Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вступ-2020 та COVID-19: поєднати непоєднуване

Пандемія коронавірусу спричинила незаплановані зміни в усіх сферах життя: освіта не стала винятком. Традиційна вступна кампанія, яка завжди починалась для випускників 9 та 11 класів у липні, цьогоріч матиме логічну низку нововведень.

Ми зібрали та систематизували найактуальнішу інформацію: карантинні й некарантинні зміни; умови вступних іспитів, творчих конкурсів і співбесід; доля підготовчих курсів при закладах; поселення в гуртожитки; а також коментарі від Приймальних комісій таких львівських вишів, як Львівський національний університет ім. І. Франка (ЛНУ), Національний університет «Львівська політехніка» (НУ «ЛП»), Львівська національна академія мистецтв (ЛНАМ), Національний лісотехнічний університет України (НЛТУ).

Ілюстративне фото

Які на сьогодні відомі дати та чи є вони остаточними?

4 травня 2020 року МОН внесло зміни до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти: всі дати перенесено на місяць. Вступна кампанія для абітурієнтів на основі повної загальної середньої освіти стартує, згідно з документом, 1 серпня: від цього дня вступники можуть зареєструвати свої електронні кабінети.

Прийом заяв та документів відбудеться з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО) або 16 серпня (для тих, хто складає вступні екзамени замість ЗНО). Вступні іспити, творчі конкурси на бюджет пройдуть від 1 до 12 серпня, а для контракту – 13–22 серпня. Рейтингові списки вступників на основі ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів будуть опубліковані до 27 серпня. Отож зарахування вступників на бюджет – до 5 вересня, а на контракт – до 30 вересня.

Проте вищеперераховані дати є лише чинні на сьогодні. МОН має другий сценарій у випадку активнішого спалаху COVID-19: старт вступної кампанії – 25 вересня. У плані «Б» творчі конкурси, вступні іспити, прийоми документів та зарахування відбудуться у жовтні.

Вступ на магістратуру залишився незмінним: реєстрація електронних кабінетів, як і до карантину, має відбутись 1 серпня. Приймати заяви будуть упродовж 5–22 серпня.

Якщо з вищою освітою (університети, інститути, академії) усе більш-менш зрозуміло, то фахова передвища освіта (коледжі) та професійно-технічна освіта (училища) ніякої однозначності не мають. Міністерство зазначає, що дати та умови проведення вступу оприлюднять після того, як будуть видані свідоцтва про базову та повну загальні середні освіти, а також наголошують, що усе, звісно, залежить від карантину.

Як будуть відбуватись вступні іспити, творчі конкурси та співбесіди?

Міністерство повідомляє, що якщо відвідувати заклади освіти буде і надалі заборонено через карантин, то творчі конкурси, вступні іспити та співбесіди відбуватимуться дистанційним методом: онлайн, але з надійною ідентифікацією вступників. Проте, якщо це буде неможливо через технічні причини, то заклад має забезпечити проведення творчих конкурсів, вступних екзаменів та співбесід із дотриманням усіх санітарних вимог.

Для «Гал-інфо» у ПК (Приймальній комісії) ЛНАМ повідомили, що «зважаючи на специфіку закладу вищої освіти мистецького спрямування, яка потребує більш індивідуального підходу роботи зі студентами, досвід останніх трьох місяців демонструє, що академія готова до дистанційного формату роботи у будь-яких проявах. Однак творчі конкурси для вступу провести дистанційно дуже складно. При потребі, ми звичайно адаптуємось і це зробимо. Але все-таки сподіваємось, що ситуація не погіршиться».

Коментар ПК НЛТУ для «Гал-інфо»: «У нас із організаційними питаннями ніколи не виникало ніяких труднощів, якщо до цього дійде, то, звичайно, ми будемо готові. Поки орієнтуємось на те, що вступники прийдуть на творчий конкурс, і ми забезпечимо потрібну відстань, дезінфекцію, вимірювання температури».

ПК ЛНУ ім. І. Франка пояснила «Гал-інфо», що чекатимуть листи і вказівки МОН, де все буде чітко регламентовано для всіх закладів вищої освіти, а поки самодіяльністю займатися не будуть.

Як подаватимуть документи вступники, у яких не передбачено створення електронного кабінету?

МОН дозволило подавати вступникам оригінали документів, надсилаючи через пошту. Передбачена також можливість, аби абітурієнти надсилали відскановані копії потрібних документів і електронною поштою з кваліфікованим електронним підписом. Оригінали документів дозволено занести на початку навчання.

Вступники-пільговики зможуть подавати заяви онлайн після того, як принесуть документи, що підтверджують пільги, хоча би в один навчальний заклад, де вони будуть опрацьовані та завантажені у базі.

Що з підготовчими курсами, які перервались через карантин?

Чимало закладів вищої освіти мають власні підготовчі курси до вступу. Проте у зв’язку з карантином вони були зупинені та мали 2 варіанти виходу зі ситуації: дистанційне продовження або припинення.

Приймальні комісії усіх 4 закладів, які погодились «Гал-інфо» відповісти на запитання, повідомили, що у них підготовчі курси продовжились дистанційним методом: «Курси, звичайно ж, продовжились дистанційно з використанням засобів дистанційного навчання. Наша координаторка підготовчих курсів змогла швидко зреагувати на карантинні обставити і налаштувати роботу на новий формат» (ЛНАМ); «Випускний іспит підготовчих курсів теж відбувся у дистанційному режимі» (НУ «ЛП»); «Буквально у цю суботу, ми будемо робити так само дистанційно атестацію слухачів підготовчих курсів» (НЛТУ).

Як відбуватиметься поселення в гуртожитки?

«Рекомендацій міністерства ще немає, але до цього питання ще далекувато і про це тільки минулого тижня почали говорити на засіданні Вченої ради. Ще відпрацьованої думки, варіанту немає», – ПК НЛТУ для «Гал-інфо».

«Чекаємо певних інструкцій від МОН. Поки що важко відповісти. Однозначно це буде з дотриманням жорстких санітарних норм. Також поки не знаємо чи зможемо поселяти вступників у гуртожиток під час проведення творчих конкурсів. Адже за останні роки маємо абітурієнтів з усіх областей України. Географія дуже широка. І тут питання наскільки вступники в умовах пандемії готові їхати в інше місто, складати творчі конкурси і навчатися», – прокоментували «Гал-інфо» у ПК ЛНАМ.

Які є ще зміни, не пов’язані з карантином?

  1. П’ять заяв на будь-які спеціальності. Раніше заяв було сім, але подати абітурієнти їх могли лише на 4 спеціальності.
  2. Дія сертифікатів 4 останніх років (2020, 2019, 2018, 2017). Раніше можна було лише вступати за сертифікатами ЗНО 3 останніх років, а не 4. Проте сертифікат із іноземної мови можна подати лише від 2018 року через те, що від 2018 р. почали проводити аудіювання.
  3. Нові прохідні бали. Конкурсний бал на бюджет на основі ПЗСО – 125 балів. Для таких спеціальностей, як «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», конкурсний бал має бути не менше 140, а для спеціальності «Фармація, промислова фармація» – 130. Також із 2-го і 3-го предметів лікарських спеціальностей мінімальний бал – 150.
  4. Прийом на новий освітньо-професійний ступінь «Фаховий молодший бакалавр». Відповідно до Закону України «Про фахову передвищу освіту» цьогоріч уперше буде здійснено такий прийом. «Фаховий молодший бакалавр» замінює освітньо-кваліфікаційний рівень «Молодший спеціаліст», який раніше був у коледжах.
  5. Обов’язкове «ЗНО» в магістратуру з іноземної мови (ЄВІ) для більш як 80 спеціальностей.

Загальні враження та прогнози Приймальних комісій львівських вишів для «Гал-інфо» 

ПК Львівського національного університету ім. І. Франка: «Університет дасть собі раду, все буде гаразд. На сьогодні зроблені, можна сказати, певні шляхи, як абітурієнти можуть подавати документи: дистанційно, поштою. Це все пропрацьовано, організовано відповідно до змін Умов прийому. Буде також нова редакція Правил прийому оприлюднена до кінця тижня, де всі зможуть побачити свої можливості, варіанти стосовно вступу».

ПК Національного лісотехнічного університету України: «Поки що ситуація є кращою, аніж минулорічна вступна кампанія, але це якщо порівнювати. Загалом до бакалаврату у нас буде набір такий самий, як минулоріч, а може навіть кращий. А на магістратуру буде гірший, оскільки, по-перше, вартість навчання буде більша, а, по-друге, ЗНО (Єдиний вступний іспит із іноземної мови у форматі ЗНО – прим. редакції) ввели для більшості спеціальностей і минулого року ми побачили, що 25 % вступників до магістратури його не склали, тому, я думаю, цьогоріч ситуація сильно не зміниться».

ПК Національного університету «Львівська політехніка»: «Нічого катастрофічного не сталося. Просто більше буде зв’язку у дистанційному форматі: більше надсилатимуть, більше ми будемо отримувати. Загалом нічого не помінялось».

ПК Львівської національної академії мистецтв: «Однозначно вступна кампанія буде доволі складною. Вона фактично вже розпочалася, оскільки з 12 травня тривала реєстрація вступників ОС «Магістр» для складання ЄВІ, який тепер є обов'язковим для всіх спеціальностей ЛНАМ. Ми максимально намагалися працювати в умовах карантину на промоцію. Використовуваємо всі канали комунікації, робимо акцент на сайт і соцмережі, провели навіть Дні відкритих дверей у зумі. Результат побачимо у серпні. Розуміємо, що буде складно, але ми до цього готові. Насамперед проведення творчих конкурсів (їхня організація з дотриманням жорстких санітарних вимог) займе набагато більше часу і зусиль. Але все рівно сподіваємося на краще і намагаємось підготуватися до всіх можливих сценаріїв».

Отже, цьогорічна вступна кампанія однозначно ввійде в історію української освіти як по-особливому складна та диджиталізована. Сподіваємось, що Приймальні комісії закладів освіти впораються з усіма карантинними та іншими викликами.

Роман Стек, спеціально для Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ