Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Спорт

У Львівській «Варшаві» проведено всеукраїнський осінній турнір з настільних ігор

З 11 по 12 вересня, у Львівському готелі-ресторані «Варшава», було проведено турнір по найпопулярнішому світовому варгейму сучасності «Warhammer 40 000».

Двадцять шість учасників з різних куточків України зібрались в одному місці, аби похизуватись красою своїх армій, випробувати свої стратегічні навички, завести нові знайомства та просто весело провести час. Для того аби зрозуміти, що собою являє настільна гра Warhammer та культура варгеймів в цілому, необхідно пройти короткий історичний екскурс.

Warhammer 40,000 (в перекладі з англійської «Бойовий Молот») – настільна гра та медіафраншиза, створена британською компанією Games Workshop у далекому 1983-му році. Сюжет гри розгортається у далекому майбутньому, в галактиці Чумацький Шлях, зосереджений навколо одвічного протистояння людства, інших рас і темних сил хаосу. У середині 1980-х років вищезгадана компанія уже була відома завдяки настільній грі Fantasy Battle, і саме на основі цього проекту було створено фантастичну альтернативу. Творці гри зробили спробу перенести класичні фентезійні сюжети та раси, на кшталт орків, ельфів ти середньовічних лицарів у далеке майбутнє. Подейкують, що самі творці не сприймали задум серйозно, радше як дотеп. Ця, здавалося б божевільна ідея, стрімко розвивалась, новостворений всесвіт поглинав у себе культурне надбання таких відомих діячів культури як Майкл Муркок (Вічний воїтель), Френк Герберт (Дюна), Говард Лавкрафт (Міфи Ктулху), Ганс Ґіґер (Чужий) та багато інших.

У 1987 році ігровий дизайнер Рік Прістлі створив перший набір правил під назвою Rogue Trader, на основі Warhammer Fantasy Battle. Відтоді гра Вархаммер пережила безліч ітерацій, а на сьогодні актуальною є дев’ята редакція правил. Ключовими елементами гри є поле, гральні кості, вимірювальна рулетка, книжки з правилами і звісно ж ігрові мініатюри. Кожна мініатюра це своєрідний конструктор, який потрібно склеїти та пофарбувати на власний розсуд. Саме колекціонування мініатюр, варіативність їхньої збірки та можливість проявити художній талант, привертає до Вархаммера тисячі хобістів по всьому світу. Окрім цього, Вархаммер є варгеймом (від англійського «військова гра»), тобто стратегія, метою якої є імітація військових дій.

З плином часу, всесвіт Вархаммеру розширявся завдяки літературі, відеоіграм, коміксам та медіа контенту. Однак, незмінним залишався інтерес людей до настільної гри. А в 2017 році компанія Games Workshop анонсувала довгоочікувану восьму редакцію правил, приурочену до 30-тиліття всесвіту Вархаммер-40 000. Із виходом цієї редакції, що принесла значні зміни до всесвіту гри, до варгейму знову зросла зацікавленість хобістів. Паралельно із цим, стрімко зростає популярність настільних ігор, що також посприяло притоку «молодої крові» до варгеймів. Поступово відроджувались та виникали великі турніри у США та Європі, а також турнірні коаліції на кшталт World Team Championships та International Tournament Circuit. Не стояли осторонь і українські гравці, зокрема Львівська команда «Westhammer». Наші земляки регулярно виступали на командних турнірах у Європі, демонструючи непогані результати.

Стороннього спостерігача, який втрапить на подібний турнірний захід, може спантеличити наступне видовище – десятки дорослих людей жваво обговорюють дії мініатюрних солдатиків та жбурляють на стіл гральні кості. То в чому ж полягає гра?

На ігровому столі зазвичай імітують ландшафт, як природній так і урбаністичний. Це допомагає надати грі потрібної атмосфери. Ігрові моделі – «юніти», гравці переміщують картою відміряючи потрібну відстань рулеткою, а ключові дії, такі як стрільба чи магічні здібності, виконуються за допомогою кидання кубиків. Кожен юніт володіє унікальними правилами, описаними в спеціальних книжках – кодексах. Запам’ятати усі елементи гри не просто, але досконале знання власної армії є одним з ключових елементів стратегії. Різноманіття представлених на столах армій також вражає! Броньована піхота, важкі одиниці техніки, монструозні створіння, гігантські роботи та могутні персонажі. У системі понад двадцять фракцій, кожна з яких дарує унікальний ігровий досвід. Значним фактором, що впливає на перемогу є випадковість, виражена кидком грального кубика. Аби виграти, гравець намагається зменшити вплив випадковостей на власну стратегію до мінімуму. Цього можна досягти завдяки правильному позиціонуванню військ, вибору пріоритетів та використанню здібностей армії.

Через пандемію СOVID-19 великі та локальні турніри по всьому світу було відмінено на тривалий час. Зрештою, навіть організувати відвідини міських ігрових клубів стало проблематично. Одначе, в 2021 році на теренах України вже було проведено низку турнірів, два найгучніших з яких у Києві та Львові. Турнір у «Варшаві» тривав два дні, протягом яких учасники відіграли п’ять ігрових турів. Переможцем турніру став досвідчений київський гравець Федір Симоненко, а львів’яни цього року дещо поступились гостям, посівши четверте місце (Микола Колонуто). Варто також зазначити, що минулорічним чемпіоном на жовтневому турнірі в Києві став очільник львівського клубу «Westhammer» Святослав Горячковський. Саме він був головним організатором та суддею на цьогорічному турнірі у Львові.

- На жаль, через організаційні клопоти не зміг як слід зосередитись на власній грі. Однак, це незначна жертва заради створення комфортних умов для учасників турніру. Вважаю, що все вдалось організувати якнайкраще. З кожним роком вдається забезпечити дедалі кращий прийом гостей – знайти приміщення з більшою площею, облаштувати гральні столи, скласти оптимальний регламент. Я та мої однодумці не збираємось зупинятись на досягнутому та будемо влаштовувати змагання і надалі! – запевнив Святослав Горячковський.

Автор Микола Гришаєв

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ