Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Як “брюховицькі гектари” перетворювались у комерційну забудову?

Чим завершились домовленості Львівської міської ради зі скандальною компанією “Sensar Development” – розповідає Гал-інфо.
Фото: varianty.lviv.ua
Фото: varianty.lviv.ua
1/1

У Львові підбила підсумки робоча група ЛМР щодо ситуації з будівництвом на вул. Широкій, 2 у Брюховичах. Відповідно до результатів, із майже 3,5 га землі, яку спершу обіцяли для центру відновлення учасників АТО, лише 3000 м. кв. площі будуть відведені для створення реабілітаційного центру. Натомість територію у 49 тис. м.кв.  запорізький забудовник “Sensar Development” запроєктував під комерційну нерухомість.

Так, йдеться про того ж забудовника, який пов’язаний із компанією “Буд-технолоджі”, яка стала переможцем першого тендеру на ремонт корпусу лікарні “Охматдиту” в Києві, проте виявилась однією з найдорожчих тендерних пропозицій.

То ж як розпочиналась історія з “брюховицькими гектарами”? Якими є підсумки робочої групи по цьому питанню? Як реагують на майбутню комерційну забудову жителі Брюхович? Дізнавалось Гал-інфо. 

Як брюховицькі 3,46 га стали відомими?

Розпочалась історія з місцевих виборів восени 2020 року. Саме тоді завершувалась остання каденція депутатів Брюховицької селищної ради, адже у тому ж році населений пункт став частиною Львівської ОТГ. 

За п’ять днів до проведення місцевих виборів у реєстрах з'явилось офіційне підтвердження, що Брюховицька селищна рада передала 3,46 га землі на вулиці Широкій, 2 підприємству громадської організації “Асоціація інвалідів захисників вітчизни “Львівська здравниця”. Видання “Наші гроші” зазначало, що “про громадську організацію – жодних публікацій, пошуковик в інтернеті знає хіба її реєстраційні дані”.

Раніше на відповідній території тривало будівництво школи, проте через брак фінансування його призупинили. Так як консервацію недобуду також не провели, то й опинився він у зовсім аварійному стані та вимагав повного демонтажу. Зрештою Брюховицька селищна рада списала залишки будівництва з балансу та повністю передала територію запланованої раніше школи у постійне безоплатне користування Асоціацією. Територія освітнього закладу стала ділянкою під громадську забудову.

За планами організації, 3,46 га території мали стати реабілітаційним центром для учасників АТО. У своєму розслідуванні журналісти “Наші гроші” зазначили, що колишній селищний голова Брюхович Володимир Доманський запропонував їм попередній проєкт будівництва, відповідно до якого територія будівель займала би понад 44 тис. м.кв. із яких реабілітаційний центр учасників АТО займав би лише 500 м.кв.! А от на усій іншій площі розташувались би торгово-розважальний центр (18 670 м.кв), офісний центр (11 510 м.кв.) та готель-апартаменти (7 770 м.кв.).

Перша схема генерального плану, отримана виданням
Перша схема генерального плану, отримана виданням "Наші гроші" від В. Доманського
1/1

Дозвіл на будівництво організація отримала у Державної інспекції архітектури і містобудування, без відома міста Львова. Проте громадськість розпочала бурхливий спротив. Восени 2022 року ЛМР заблокувала будівництво після того, як забудовник незаконно встановив огорожу на місці недобуду. “Захотів – загородився. У Львівській громаді це так не працює. Це, звичайно, був тактичний хід. Стратегічна ж боротьба триває. Будемо виправляти те, що накоїли “видатні” діячі Брюховицької селищної ради”, - зазначав заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач на своїй сторінці у Facebook.

Як пишуть “Наші гроші”, навесні 2021 року поліція розпочала розслідування справи про передачу школи та землі під нею “Асоціації інвалідів захисників вітчизни “Львівська здравниця” за статтею про зловживання владою. Влітку суд наклав арешт на 3,46 га землі під недобудованою школою. Після зняття, а згодом відновлення арешту на ділянку (не можна продати/передати комусь, а також заборону на користування землею і об’єктами на ній), минулого року строки розслідування продовжили до 17 серпня 2024 року.

А вже восени 2023 року Львівська міська рада створила робочу групу, яка зайнялась конфліктною ситуацією. До складу групи увійшли як представники влади та члени громади Брюхович, так і забудовники, про яких слід розповісти детальніше. 

Недобудована школа у Брюховичах
Недобудована школа у Брюховичах
1/1

Скандальні “переможці” тендеру на відбудову “Охматдиту”

У жовтні 2022 року на львівському сайті “032”, зазначають “Наші Гроші”, з’явилась новина про те, що забудовником на “брюховицьких квадратах” стане запорізька компанія “Sensar Development”. Після цього активність фірми в інформаційному просторі почала зростати. “Sensar Development” вже тривалий час сіє коштами в локальні медіа за публікації, які мали би позитивно впливати на рейтинг компанії. 

Проте сьогодні найчастіше почути про цю компанію можна через її зв’язок зі скандальним тендером на ремонт корпусу лікарні “Охматдиту” в Києві. У липні цього року БО "Благодійний фонд "Охматдит" обрав ТОВ "Буд-технолоджі" переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні, який зазнав пошкоджень від ракетного обстрілу рф у липні. Відповідно до результатів розслідування “Наші гроші”, із 14 учасників конкурсу це була третя за дорожнечею пропозиція розміром 307 млн грн. Пропозиції інших учасників варіювалися від 42 до 286 млн грн. 

Саме ТОВ "Буд-технолоджі" зазначено головним підрядником у будівництві на вул. Широкій, 2 у Брюховичах. Про це опубліковано інформацію на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Сьогодні власником та керівником компанії є Василь Кобизь. Раніше її керівником була Ольга Шаленна, мама Євгена Шаленного, давнього партнера Марка Марченка, який сьогодні є директором будівельної групи Sensar.

Марк Марченко, СЕО та засновник компанії SENSAR Development
Марк Марченко, СЕО та засновник компанії SENSAR Development
1/1

Проте зв’язок запорізьких бізнесменів зі Львівською громадою вже триває далеко не перший рік. Журналісти “Наші гроші” також пишуть, що з 2015 року Марк Марченко і Євген Шаленний розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії "Самопоміч", яку очолював мер Львова Андрій Садовий. 

Група “Sensar Development” відома також іншими історіями, як-от будівництвом п’ятиповерхової клініки в парку на ділянці, яка призначалось для спорудження “громадського туалету з пунктом надання першої допомоги”. Так, офіційним забудовником виступала не ця компанія, а місцевий приватний підприємець Роман Работенко. Проте запорізькі медіа пишуть, що він є давнім знайомим братів Марченко, Марка і Владислава, а на сайті “Sensar” можна і знайти проєкт клініки. 

У ситуації з “брюховицькими гектарами” “Sensar Development” зберігає власну позицію. Очільник компанії Марк Марченко заявив, що вони враховують інтереси громади і вже рік нічого не будують. “Ми за час робочої групи пішли на великі поступки. Ми залучити готельного оператора, змінений концепт під “Рібас”, вони готові працювати. Сьогодні ми вже змінюємо другу чергу проєкту, коригуємо, вносимо басейн. За якийсь час це будемо готові презентувати публічно. Тобто це не просто плани на словах, ми вже це робимо. Все, що просила громада, ми виконали”, - зазначив Марк Марченко.

Ribas Hotel Group - готельний оператор, під чиє адміністрування перейдуть готель та приміщення тимчасового проживання, які все ж будуть організовані на збудованій території. Про таке рішення ще у липні цього року зазначив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач. І звісно, це не єдиний аспект майбутньої угоди із забудовником. 

Завершення діяльності робочої групи щодо ділянки на Широкій, 2 у Брюховичах
Завершення діяльності робочої групи щодо ділянки на Широкій, 2 у Брюховичах
1/1

То що ж буде на Широкій,2 у Брюховичах? 

8 серпня 2024 року громадська активістка Юлія Лацик повідомила, що за результатами діяльності робочої групи ЛМР від запорізького забудовника мерія отримає лише 3000 м.кв. площі під реабілітаційний центр. Зазначимо, що відповідний гарантійний лист від забудовників про те, що вони готові віддати місту саме таку площу збудованого приміщення на вулиці Широкій, надійшов ще наприкінці минулого року. Вже тоді компанія зазначала про надання території реабілітаційному центру “UNBROKEN”, про що писала пресслужба ЛМР. 

За підсумками робочої групи, “Sensar”все ж таки збудує комерційну нерухомість на площі 49 тис. м.кв., з яких 23 тис. м.кв. стануть апартаментами для тимчасового проживання.

“Забудовник повністю відмовляється від будівництва житла на Широкій у Брюховичах. Тільки готельний комплекс, який 100-відсотково віддає в управління міжнародному готельному оператору Ribas Hotels Group. Відповідна угода вже є на руках у Львівській міській раді. Водночас девелопер зобов’язується збудувати повноцінний реабілітаційний центр для військовослужбовців на три тисячі квадратних метрів. І не просто збудувати. Його SENSAR Development з усіма ремонтами та сучасним обладнанням передасть місту у комунальну власність. При цьому юридичний департамент зобовʼязали окремим протокольним дорученням продумати гарантії виконання забудовником цих зобовʼязань”, - опублікував результати обговорень робочої групи Любомир Зубач. 

Напрацювання робочої групи
Напрацювання робочої групи
1/1

Наразі забудовник призупинив процес будівництва, що окремі депутати вважають милістю та прагненням взаємодіяти та комунікувати з мешканцями громади. Під час засідання робочої групи депутат Львівської міської ради Петро Адамик зазначив, що зараз інтересом громади є “отримати хоч щось”. “Я бачу одну річ позитивну – забудовник не будує, бо хоче домовитись. Якщо ми як громада хочемо заговорити питання, щоб він плюнув і за допомогою юристів пішов будувати… Ми підемо на барикади, але він у законний спосіб захищає свій бізнес. Людина прийшла, хоче домовлятися. А ми у відповідь давай його бити? Що робимо?” - висловив свою позицію Петро Адамик під час одного із засідань робочої групи.

Додамо, що наприкінці липня 2024 року мешканці Брюхович надіслали листа міському голові Львова Андрієві Садовому з вимогою припинення забудови, яку веде Sensar Development. Жителі вважали, що пропозиції забудовника не враховують інтереси громади, а “робоча група у своїй діяльності не досягнула успіхів у­ найважливіших питаннях, поставлених громадськістю”. Серед ключових питань: 

  • Припинення права постійного користування: Забудовник має врахувати цільове використання земельної ділянки.
  • Виготовлення ДПТ та зміна МУО: Робоча група повинна розглянути питання будівництва з урахуванням інтересів громади.
  • Використання термальних вод: Ділянка має потенціал для реабілітації ветеранів та інвалідів війни, а не для апартаментів, які призведуть до втрати цінних природних ресурів. 
1/3

Звернення мешканців Брюхович, фактично, не врахували, адже результати робочої групи залишились незмінними: забудовник створить на території недобудованої школи комерційну нерухомість. 

“Результати роботи робочої групи ЛМР - це не компроміс. А класичне любіювання шкурних бізнес інтересів, ціною ресурсів громади. Паршиве явище, яке наш самоврядний істеблішмент і не планує викорінювати. А навпаки, всебічно толерує, видає за прагматизм, за якусь "мудрість". Тому що живиться з такого”, - зазначила активістка Юлія Лацик. 

Вважаємо за доцільне підсумувати публікацію словами Любомира Зубача, який пояснив, що повністю задоволених у цій справі немає серед жодної зі сторін. 

“Не задоволений забудовник, який бачив тут саме житло, а отже, більшу економіку й заробіток. Не задоволені мешканці, частина яких хотіла би судитися до переможного кінця. Я теж волів би повністю повернути землю у відання міста, але чи гарантує сьогоднішня правова система таку перемогу?.. Не задоволені навіть посадовці та депутати міської ради, які мусили влазити у цей конфлікт, хоча не їхні дії призвели до цього. Але компроміс – це коли всі сторони йдуть на поступки і займають збалансовану позицію, прийнятну в першу чергу з точки зору інтересів громади”, – зазначив Любомир Зубач. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ