Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В’ятрович: Проєкт ʺзакону про дезінформаціюʺ протягує в Україну ʺрусский мирʺ

Проєкт ʺзакону про дезінформаціюʺ протягує в Україну ʺрусский мирʺ руками ʺСлуг народуʺ, а не російською зброєю. Про це на своїй сторінці у Facebook зазначив Володимир В’ятрович.
Володимир В’ятрович. Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо

Як зазначає політик, документ містить загрози, співмірні із диктаторськими законами 16 січня 2014 року, не залишаючи місця для свободи слова. І журналістів, і навіть кожну людину зможуть кидати у в’язницю за поширення інформації, що не сподобається владі.

Як це працюватиме? Закон запроваджує поняття дезінформації. Це ʺнедостовірна інформація з питань, що становлять суспільний інтересʺ. А недостовірна інформація – це ʺнеправдиві відомості про осіб, факти, події, явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них НЕПОВНІ АБО ПЕРЕКРУЧЕНІʺ.

Будь-яку інформацію легко оголосити ʺнеповноюʺ і кваліфікувати як дезінформацію, якщо, на думку влади, вона становить суспільний інтерес. Не є дезінформацією оціночні судження, але лише ʺза умови наявності мінімальної фактологічної основиʺ. Вважає влада, що ʺфактологічна основаʺ (а що це таке, до речі?) недостатня – і оціночне судження теж стає дезінформацією. Сатира та пародія допускається, але лише якщо ʺчітко заявлено про сатиричний або пародійний характерʺ інформації. А якщо ʺнечіткоʺ - все, це дезінформація.

Всіх суб’єктів у сфері медіа пропонують реєструвати чи ліцензувати. Всіх, хто поширює інформацію (у т.ч. звичайних громадян) оголошують ʺпоширювачами інформаціїʺ, будь-яке повідомлення яких у соцмережах можуть трактувати як ʺдезінформаціюʺ.

Проєкт зобов’язує (!) ВСІ державні та комунальні структури – від міністерств до дитсадків - пильно стежити за поширенням інформації і ʺвживати негайних заходів щодо відповіді чи спростування недостовірної інформації, поширеної про них, в тому числі звертатись з цією метою до судуʺ.

Запроваджується посада Уповноваженого з питань інформації, якого призначає уряд і який безпосередньо або через адміністративний суд Києва (той самий, яким керує одіозний суддя Вовк) боротиметься із ʺдезінформацієюʺ.

ʺПравильнихʺ журналістів пропонуєтсья загнати в одну, по суті, придержавну Асоціацію (в законі прямо розписано, як вона формується і діє, які організації її утворюють, як держава на неї впливає і як ця Асоціація має карати неугідних журналістів). Журналісти, що не увійшли в Асоціацію чи виключені з неї, отримують значно менше прав.

ʺПравильнимʺ медіа влада надає ʺІндекс довіри поширювачів масової інформаціїʺ за поданням ʺправильнихʺ організацій, перелік і вимоги до яких визначає також влада.
Права журналістів звужуються, зате для них запроваджується 12 обов’язків.

Автори законопроєкту не жартують, а цілком серйозно хочуть ухвалити у Верховній Раді ці Орвелівські антиутопії.

Але ми цього не допустимо. Вже зараз не лише опозиційні депутати, але і журналісти, міжнародні організації, правозахисники висловлюють рішучий протест. Свободу — не спинити!

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, нещодавно В’ятрович розповів про перший місяць роботи у Верховній Раді України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ