Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Від Барселони до Токіо: Всі Олімпійські успіхи Незалежної України

За період незалежності українські спортсмени взяли участь у 7 літніх та 7 зимових Олімпіадах та здобули 38 золотих, 37 срібних та 75 бронзових медалей.

1992 року на Олімпійських іграх в Барселоні Україна, попри на вже здобуту незалежність, виступала під прапором Міжнародного олімпійського комітету у складі Об’єднаної команди. Та все ж український гімн прозвучав на честь перемоги у вільній боротьбі спортсмена Олега Кучеренка (в категорії до 48 кг) та його звання олімпійського чемпіона. А згодом на честь власниць “золота” - гімнасток Тетяни Гуцу та Олександри Тимошенко (на честь переможців індивідуальних змагань з Об’єднаної команди підіймати національний прапор і виконувати гімн країн, які вони представляють). Однак, ці перемоги не приписують в скарбничку Незалежної України.

1994 року Україна вперше взяла участь в Зимових Олімпійських іграх окремою командою, які проходили з 12 по 27 лютого в норвезькому місті Ліллегаммері. Тоді українська команда завоювала одну золоту й одну бронзову медалі. Фігуристка Оксана Баюл стала першою Олімпійською чемпіонкою України, а першою медалісткою стала біатлоністка Валентина Цербе, яка завоювала свою бронзу в гонці 7.5 км.  Відтоді наші спортсмени змагаються на всіх Літніх та Зимових Олімпійських іграх.

Двадцять п’ять років тому 1996 року на Літніх Олімпійських іграх в Атланті (США) вперше виступила команда незалежної України зі своєю символікою — прапором, гімном і гербом. Це був успішний дебют. Українці здобули 23 нагороди, 9 з яких були золоті, і посіли високе дев’яте місце у медальному заліку. Олімпійськими чемпіонами були Інеса Кравець - легкоатлетка, переможниця  в потрійному стрибку. Володимир Кличко -  боксер, який зі своєї Олімпійської перемоги почав блискучу кар'єру у світовому професійному боксі. Рустам Шаріпов - володар “золота” у вправах на паралельних брусах (крім того, в складі збірної України, Шаріпов отримав також бронзу в командній першості). Лілія Подкопаєва здобула дві нагороди вищого ґатунку. Українська спортивна гімнастка виборола золото у вільних вправах і посіла друге місце у вправах на колоді. Закономірно і впевнено виграла олімпійське золото в художній гімнастиці Катерина Серебрянська. Важкоатлет Тімур Таймазов приїхав в Атланту світовим рекордсменом і там переконливо підтвердив свою перевагу над суперниками.  В’ячеслав Олейник - український борець греко-рисмського стилю, який жодних шансів не залишив суперникам у класичній боротьбі (вага до 90 кг). Євген Браславець та Ігор Матвієнко - українські яхтсмени, Олімпійські чемпіони у класі яхт “470”.  Це був великий успіх та прекрасний дебют олімпійської збірної України.

Наступні Зимові Олімпійські ігри  проходили в місті Нагано, Японія 1998 року з 7 по 22 лютого. Нашу збірну на іграх представляли 56 українських спортсменів, 30 чоловіків, 26 жінок. Прапороносцем збірної на церемонії відкриття був біатлоніст Андрій Дериземля. Єдину срібну медаль для України здобула Олена Петрова у біатлоні в індивідуальній гонці на 15 км.

Сідней (Австралія) 2000 рік. Серед претендентів на нагороди XXVII Ігор було 235 атлетів з України, які змагалися у 23 спортивних видах. Проходили Ігри з 13 вересня по 1 жовтня. Сіднейська Олімпіада відома також, як «Ігри нового тисячоліття». Українські спортсмени завоювали на сіднейській Олімпіаді 23 медалі, з них 3 золоті, 10 срібних і 10 бронзових. Олімпійськими чемпіонами стали плавчиня Яна Клочкова (українська “золота рибка”), яка здобула 2 золоті медалі у коронних дисциплінах 200 та 400 метрів комплексним плаванням (їй належить світовий та олімпійський рекорд на дистанції 400 метрів комплексом 4 хв.33,59сек.), а також “срібло” у 800 метрів вільним стилем. І Микола Мільчев, який завоював звання чемпіона зі стендової стрільби, набравши 150 очок із 150 можливих, такими досягненнями спортсмен поставив новий олімпійський рекорд та повторив світовий. Завдяки таким результатам Україна посіла 21 місце в медальному заліку. 

Зимові Олімпійські ігри проходили у місті Солт-Лейк-Сіті , США  з 8 по 24 лютого 2002 року.  Українська команда на іграх в Солт-Лейк-Сіті складалася з 68 спортсменів, 46 чоловіків, 22 жінки. Прапороносцем збірної України була Олена Петрова. На цих іграх українська команда не здобула жодної медалі. Найвищими місцями були два п'ятих місця, шосте і сьоме.

XXVIII літні Олімпійські ігри - проходили з 13 по 29 серпня 2004 року в Афінах, Греція, на олімпійському спортивному комплексі ОАКА імені Спиридона Луїса. Національна команда України була представлена 239 спортсменами у 23 видах спорту. Наша збірна виступила не менш успішно, ніж в Атланті і Сіднеї, виборовши 22 медалі, з яких 8 золотих, 5 срібних і 9 бронзових. «Вищий пілотаж» у стрибках на батуті продемонстрував Юрій Нікітін. У надзвичайно запеклій боротьбі здобув золото у вправах на паралельних брусах Валерій Гончаров і присвятив свою перемогу Олександру Берешу, який трагічно загинув напередодні Олімпіади в Афінах. Важкоатлетка Наталія Скакун, виявивши волю до перемоги в поєдинку із суперниками і штангою, піднялась на найвищу сходинку п’єдесталу у ваговій категорії до 63 кг із сумою 242,5 кг. У поштовху вона підняла 135 кг, встановивши новий олімпійський рекорд. Перше українське “золото” з вільної боротьби завоювала Ірина Мерлені у ваговій категорії до 48 кг. Також в столиці Греції плавчиня Яна Клочкова здобула ще дві золоті нагороди на дистанціях 200 та 400 метрів. Спортсменка принесла Україні найбільшу кількість золотих олімпійських медалей. Правда, після запливів зізналася, що дісталися їй обидві перемоги  з колосальними труднощами, ціною залучення всіх сил. В Афінах також зійшла щаслива олімпійська зірка для  Олени Костевич, яка виграла змагання у стрільбі з пневматичного пістолета. Відтоді вона – учасниця всіх Олімпіад. З такими успішними спортивними досягненнями Україна посіла 13 місце у медальному заліку.

XX зимові Олімпійські ігри проводилися в Турині, столиці італійського регіону П'ємонт, з 10 лютого по 26 лютого 2006 року. Україна на зимових Олімпійських іграх 2006 була представлена 52 спортсменами в 9 видах спорту і завоювала дві бронзові медалі. Їх отримали Лілія Євферомова - українська біатлоністка чуваського походження та Олена Грушина разом зі своїм партнером з фігурного катання Русланом Гончаровим

Літні Олімпійські Ігри 2008 року в Пекіні. Проводились з 8 по 24 серпня. Право виступити на Олімпіаді в столиці Китаю отримало найбільше у порівнянні з попередніми (та й наступними) Іграми українських атлетів – 254, які змагались в 28 видах спорту. Також збірна команда України вперше мала свій талісман — лелек. Тоді Україна здобула 7 золотих нагород. Чемпіонами в командній першості стали Галина Пундик, Ольга Харлан, Олена Хомрова та Ольга Жовнір - наші фехтувальниці на шаблях, які всіх дуже вразили. У фіналі командних змагань вони програвали китаянкам 27:35, але ціною неймовірних зусиль, вирвали перемогу – 45:44. 

Український лучник Віктор Рубан (його колеги називають «Рубан Гуд») до останньої серії фінальних пострілів програвав корейцеві Пак Гьон Мо два очки. І тут у корейця здригнулася рука, а Віктор послав стріли в десятку, чим приніс блискучу перемогу. “Золото” з кульової стрільби (пістолет) здобув  Олександр Петрів. Інший наш стрілець Артур Айвазян, пробившись у фінальну вісімку в стрільбі з гвинтівки лежачи, зумів продемонструвати феноменальну влучність: десять пострілів у десятку. Олімпійською чемпіонкою з веслування на байдарках та каное стала Інна Радомська, випередивши італійку Йозефу Ідем всього на 4 тисячних секунди. В багатьох інших видах спорту (плавання, легка атлетика тощо) такі результати зарахували б як однакові та вручили б дві золоті медалі. Першість з семиборства здобула українська легкоатлетка

Наталія Добринська, що на попередніх іграх в Афінах посіла восьме місце. За явної переваги переміг своїх суперників Василь Ломаченко - боксер (до 57 кг), який виграв золоту медаль, здолавши у першому ж раунді чемпіона світу у цій ваговій категорії, росіянина Альберта Селімова. 

Загалом, 23 серпня 2008 р. українські спортсмени встановили рекорд за кількістю медалей завойованих на Олімпійських іграх — 27 нагород: 7 золотих, 4 срібних та 13 бронзових медалей. А у підсумковій таблиці українська збірна - на 11 місці. 

XXI зимові Олімпійські ігри 2010 року проходили в канадському місті Ванкувері та прилеглому гірськолижному курорті Вістлері з 12 по 28 лютого. Україна на зимових Олімпійських іграх 2010 була представлена 47 спортсменами в 9 видах спорту.  Виступ на Олімпіаді у Ванкувері став найневдалішим для України за весь час виступів на зимових Олімпіадах. Найвищі місця, які посіли українські спортсмени — 5-те (Дериземля, біатлон), 6-те (жіноча збірна України, біатлон) і три восьмих місця. 

Літні Олімпійські ігри 2012. Проходили з 27 липня в Лондоні. На цих іграх Україна здобула 5 золотих медалей. Одну з цих медалей здобула Яна Шемякіна, перемігши німкеню Брітту Гейдеманн, що підтвердило її звання найсильнішої шпажистки планети. Медаль найвищої проби нашої четвірки на каналі в Ітоні у складі Яни Дементьєвої, Катерини Тарасенко, Наталії Довгодько і Анастасії Коженкової стала першим українським золотом у академічному веслуванні. Український квартет захопив лідерство з перших метрів дистанції і випередив срібних призерів, німецьку четвірку, майже на корпус човна. Важкоатлет Олексій Торохтій здобув перемогу на Олімпійських іграх у ваговій категорії до 105 кг. Для перемоги йому вистачило показника 412 кг (185+227), що лише на кілограм більше, ніж у Наваба Насіршелала з Іранку, який посів друге місце. проте, у грудні 2018 року повторна перевірка допінг-проби Торохтія з Олімпійських ігор 2012 року дала позитивний результат. І вже наступного року на офіційному сайті Міжнародного олімпійського комітету було опубліковано рішення про позбавлення спортсмена золотої медалі, отриманої на Олімпіаді 2012, через порушення антидопінгових правил. Результат Олексія було анульовано. Юрій Чебан - здобув золоту медаль у веслуванні на каное-одинаках на 200 м, показавши результат 42,291 секунди. Боксер Василь Ломаченко  після отримання золотої медалі на Іграх в Лондоні став дворазовим Олімпійським чемпіоном у ваговій категорії до 60 кг. 

XXII зимові Олімпійські ігри проходили 7-23 лютого 2014 року в місті Сочі, Росія. 43 спортсмени представляли Україну на XXII зимових Олімпійських іграх. Частина української делегації спортсменів покинула Сочі і відмовилась від участі в Олімпіаді на знак протесту проти кровопролиття в Україні. Проте, все ж таки ми здобули дві медалі: одну золоту й одну бронзову. Золото українській збірні принесли біатлоністки Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Юлія Джима та Віта Семеренко (що згодом здобуде бронзу в спринті)  в жіночій естафеті. 

Зазначимо, що громадський рух "Ми — європейці" 19 лютого звернувся до українських олімпійців із закликом припинити участь у Олімпіаді-2014 у Сочі: "У зв'язку з драматичними подіями в Україні і кровопролиттям на вулицях Києва, закликаємо українських олімпійців припинити свою участь в зимових Олімпійських іграх у Сочі в знак солідарності з народом України, розділяючи траур за загиблими". 19 лютого українська жіноча команда з лижних гонок (Марія Лісогор і Катерина Сердюк) не стартувала у командному спринті класичним стилем. Спортсменки хотіли взяти участь в гонці з траурними стрічками в пам'ять про жертви трагічних подій у Києві, але МОК заборонив внесення змін до екіпірування, через що українки не вийшли на старт. 

Літні Олімпійські ігри 2016 відбувались з 5 по 21 серпня 2016 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія); перші Олімпійські ігри, які проходили в Південній Америці. Тоді Україна виборола 2 “золота”. Олімпійськими чемпіонами стали Олег Верняєв, який був дуже близький до перемоги в гімнастичному багатоборстві. На жаль, його підвів останній снаряд – перекладина. У підсумку – срібна медаль. Проте, не допустивши жодної помилки він виборов золоту медаль у змаганнях на паралельних брусах. На своїй третій Олімпіаді піднявся на п’єдестал переможців веслувальник Юрій Чеба, що здобув “золото” у веслуванні на 200 метрів (каное-одиночка), показавши результат 32,279 секунди і став дворазовим олімпійським чемпіоном.

Збірна України повернулася з Ріо з 11 медалями – 2 золотими, 5 срібними і 4 бронзовими. Це менше, ніж було на попередніх літніх Іграх, де Україна виступала окремою командою. У медальній таблиці Олімпіади наші атлети зайняли 31 місце.

Зимові Олімпійські ігри 2018 -  двадцять треті зимові Олімпійські ігри, які пройшли з 9 по 25 лютого 2018 року у місті Пхьончхан (Південна Корея). На цих іграх Україна здобула лише 1 золоту медаль. Єдине олімпійське “золото” здобув Олександр Абраменко - фристайліст, став першим олімпійським чемпіоном з фристайлу у складі збірної Україн. 

У медальному заліку, вигравши одну золоту медаль, Україна поділила з Угорщиною 21/22 місце. 

Слід також зазначити, що Міжнародний Олімпійський комітет відсторонив від участі в Олімпійських іграх 2018 року збірну Росії за зловживання допінгом. Росіянам на Олімпіаді заборонено використовувати російську символіку, прапор та гімн. Приводом для цього стали численні, викриті ще на Олімпіаді-2014 в Сочі, випадки використання російськими спортсменами допінгу. 

Літні Олімпійські ігри 2020 - тридцять другі літні Олімпійські ігри, які проходили в Токіо (Японія). Довгий час не знали як будуть проводитись Ігри, оскільки, світ охопив Covid-19, 24 березня 2020 року Міжнародний Олімпійський Комітет (МОК), після наради Прем'єра Японії Сіндзо Абе та голови МОК Томаса Баха, ухвалив рішення про перенесення Олімпійських ігор з 2020 на 2021 рік через пандемію коронавірусу. Незважаючи на зміну дати проведення, XXXII Олімпійським іграм залишили назву «Токіо-2020». Однак, попри це в Олімпійських взяло участь 205 країн, в тому числі й Україна. Проте, в Токіо прибула найменша за кількістю спортсменів української збірної. У ній – 157 атлетів, які змагались в 25 видах спорту.  Ігри проводились з 21 липня по 8 серпня 2021 року. Це сьомі за ліком літні Олімпійські ігри, в яких брала участь українська збірна як самостійна команда. Загалом, Україна здобула 19 медалей: 1 золоту, 6 срібних та 12 бронзових. Єдиним олімпійським чемпіоном цьогоріч став Жан Беленюк - український борець греко-римського стилю, народний депутат від політичної партії “Слуга народу”. Українець завоював “золото” в поєдинку з угорцем Віктором Льорінцом. Беленюк заробив бал на початку п’ятої хвилини сутички. А потім у партері заробив ще чотири очки завдяки двом накатам, що й принесло нам перемогу. В загальному на Літніх Олімпійських іграх 2020 Україна посіла 44 місце в таблиці медального заліку, чим показала досить непоганий результат.

Всі наші нагороди на вагу золота. Українські спортсмени в різні роки досягали найвищих вершин і не лише на Олімпійських іграх. Кожен рік наша спортивна скринька наповнюється новими нагородами та здобутками, які приносять люди з надлюдськими якостями сили волі, витривалості та прагненням до перемоги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ