ЦНАП: заява учасника та копії паспорта (з пропискою), ідентифікаційного коду, посвідчення учасника бойових дій або члена сім'ї загиблого Захисника/Захисниці України.
  • Після перевірки документів отримати підтвердження від управління спорту, що ви відповідаєте критеріям програми, отримати карту учасника програми, та перелік фітнес-центрів з послугами.
  • Вибрати фітнес-клуб, в якому хочете займатись. Програма доступна у 27 локаціях у 12 клубах міста, серед яких: Sport Life, BRONX Fitness Hub, фітнес-центр “Олімп”, “Три стихії”, “Адреналін”, Differ sport life style centre, CК “Формула краси”, FitMe, ФЦ “Спартак”, Фітнес-клуб “Леофіт”, ГО “Ліга культуризму Львова”, Forever.
  • Оплатити абонемент на заняття у спортивному залі з 1 по 10 число кожного місяця (500 гривень, оплата буде компенсована з міського бюджету) 
  • Відкрити соціальний рахунок у львівській філії “Ощадбанку”.
  • Надати звітні документи наприкінці місяця, в якому була здійснена оплата абонемента (чек, квитанція або виписка), та реквізити соціального рахунку в управління спорту (на електронну адресу) для отримання компенсації.

Як пояснює Орися Дем'янюк, цю процедуру доведеться пройти лише раз. Далі упродовж року буде достатньо надсилати дані про оплату до управління, щоб отримати компенсацію. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ