Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Тарас Керницький: Позиція сестер Музичук заслуговує на повагу

Президент Львівської обласної шахової федерації Тарас Керницький в інтерв’ю Гал-інфо розповів стан справ цього виду спорту у місті Лева, плани на рік, перспективи шахового клубу у Львові, а також відмову сестер Музичук їхати на чемпіонат світу до Саудівської Аравії.

Тарасе Любомировичу, які шахові заходи заплановані у Львові у цьому році?

Цьогоріч графік у нас насичений. Мусимо підтримувати реноме нашого міста як шахової столиці України. У 2018 році плануємо провести понад сто основних офіційних турнірів,  як у самому Львові, так і в області. Це не враховуючи комерційних турнірів. Вже стало традиційним, що на вихідних відбувається по дві-три події одночасно. Такий щільний календар тримає наших шахістів, як юних, так і вже досвідчених в тонусі.

Серед ключових подій, які ми плануємо провести цього року,  - офіційний чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 14 років, меморіал Василишина. Навесні та восени плануємо також провести  два міжнародних відкритих дитячих фестивалі. Головною ж подією 2018 року має стати міжнародний шаховий фестиваль «Кубок Львова 2018». Він традиційно збирає більше півтисячі учасників з різних країн. Детальніше про наш календарний план можна дізнатися на сторінці Львівської обласної шахової федерації у Фейсбук та на нашому сайті.

Чи можете погодитися з думкою, що пік популяризації шахів у Львові припав на 2016 рік, коли у місті Лева відбувся матч за світову шахову корону між Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань? Як сьогодні розвиваються шахи у Львові у порівнянні з іншими містами України?

У Львові шахи завжди були одним з ключових видів спорту. Однак погоджуся з Вами, справді, перемога Марії Музичук в Росії на кубку світу 2015 року проти російської спортсменки спричинила великий резонанс. Це була дуже символічна подія, про яку говорили усі ЗМІ. А коли в березні 2016 року Львів отримав право провести матч за звання чемпіонки світу – він став не просто шаховою столицею України, а на цей час – шаховою столицею світу. Звісно в цей період все місто жило шахами, про них говорили на вулицях, у кав’ярнях, на всіх провідних телеканалах світу. Всі слідкували за перебігом гросмейстерського двобою між нашою Марією Музичук і Хоу Іфань. Для Львівської обласної шахової федерації це був серйозний виклик, адже уся організаційна робота по проведенню матчу лягла на плечі колективу. Звичайно певний досвід проведення змагань високого рівня наша структура вже мала — це офіційний Чемпіонат України серед дорослих , де, до речі, у 2014 році був зібраний з часів Незалежності до сьогодні найсильніший склад учасників (усі збірники України і серед чоловіків і серед жінок взяли участь). Проте головну світову шахову подію Львів та й загалом Україна приймали вперше. Думаю, ми впорались.

І хоча, на жаль, Марічка не змогла тоді захистити чемпіонський титул, проведення поєдинку такого рангу у Львові спричинило стрімкий розвиток шахового спорту у Львові та й по всій нашій державі. Зацікавлення шахами почало рости у геометричній прогресії, навчати дітей цієї мудрої гри стало модно.

Анна та Марія Музичуки свідомо проігнорували чемпіонат світу в Саудівській Аравії через обмеження прав жінок у цій країні. В соціальній мережі facebook пост Анни побив усі рекорди, дівчата отримали серйозну підтримку від людей з різних країн. Як Ви прокоментуєте відмову Анни та Марії поїхати до Саудівської Аравії?

Анна та Марія дуже свідомі та дорослі дівчата, які мають власну позицію не лише в шахах. Гадаю, це дуже важливо, коли спортсменки такого рівня відстоюють власну гідність та борються за права жінок. Сестри Музичук є гордістю нашого міста, всієї країни, до їхньої думки прислухаються інші. Враховуючи на які жертви вони пішли, втратили титули та можливість поборотися за вагомі призові, а це понад 100 тисяч доларів - це їхня позиція, яка заслуговує на повагу.

На прес-конференціях шахісти часто скаржаться, що держава не приділяє уваги цьому виду спорту, а відтак вони за перемоги та призові місця на серйозних змаганнях отримують мізерні премії. Як з цим боротися? Який бачите вихід з ситуації?

На жаль, шахи відносять до неолімпійських видів спорту. Відтак, фінансова підтримка на рівні держави практично відсутня. Хоча шахи, враховуючи рівень майстерності та титули наших гросмейстерів,  мали би стати візитною карткою України - наші шахісти у 2016 та 2017 роках повигравали усі титули. На жаль, держава ставиться до шахового спорту за залишковим принципом. На рівні міста і області ми стараємося трохи покращити загальнодержавну картину: залучаємо бізнес та співпрацюємо з місцевою владою.

Як ставитесь до того, що наші шахісти їдуть виступати за інші країні, які пропонують значно кращі умови, аніж у них є в Україні?

Допоки на рівні держави підтримка провідних спортсменів залишатиметься такою як є сьогодні — такі випадки будуть частими. На одному патріотизмі довго не протягнеш. Професійні шахісти повинні тренуватися, отримувати сім’ї. Врешті-решт, мати банальний стимул для перемоги.

Наскільки, на Вашу думку, було б цікаво провести клубний чемпіонат Львова? Наскільки реально це зробити в умовах сьогодення? Чому клубні шахи не розвинені в Україні?

В нас вже другий рік поспіль такий чемпіонат відбувається. Має назву “Битва шахових осередків” - шахові клуби, дитячо-юнацькі спортивні школи , будинки дитячої та юнацької творчості та приватні гуртки змагаються, турнір збирає понад 100 учасників щороку з усіх  куточків Львівщини. Цього року ми пішли далі, ці змагання отримують статус міжнародних та Всеукраїнських — так що очікуємо масштабного шахового свята. Команді змагання діти чекають з захопленням, дух єдиного колективу, боротьба пліч-о-пліч виховує такі риси характеру, які знадобляться майбутнім чемпіонам. Якщо ж говорити про професійні дорослі шахові клуби, то, на жаль, на сьогодні через низьке фінансування спорту загалом, такі змагання в Україні ще довго будуть на низькому рівні.

Наскільки складно залучити меценатів та спонсорів до розвитку шахів на Львівщині?

Щоб спонсори цікавилися в нашій країні спортом, потрібно змінити законодавство. Бізнесмени, які підтримують спортсменів, повинні отримувати від держави пільги у вигляді зменшених податків, як це практикується в інших країнах. Це питання має вирішуватись на рівні центральної влади, але наразі не вирішується.

Багато років у Львові був знаменитий шаховий клуб на вулиці Фредра, 1. Чи реально його повернути для шахістів? Чи є, можливо, у Вас ідеї відкрити новий шаховий клуб у місті?

З шаховим клубом у Львові склалася парадоксальна ситуація. Львів називають шаховою столицею України, тут найбільша концентрація професійних титулованих шахістів, а приміщення, де б ці шахісти мали тренуватися і виховувати нових чемпіонів, у нас не має. Так, у Львові ще з радянських часів діяв знаменитий Шаховий клуб на Фредра, 1. Та 12 років тому його передали на баланс ЛНУ ім. Івана Франка. Всі ці роки це приміщення не використовувалося за призначенням, а місцеві шахісти весь цей час були позбавлені єдиного майданчика для тренувань та проведення змагань. Вже 12 років ми поневіряємося по різних приміщеннях: винаймаємо та орендуємо зали для змагань і тренувань. Тим часом будівля на Фредра,1 вже  доведена до майже аварійного стану. Львівська обласна шахова федерація активно бореться за неї вже не один рік. Ми хочемо відродити Шаховий клуб у Львові, аби він працював на благо львів’ян, всієї шахової спільноти. Зараз ми вже вийшли на стадію порозуміння з владою міста та області, шукаємо механізм у який спосіб відродити Шаховий клуб. Минулоріч у грудні на загальних зборах ЛОШФ ми ухвалили звернення до очільників міста та області з проханням посприяти в передачі усіх приміщень на Фредра, 1 Львівській обласній шаховій федерації. Тобто цей процес зараз перебуває в активній фазі. Вся шахова спільнота сподівається на позитивне його вирішення. Головна проблема зараз у тому, щоб передати приміщення на Фредра,1 Львівській обласній шаховій федерації. Окрім того на відновлення цього приміщення потрібно  знайти ще чималі кошти – це близько 50 мільйонів гривень.

Чи збільшується кількість дітей у Львові, які займаються шахами? Чи немає проблем з тренерськими кадрами?

Програма “Шахи в школах Львова” є затверджена до 2021 року Львівською міською радою і вона набрала максимальних обертів. Вісімдесят відсотків шкіл мають шаховий гурток. Щороку проводиться шкільна ліга Львова по районах і загальна. При такому розвитку звичайно не вистачає тренерських кадрів, але ЛОШФ кілька разів на рік проводить тренерські курси і раз по раз залучає нових тренерів.

З вересня 2017 року подібну програму розвитку шахів у школах та садочках ЛОШФ спільно з ЛОДА та ЛОР втілили в життя в районах та новостворених ОТГ Львівщини. На неї з обласного бюджету було передбачено 1 мільйон гривень. Було відкрито понад 50 нових гуртків, цього року планується відкриття не меншої кількості осередків. Шахи зараз на піку популярності, батьки активно записують своїх дітей на наші гуртки. Це не спроста - через шахи в ігровій формі діти мають можливість розвивати пам’ять, математичні здібності, увагу, концентрацію і багато інших корисних навичок.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ