Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Випускник факультету міжнародних відносин в Україні – це успішна людина

Цьогоріч факультет міжнародних відносин ЛНУ ім. І. Франка відзначатиме 25-річчя з дня заснування. Вже завтра, 13 жовтня, відбудеться урочиста академія «Традиції, що творять майбутнє: 25 років Львівської школи міжнародних відносин», приурочена до ювілею.

Про те, як проходитиме святкування 25-річчя, про високоповажних гостей події, а також про багаторічну діяльність факультету та про його видатних випускників Гал-інфо розповів декан Маркіян Мальський, який очолює факультет міжнародних відносин з самого початку заснування. 

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Маркіяне Зіновійовичу, розкажіть про те, що відбуватиметься завтра в актовій залі Франкового університету.

Завтра в нашому Університеті проходитиме урочиста академія, присвячена 25-річчю створення факультету міжнародних відносин. У 1992 році за ініціативою ректора Івана Вакарчука та за підтримки великої кількості народних депутатів обласної та міської рад був створений факультет міжнародних відносин. Це була доволі цікава подія, адже, згідно зі старою радянською традицією, факультети міжнародних відносин були тільки в столицях. І от був зроблений перший крок, щоб відкрити такий факультет у Львівському національному університеті. Власне тому завтра ми збираємо урочисту академію.

Якою буде концепція цієї урочистості?

Ми дійшли до спільної думки про те, що показати досягнення факультету за 25 років буде найкраще через наш кінцевий продукт – випускника. Ми запросили випускників, які закінчили факультет в різні роки, і які можуть показати приклад успішної діяльності в Україні. Це і міністр інфраструктури України Володимир Омелян, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, а також цілий ряд заступників міністрів України. Ми запросили їх на зустріч з нашими студентами, аби вони поговорили на тему модернізації Української держави і чи молодь, яка закінчила факультет і займає державні посади, може цю державу модернізувати.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

На які інші теми плануєте порозмовляти з випускниками?

У нас також діятиме дискусійний майданчик, присвячений новому обличчю української дипломатії. За 25 років своєї діяльності факультет міжнародних відносин дав Україні понад 100 дипломатів. Ми пишаємось тим, що маємо Надзвичайних і Повноважних Послів. Сьогодні це Андрій Мельник – Посол України у Федеративній Республіці Німеччині, Андрій Сибіга – Посол України у Турецькій Республіці, Андрій Бешта – Посол у Тайланді і Лаосі. Ми також пишаємось великою кількістю Генеральних Консулів, які працюють у різних частинах світу (Стамбул, Нью-Йорк, Вашингтон та ін.). Вони говоритимуть про те, як модернізувати українську дипломатичну службу і що потрібно для того, щоб українська дипломатія отримувала перемоги на зовнішніх фронтах, забезпечувала позитивний імідж української держави і всебічну підтримку багатьох держав світу у війні України з агресором.  

Наступний дискусійний майданчик буде присвячено міжнародному праву. Ми всі бачимо, що сьогодні Україна, як держава на світовій арені, повинна захищати свої інтереси в правовий спосіб. Ми пишаємось тим, що Львівський університет є однією з головних шкіл міжнародного права у цілому світі.  Зважаючи на це, ми запросили своїх випускників, які працюють у різних правових інституціях і захищають інтереси України. Ми будемо дискутувати з ними про те, як традиції міжнародного права Львівського університету імплементувати у нашу зовнішньополітичну діяльність.

Дуже цікавий майданчик буде присвячений бізнесу, адже багато наших випускників є надзвичано успішними бізнесменами і в Україні, і закордоном. Частина з них очолює великі міжнародні корпорації, інші - успішні українські фірми. Ці випускники говоритимуть про одне: чи є можливим впровадження європейських стандартів в українську економіку та що сьогодні заважає інвесторам і бізнесу в Україні.

Останній дискусійний майданчик стосуватиметься еміграції. Безліч наших випускників навчались та стажувались закордоном. Багато з них зараз живе і працює у інших країнах. Ми хочемо показати, що випускник нашого факультету може бути успішним і закордоном. Він не є звичайним заробітчанином, і саме їхній приклад це продемонструє. Наші випускники, які живуть у інших країнах світу, займають там серйозні посади і в освіті, і в науці, і в політиці, і в бізнесі.

Хто вже привітав факультет з нагоди ювілею?

Святкування нашого 25-річчя – це помітна подія і в нашому житті, і в житті української освіти. Ми отримали величезну кількість привітань. Перш за все, нас привітали всі міністри закордонних справ України – і Борис Тарасюк, і Костянтин Грищенко, і Володимир Огризко, і Арсеній Яценюк, і актуальний міністр Павло Клімкін надіслав вітання з подякою за те, що велика кількість випускників факультету працюють сьогодні в Міністерстві закордонних справ. Ми також отримали привітання від голови Верховної Ради і від Адміністрації Президента. Тому завтрашня подія матиме урочистий характер.

Хочу ще раз наголосити: основна ідея цієї зустрічі полягає у тому, що основні учасники урочистості – студенти факультету – повинні на власні очі переконатись, що їхні колеги є успішними людьми і творять сьогодні українську історію, державу, дипломатію та бізнес. Цей контакт випускників із студентами є головним нашим завданням. Ми хочемо аби наші успішні випускники «запалили» студентів бажанням вчитись, працювати і йти їхньою дорогою.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/5

Розкажіть про діяльність факультету міжнародних відносин ЛНУ

Наш факультет є доволі великим - він має 7 кафедр, які у своїй навчальній та науковій діяльності охоплюють всі аспекти міжнародних відносин. Найбільшою є кафедра міжнародних відносин і дипломатичної служби. Також є кафедра міжнародних економічних відносин, кафедра міжнародного економічного аналізу і фінансів, кафедра міжнародного права, перша в Україні кафедра європейського права, кафедра країнознавства і міжнародного туризму і велика кафедра іноземних мов.

У нас також є наукові центри, які займаються науковою діяльністю, експертною оцінкою подій і проводять велику кількість конференцій. Це і Центр європейської інтеграції, Центр міжнародної безпеки та партнерства, Центр країн Північної Європи. Всі ці інституції є науковою базою функціонування факультету.

В нас є дуже активні студентські організації, зокрема професійна студентська організація «Молода дипломатія», яка видає власний журнал і веде активну міжнародну діяльність.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Яких спеціалістів готує факультет і наскільки він є популярним серед абітурієнтів сьогодні?

Сьогодні у нас навчається понад 1200 студентів. Факультет веде підготовку фахівців за всіма спеціальностями, які є в галузі міжнародних відносин. Ми готуємо експертів з міжнародних відносин, країнознавства, міжнародної інформації, міжнародного права та міжнародних економічних відносин.

Факультет є доволі популярним серед студентів. Щороку ми маємо величезні конкурси, а цьогоріч взагалі встановили рекорд щодо вступу абітурієнтів. Ми досягли максимуму ліцензованих обсягів, заповнивши всі місця, на які можемо зарахувати студентів. В цьому плані факультет є доволі потужною інституцією - ми є другою школою міжнародних відносин в Україні. Першим є, звісно, Інститут міжнародних відносин в Києві, який має більші ніж ми обсяги.  

Що ще цікаво – зусиллями наших викладачів ми забезпечили студентів власними підручниками з усіх курсів, які викладають на факультеті. Факультет відомий в Україні завдяки тому, що має величезну кількість підручників, виданих для наших студентів. До 25-річчя ми також видамо цілу серію підручників для студентів, присвячених нашій урочистості.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/2

Ви співпрацюєте з іншими українськими та іноземними університетами?

Звичайно. У нас дуже тісні стосунки з Інститутом міжнародних відносин в Києві. Це наш давній та стратегічний партнер, який допомагав нам ставати на ноги. Сьогодні у нас відбуваються постійні обміни, спільні конференції, обмін головами державних екзаменаційних комісій тощо.

Спеціальність «міжнародні відносини» є в різних українських університетах. Найактивніше ми співпрацюємо з університетами в Донецьку, Одесі, Ужгороді, Чернівцях та Луцьку. З цими нашими партнерами ми проводимо дуже багато спільних заходів.

Ми також маємо постійних партнерів закордоном. Тут варто виділити Інститут міжнародних відносин Варшавського університету, а також відповідні факультети в Любліні, Кракові, Вроцлаві, Ополі, Братиславі, Празі та ін. Ми також співпрацюємо з університетами в Німеччині, США, Канаді та Швеції.

Ми маємо стосунки з університетами тих країн, мови яких вивчаємо на нашому факультеті. Окрім найбільш популярних мов, ми також пропонуємо вивчення мов, які є більш рідкісними. Це, наприклад, шведська, норвезька, данська, фінська, естонська, латиська, литовська тощо. Вивчення цих мов надає нашим студентам величезні переваги на ринку праці.

Ми також беремо участь у різного роду міжнародних проектах. Це, перш за все, студентські обміни, зокрема відомий проект Erasmus+. В ньому щороку бере участь до 50 студентів з нашого факультету. Вони отримують унікальну нагоду навчатись у вузах таких провідних європейських країн, як Італія, Іспанія, Португалія, Греція, Німеччина, Фінляндія, Балтійські країни тощо.

Окрім цього, факультет одержує європейські гранти. Зовсім недавно ми виграли величезний грант на суму 600 тисяч євро на впровадження магістерської програми, в рамках якої ми б готували фахівців для Балто-Чорноморського регіону. Програма розпочнеться вже невдовзі.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо
1/3

Які основні навики отримує студент під час навчання на факультеті міжнародних відносин?

Ми маємо різні спеціальності, а це означає, що студенти здобувають різні компетентності і різні знання. Наприклад, на спеціальностях міжнародних відносин, міжнародної інформації та країнознавства студент отримує кваліфікацію політолога-міжнародника. На факультеті вони навчаються аналізу міжнародної ситуації, вивчають дипломатичний протокол та етикет, історію міжнародних відносин, проблеми і виклики безпеки в усьому світі. Згодом випускники цих спеціальностей шукають собі роботу у зовнішньополітичній сфері, в дипломатії, а також в центрах та інститутах, що займаються зовнішньою політикою.

Є також спеціальність міжнародне право, випускники якої стають юристами-міжнародниками. Випускники спеціальності міжнародні економічні відносини стають економістами-міжнародниками, що відкриває їм двері до бізнесу та міжнародних інституцій. Окрім цього, кожен студент на факультеті вивчає іноземні мови в такому обсязі, який дозволяє присвоїти йому спеціальність перекладача.

Скільки випускників факультету працюють за фахом?

Всі 6 спеціальностей охоплюють такий широкий спектр, що де б наш випускник не працював, його робота завжди буде пов’язана з фахом. Чи це робота в іноземній компанії, чи керівна посада в органах державної влади – можливості випускника факультету міжнародних відносин є дуже великими.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ