Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Травма внаслідок ожеледиці. Хто платитиме?

Зимовий пора року – це час святкувань у теплому родинному колі, затишних зимових вечорів та різдвяного дива. Однак інколи зимова казка може перетворитись у не надто приємну подію. Адже, коли у Львові випадають перші опади снігу, то місто зазвичай не може належним чином із цим справитись.
Photo by form PxHere

Слизькі тротуари, не розчищені дороги, все частішають випадки травмування громадян, отримані під час ожеледиці, однак мало хто знає, що за таку шкоду можна отримати матеріальну та моральну допомоги. Що робити якщо внаслідок ожеледиці ви отримали травму? Як отримати компенсацію за свої забої і переломи? Хто повинен нести відповідальність за стан доріг? Про це Гал–інфо запитало у юриста Львівської Правничої компанії «April consult» Ірини Тарас.

Що робити якщо внаслідок нерозчищених доріг отримали травму?

Важливим є те, що тротуари в місті мають своїх власників, тому, перш за все, необхідно визначити, хто є балансоутримувачем тої частини тротуару, на якій ви отримали травму. Коли ви отримаєте цю інформацію, то можна звернутися до відповідальної установи і попросити матеріальну компенсацію за лікування. Відповідно до статей 24, 25, 26 Закону України “Про благоустрій населених пунктів”, балансоутримувач зобов’язаний забезпечити належні експлуатацію та утримання майна, що перебуває на його балансі.

Балансоутримувачем будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд є власник або юридична особа, яка за договором із власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Що необхідно зробити, якщо отримали травму та як довести хто винен?

У випадку, якщо ви таки отримали травму в результаті ожеледиці, то вам необхідно: викликати швидку допомогу та отримати довідку про травму з фіксуванням всіх обставин події; знайти свідків та зберегти їхні номери телефонів, оскільки вони можуть стати вам у нагоді, у випадку, якщо ви будете позиватися до суду; обов’язково зробити фото- та відео- фіксацію місця події, щоб було помітно, що на тій території є неприбраний сніг, непосипаний тротуар і т.д.; зберегти усі довідки, рентгенівські знімки, які були видані у лікарні; зберігати усі чеки та рецепти. Першим кроком після цього необхідно буде сформулювати претензію і відправити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали, додавши копії усіх зібраних документів.

А якщо відмовлять?

У випадку відмови відшкодувати завдану вам шкоду, внаслідок травми через ожеледицю, ви маєте право звернутися до суду як до самого балансоутримувача цієї частини ділянки, на якій ви отримали травму, а також і за місцем знаходження відповідача – до міської ради.

Чи можливо звернутись до суду?

Для звернення до суду з відповідним позовом необхідно зібрати докази, що підтверджують падіння в певному місці та отримання травми, а саме:

  • довідки з лікарні лікувальних закладів, у яких зазначається вид травми, та за яких обставин вона отримана тощо;
  • наявність порушення відповідача у сфері благоустрою: відео- та фотозйомка із зазначенням дати та часу;
  • покази свідків;
  • підтвердження понесених матеріальних втрат: рецепти лікарів, чеки, квитанції з аптек тощо;
  • листок непрацездатності чи довідка лікувального закладу;
  • фото з місця події, інші докази які мають значення для вирішення справи;
  • підтвердження завдання моральної шкоди (за наявності): висновки лікарів, показання свідків щодо тяжкості моральних страждань, рецепти лікарів на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психологічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми. Відповідно до ст. 1173 ЦК України, шкода, завдана фізичній особі бездіяльністю органу державної влади при здійсненні ним своїх повноважень відшкодовується державою незалежно від вини цього органу. Тому Ви маєте право подати позов до суду за місцезнаходженням міської ради, яка має компенсувати заподіяну Вашому здоров’ю шкоду з місцевого бюджету, а вже потім в порядку регресу може відшкодувати свої витрати за рахунок тої організації, яка не дотримувалася правил експлуатації тротуару.

За подання позовної заяви у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи позивач звільняється від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (стаття 5 Закону України “Про судовий збір”).

На скільки затратно отримати відшкодування?

У випадку, якщо в позовній заяві міститься вимога про відшкодування майнової чи моральної шкоди, позивачем сплачується судовий збір у розмірі одного відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (пункт 1 частини другої статті 4 Закону України “Про судовий збір”).

А для того щоб не потрапити у таку ситуацію - не поспішайте, коли під ногами ожеледиця, не тримайте руки в кишенях, не ходіть краєм дороги. Будьте максимально обережні та уважні!

Христина СЛЮСАРЧУК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ