Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимчасову президію Львівської облради сформують партії-переможці

Сьогодні, 5 листопада, мають бути встановлені результати виборів до Львівської обласної ради. З цього часу розпочинається підготовка першого сесійного засідання нової ради. Про особливості цього процесу розповів заступник керуючого справами – начальник управління з питань забезпечення діяльності Львівської обласної ради Андрій Болкун.

Хто скликає першу сесію, і коли вона має відбутися?

– Першу сесію новообраної обласної ради відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” скликає відповідна ТВК. Це має відбутися не пізніш як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів. До того ж число депутатів повинно забезпечувати повноважність ради. У випадку Львівської обласної ради - це не менше ніж 78 депутатів. Очевидно, що при цьому окремі депутати, які пройшли у різні ради, повинні будуть зробити осточний вибір. На це дається 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів.

Перед цим  обласна ТВК  (відповідно до статті 77 Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів") на своєму засіданні - не пізніш як на п'ятий день з дня місцевих виборів - встановлює результати виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі. ТВК складає протокол про результати таких виборів. Далі згідно з частиною 16 тої ж статті Закону про вибори ТВК, знову ж таки, не пізніш як на п'ятий день після проведення виборів, тобто 5 листопада, публікує в пресі або доводить до відома населення в інший спосіб (інтернет-сайти) повідомлення про результати голосування. А саме, мають бути оприлюднені список обраних депутатів у багатомандатному окрузі (в алфавітному порядку) та  прізвища депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних виборчих округах. Ім'я, дата народження, громадянство, партійність, місце роботи, посада, місце проживання,  назва місцевої організації партії, від якої він обраний - ці дані винні бути оприлюднені.

- Коли ж може відбутись засідання першої сесії?

– У жодному випадку це питання не в компетенції виконавчого апарату ради. Вирішує обласна виборча комісія. Експерти називають різні терміни: від 10 листопада і до першої декади грудня.

У будь-якому разі перше пленарне засідання першої сесії відкриє голова обласної ТВК, який інформує раду про підсумки виборів депутатів. З моменту визнання повноважень депутатів нового скликання рада обирає тимчасову президію.  Склад тимчасової президії - не більше як п'ять представників партій, які набрали найбільшу кількість голосів на виборах. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях до обрання голови ради. Коли голову обрано, саме він веде засідання ради - відповідно до вимог Закону та регламенту.

– Членами робочої президії мають бути представники тих партій, що набрали найбільше голосів за партійними списками?

– У Законі не конкретизовано, чи йдеться про списки, чи про одномандатні мажоритарні округи. Сказано про партію в цілому. Рішення про скликання сесії ради необхідно довести до відома майбутніх депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до дня проведення самої сесії. Хоча у виняткових випадках це може бути й не пізніш як за день до сесії із зазначенням часу скликання та місця проведення.

До прийняття регламенту ради чергового скликання застосовується регламент ради, що діяв у попередньому скликанні. Не пізніш як на другій сесії затверджується регламент роботи відповідної ради, а також положення про постійні комісії ради.

– А коли новообрані депутати стають повноважними народними обранцями?

Повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною ТВК на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів.  Закінчуються - в день першої сесії ради нового скликання.

Необхідно зазначити, що голова ради здійснює свої повноваження до припинення ним повноважень депутата ради відповідного скликання. Тобто у день проведення першої сесії до часу обрання нового голови певний час триває період, коли рада не має керівництва.

Голова обласної ради обирається шляхом таємного голосування на строк повноважень ради.

Хочу наголосити, що до виключної компетенції голови обласної ради належить представлення раді кандидатур на посаду першого заступника та заступника голови обласної ради; внесення на затвердження ради пропозиції щодо структури органів ради, її виконавчого апарату, витрат на їх утримання; внесення раді пропозиції щодо утворення і обрання постійних комісій ради.

Постійні комісії обираються радою на строк її повноважень у складі голови і членів комісії. Всі інші питання щодо структури комісії, в тому числі й обрання заступників і секретарів, вирішуються відповідною комісією самостійно на своєму першому засіданні.

– А хто готуватиме саму сесію, її порядок денний, склад комісій тощо?

– Традиційно підготовкою займається робоча група, до якої входять представники від політичних партій, які мають змогу створити в обласній раді власні фракції. Працівники апарату ради надають їм організаційну, методичну, правову та іншу допомогу. Робоча група повинна прийняти рішення щодо розсадки депутатів у сесійній залі, погодити списки запрошених на першу сесію, узгодити текст присяги, напрацювати перелік постійних комісій ради та персональний склад цих комісій. Але це вже політичні домовленості, до яких працівники апарату не мають стосунку.

Голова Львівської обласної ТВК  після оприлюднення результатів виборів запрошує за традицією найстаршого за віком новообраного депутата для зачитання тексту „Присяги депутата Львівської обласної ради”. Так виглядає, що найстаршим за віком депутатом буде представник ВО «Свобода» Гунько Ігор Ярославович, який народився 1939 року.

Після цього депутати, взявши до відома повідомлення голови ОВК про підсумки виборів,  обирають, як я вже казав, тимчасову президію, а далі ухвалюють рішення про обрання тимчасової лічильної комісії, про порядок обрання голови обласної ради, про утворення постійних комісій обласної ради, про затвердження складу постійних комісій, про утворення президії обласної ради та інші.

Інформація про утворення в обласній раді відповідних депутатських фракцій та груп  оголошується на сесійному засіданні ради. 

- Дякуємо за інтерв'ю.

Розмову провів Андрій Возний.

Фото - Вголос

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ