Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У поліцію чи з поліції?

Гал-інфо поспілкувалось зі старшим інспектором з рекрутингу в управлінні патрульної поліції на Львівщини Андрієм Вітром.

Говорили про те, чому молоді люди не хочуть йти у поліцію, з якої причини звільняються, що змінилося після впровадження реформи та чому зросла недовіра населення до нових охоронців порядку?

Cтарший інспектор з рекрутингу в управлінні патрульної поліції у Львівщини Андрій Вітер.

У Львові, як і в інших містах України, проводиться черговий набір у ряди патрульної поліції. Правоохоронні органи стикаються з проблемою недобору, що значно обтяжує повноцінну діяльність захисників порядку. Знову ж таки, ці факти дають підставу сумніватися в успішності реформи нової поліції. Чотири роки тому вона спричинила шквал емоцій та обговорень серед українського населення. Але з кожним роком світло нової реформи затьмарюється численними невдоволеннями.

Стартував черговий набір до патрульної поліції області, яку кількість працівників вам необхідно набрати і які основні вимоги до кандидатів?

По цьому набору який зараз триває ми набираємо 120 працівників, тобто конкурс розрахований на 120 працівників. Основними вимогами є, насамперед, це громадянство України, вік від 20 до 40 років, вільне володіння українською мовою, повна загальна середня освіта, посвідчення категорії B водія або готовність його отримувати. Тобто кандидат, який не має посвідчення, обов'язково повинен бути зарахований у водійську школу і там вже проходити навчання. Ще також законослухняність, фізичне здоров'я, психологічна стійкість і готовність віддано служити українському народові.

Можливо є певні обмеження?

Якщо є ряд судимостей і вони погашені, то кандидат може приймати участь у конкурсі. Але є судимості або кримінальні справи, які не дозволяють йому цього зробити.

Чому на вашу думку спостерігається тенденція систематичного недобору кандидатів?

Я вважаю, що це залежить від ставлення людини до конкурсу та професії патрульного загалом. Відповідно, більшість кандидатів не проходять цей етап через свою несерйозність або подальшу незацікавленість у роботі. Тобто людина, яка приходить сюди просто розважитися, відповідно не піде далі першого етапу. Ця робота потребує відповідальності і здорового інтересу.

Яка заробітна плата у патрульного?

Для тих працівників, які закінчили навчання і повернулися з Академії патрульної поліції до нас на службу, отримують заробітну плату 12 тисяч гривень. Це залежить також від звання і від посади. Як правило всі починають службу у званні рядового і отримують мінімальну зарплатню 12 тисяч гривень рівно.

До речі, я читала багато відгуків від колишніх патрульних, вони зазначають,що зарплата набагато нижча від дванадцяти тисяч гривень.

Не знаю, як у інших областях, але у Львові зарплатня починається рівно від дванадцяти тисяч.

А надбавки якісь передбачені для патрульних, котрі працюють у вихідні, наприклад?

Понаднормовий час у нас не оплачується. Він компенсується вихідними днями. Тобто, якщо ми залишаємося на підсилення на охорону громадського порядку у свої вихідні, відповідно, протягом двох місяців ми можемо собі його компенсувати вихідним днем у робочий час. Є надбавки різного роду за розкриття, за спійманого злочинця. Тобто, за резонансні події у нас, як правило, намагаються преміювати людей.

Фото надане патрульною поліцією Львівщини.

Скільки взагалі триває робочий день патрульного і скільки передбачено вихідних?

Робоча зміна у нас триває від сьомої до сьомої. Тобто на сьому ранку ми приходимо і о сьомій вечора у нас по можливості перезмінка. Тобто, як правило, дванадцять годин триває робоча зміна. Ми працюємо по наступному графіку: дві денні зміни з сьомої ранку до сьомої вечора, потім ми відпочиваємо дві з половиною доби, а далі ми йдемо на ніч з сьомої вечора по сьому ранку, знову на нічну зміну і потім відпочиваємо дві доби.

Відомо, що поліцейські зараз постійно працюють понаднормово, дуже втомлюються і це, власне, і є причиною їхніх звільнень або небажання йти у патрульну поліцію. А ви як вважаєте?

Я би сказав, що це не є головною причиною того, що вони звільняються. Але насправді їм доводиться так працювати. Тобто ми не можемо зняти людину (патрульного) вчасно, тому що є виклики, які конче необхідно закрити. Ми не можемо замінити працівника на виклику, тому що він вже почав оформлювати матеріали, заповнювати документацію, відповідно він мусить це на місці довести до кінця. Тому і доводиться інколи перепрацьовувати.

На даний момент, молоді люди, котрі приходять до нас, розуміють, навіщо вони тут, відповідно і залишаються на довгий період. Звільняються ті, хто пропрацювали більше двох років. Ця людина вже оцінила ситуацію, зміни, які їй підходять або не підходять, і далі вона вже обирає, чи залишатися, чи звільнятися.

Чи не є це свідченням того, що людей дуже мало для такої значної кількості роботи?

Насправді, це залежить від ситуації. У нас буває таке, що чітко вказана година. Комісія назначає, які патрулі і у якій годині прибувають на управління, тобто на перезмінку. Відповідно прибувають вчасно або завчасно, якщо це потрібно для швидкої перезмінки. А ті, хто затримуються на ДТП, чи на ДТП з потерпілими, чи на вбивствах, вони вже залишаються до того моменту, поки їх присутність буде необов'язковою, або до того моменту, поки наступна група не змінить їх, якщо це можливо.

Чи багато в патрульній поліції дівчат ?

Мені здається, приблизно відсотків 15-20 із загального складу. Приблизно кожна шоста, кожна п'ята.

Фото надане патрульною поліцією Львівщини.

І це молоді дівчата чи можуть бути вже заміжні?

Тут ми такої статистики не ведемо, але переважно йдуть молоді дівчата, дуже багато з них виходять заміж вже походу служби, навіть з патрульними одружуються.

Чи дають патрульним, котрі не проживають у Львові, житло?

Ні, у патрульної поліції немає можливості забезпечити працівників житлом. З нового року стартувала компанія, яка надає можливість відшкодування вартості орендованого житла, але на практиці її ще, мені здається, ніхто не використав.

А чи мають патрульні медичне страхування? Це було передбачено реформою.

Ні, такого немає. Це було в проектах. Наразі медичного страхування у нас немає, ми обслуговуємося безкоштовно в нашій поліклініці і лікарнях. Контракту, до речі, у нас теж немає.

Багатьох цікавить, чи можуть людину, котра пішла працювати у патрульну поліцію, відправити в зону проведення бойових дій на сході України?

Примусово не можуть відправити. У нас є відрядження на добровільних засадах, хлопці-дівчата, переважно хлопці, зголошуються і їдуть в зону окупованих територій, несуть службу і в майбутньому їм присвоять статус учасника бойових дій.

Фото надане патрульною поліцією Львівщини.

Які тести передбачені для кандидата, чи вони потребують, якихось особливих знань? Тобто чи може їх пройти звичайна людина без певної підготовки та відповідного профілю?

Насправді конкурс передбачає в собі ряд етапів, на яких кандидат складає звичайні прості тестування на логіку. Нічого складного немає. Математика приблизно на рівні дев’ятого класу, географія на рівні п'ятого і банальна логіка. Тобто, якщо людина у свій час не прогулювала пари і у школі менш-більш адекватно вчилася - вона без будь-яких проблем проходить це тестування. Так само питання на знання законодавства - це поверхневі питання. Не потрібно визначати, яка статття передбачає відповідальність за те чи інше, тобто немає конкретики. Є загальні питання, хто такий Президент, хто обирає Президента, що таке Конституція, на чому вона базується, хто такий народ. Тобто нічого такого надзвичайного і важкого немає в цьому.

Гаразд, коли людина вже вступила у ряди патрульної поліції, якими навичками вона буде володіти на службі, тобто чому її потім вчать?

Кандидат, який пройшов конкурс, скеровується на шестимісячне навчання в Академію патрульної поліції, де він проходить ряд практичних та теоретичних занять. Тобто є предмети, які вивчаються у лекційних залах, такі як адміністративне право, кримінальне право, стресостійкість, толерантність. А є, відповідно, ряд предметів, які відпрацьовують на практиці: це стрільба, курси екстремального водіння, також перша домедична допомога і прийоми самозахисту, у нас це називається тактична підготовка. Відповідно з цих предметів, які я перелічив вище, кандидат здає іспити. Як правило, 99% із тих, хто прийшов на тестування, складають його успішно.

Два роки тому реформа поліції дуже вдало стартувала, але через рік довіра у населення до патрульної поліція почала зменшуватися і тоді ж почалися масові звільнення і недобори патрульних. На вашу думку, чому так відбувається?

Недовіра пішла, мені здається, тому що народ думав, що, наприклад, поліція не буде застосовувати стягнення до людей, що ми, як почали перший рік, тобто старалися не застосовувати покарання, не виносити штрафи, не притягувати до адміністративної відповідальності, так будемо робити постійно. Тобто, будемо лояльно ставитися до порушників. На жаль, такого не може бути. Це би напевно спричинило хаос. Поліція почала застосовувати стягнення, почала виносити штрафи, почала евакуйовувати автомобілі, і тому піднялася хвиля незадоволень. Це моя точка зору. А, на рахунок звільнень, мені здається, що, судячи по тих рапортах, які наші працівники пишуть на звільнення, найбільшим чинником слугує низька заробітна плата.

Фото надане патрульною поліцією Львівщини.

Я пам'ятаю вийшло розслідування від “Слідство. Інфо”, називається “Піду з поліції”, у ньому молодих дівчат і хлопців називають ширмою, яка прикриває гігантські проблеми поліцейської реформи. Яке ваше відношення до цього твердження?

Мені здається, що це не правда. Насправді патрульна поліція - це, можна сказати, найперший орган, підрозділ, який прибуває на всі виклики, тобто ми не можемо відповідати в принципі за дії інших підрозділів, але мені здається, що свою роботу ми виконуємо досить добре.

Кажуть, що з прийняттям реформи зменшилася корупція у лавах патрульної поліції.

Мені здається, таке слово, як корупція у новій поліції взагалі відсутнє. І це один із факторів, який багатьом не подобається. Дуже багато людей звикли за гроші вирішувати питання на місці. І це один із факторів того, що ми починаємо бути неугодними.

За що патрульний може отримати стягнення, бути позбавлений премії або звільнений?

У нас багато таких випадків. Для тих, хто невчасно приходять на службу, або без поважних причин взагалі не з’являються, потім ті, хто порушують дисципліну, або ті, хто свідомо або несвідомо псують адмінматеріали, тобто документацію. Також ті, хто поза службою вчиняють адмінправопорушення, тобто вони вже несуть, відповідно, дисциплінарну відповідальність і адмінвідповідальність на загальних підставах. І за це їх вже можуть депреміювати, інколи навіть звільнити. Ви ж чули, що наш працівник підозрюється у вбивстві людини на зупинці громадського транспорту. От за такі моменти зразу відсторонюють і в подальшому звільняють зі служби.

Чи приїжджають до вас іноземні тренери?

Так, звичайно. У нас від початку реформи багато команд, тренерів, інструкторів з різних країн світу приїжджають. Наприклад, з Болгарії, Ізраїлю, Туреччини, Штатів, Канади. Вони навчають, як звичайних патрульних, так і стараються на базі патрульної поліції створити інструкторів, щоб вони навчали інструкторів наших, а наші вже передавали знання іншим. Також наших працівників, у свою чергу, вони запрошують до себе. Наші працівники були точно в Ізраїлі, в Туреччині, були в Штатах, були в Канаді і в Угорщині, до речі. Тобто наших інструкторів вже запрошують до різного роду змагань міжнародних серед поліцейських.

А якими особливими знаннями може поділитися наш інструктор з іншими країнами?

Іноземці були вражені тим, що у нас настільки багато викликів, тобто настільки багато порушень. Іспанські інструктори були у шоці від об'ємів нашої роботи, адже він дуже великий. Вони дивувалися, як таке відносно мале управління відносно міжнародних, обслуговує настільки багато викликів. Тобто наші інструктори діляться досвідом обслуговування викликів, досвідом логістики, опрацювання матеріалів, як працюють, з якою швидкістю.

А як ви вважаєте робота поліцейського - це престижна професія?

Справа не в престижності, справа у свідомості людей. Якщо людина хоче йти працювати у поліцію, вона піде і ця робота буде для неї престижною. Якщо людина хоче заробляти гроші в поліції, великі гроші, то ця професія не відноситься до такої. Але, якщо покликання людини допомагати іншим, попереджати та виявляти правопорушення, бо ми на всіх викликах завжди перші, на всіх подіях присутні, тобто в плані допомоги суспільству - це є дуже престижна професія.

Фото надане патрульною поліцією Львівщини.

Ще хотілося б запитати, стосовно ваших міжособистісних відносин. У кожному колективі є якісь певні свята, традиції, корпоративи, чи у вас є подібна практика? Чи можете ви сказати, що у вашому колективі панує товариська атмосфера?

Звичайно, як у всіх колективах, у нас є передноворічні корпоративи. Всі батальйони, всі роти і всі взводи намагаються об’єднуватися на них. Бо без товариського відношення не буде ефективної роботи. Ми завжди повинні розуміти, і ми всім молодим, хто до нас приходить, намагаємося донести, що дружній зв’язок у колективі - це є дуже вагомий чинник, тому що у нас бувають виклики, які потребують і двох, і трьох екіпажів, тобто масові бійки або заворушення, де один екіпаж ніяк не впорається. Тому на допомогу приїжджають інші патрулі, які зразу з півслова розуміють, що відбувається, що потрібно робити, чого не потрібно робити, коли потрібно втрутитися у ситуацію, коли варто просто витримати паузу і тоді вже приймати дії. Це, відповідно, робота колективу, який на корпоративах ми стараємося зміцнювати.

Який ваш ідеальний кандидат на цю посаду?

Це повинна бути молода людина, цілеспрямована, яка чітко для себе визначила, що вона хоче від цієї роботи і повинна так само розуміти, що ця робота буде вимагати від неї. Тобто, щоб людина усвідомлено йшла на цю службу і була готова до таких нюансів, що вона, можливо, буде затримуватися на роботі, постійно буде стикатися з ризиками і наражати себе на небезпеку.

Наостанок, чи можете ви дати якісь топ-3 поради майбутнім кандидатам?

Необхідно усвідомити, чи це йому потрібно - це перший момент. Другий момент - він має розуміти, на що він іде, тобто на ризики, на недоспані ночі, на вбивства і різні резонанси, на те, що він буде проводити нічні зміни на службі. І третій нюанс - чесність. Чи він готовий бути правдивим перед собою і перед тими спокусами, які будуть йому пропонувати під час служби? Бо людині, яка не володіє цією якістю, буде дуже важко.

Анна Гетманова

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ