Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як Facebook обирав голову Львівської ОДА

Минулого тижня Володимир Зеленський частково почав втілювати свою обіцянку про "державу в смартфоні". Новообраний президент попросив користувачів Facebook допомогти йому з вибором нового голови Львівської ОДА.

Попередній очільник Львівщини Олег Синютка подав у відставку наступного дня після другого туру виборів президента, протримавшись на посаді найдовше з усіх голів ЛОДА. Звільнене місце керівника області одразу ж почали прогнозувати різним людям – від нардепа Парасюка до заступника голови Львівської облради Гірняка.  Втім, у списку осіб, який запропонував Зеленський не було ні вищезгаданих осіб, ні будь-кого, чиї кандидатури розглядались місцевим медіасередовищем раніше.

1/1

Президент дав користувачам Facebook вибір із трьох осіб, попросивши оцінити їх «репутацію, менеджерські та моральні якості». У переліку опинились маловідомі широкому загалу люди: Денис Шмигаль, кандидат економічних наук, директор ДТЕК Бурштинська ТЕС, заступник генерального директора ПАТ «ДТЕК Західенерго»; Максим Козицький, директор компанії «Еко-Оптіма», лауреат премії «Людина року» в номінації «Підприємець року»; Маркіян Мальський, адвокат, кандидат юридичних наук, голова західноукраїнської філії юридичної компанії Arzinger.

Пропозицію Зеленського доволі добре сприйняли його підписники, серед яких, зокрема, було багато мешканців Львівщини. За 4 дні його допис зібрав понад 8,1 тис. коментарів та 2,5 тис. поширень. Користувачі Facebook не лише вказували ім’я свого кандидата, а й займалися тим, чим зазвичай займаються в коментарях – влаштовували словесні перепалки. Зрештою все зводилось до сутички між прихильниками Зеленського та екс-президента Порошенка. Втім, тема вибори кандидатів на голову ЛОДА була центральною.

Ми спробували проаналізувати коментарі під дописом Президента і зрозуміти, як працює перший прояв «держави в смартфоні».

Маркіян Мальський. Фото з інтернету.
Маркіян Мальський. Фото з інтернету.
1/1

Однозначним фаворитом серед кандидатів став Маркіян Мальський. Його як найкращого претендента на посаду очільника Львівщини вказала в коментарях переважна більшість користувачі (бл. 57%). Зокрема, свою підтримку Мальському висловлювали львівські журналісти та місцеві депутати. 

1/2

Максим Козицький та Денис Шмигаль отримали значно меншу підтримку – приблизно 23% та 20% відповідно. На другого припала найбільша кількість негативних коментарів. Причина – робота на Буршитській ТЕС, що входить до ахметівської корпорації ДТЕК. 

1/3

Значна кількість коментаторів були з інших регіонів та в обговоренні активної участі не брали. Головний меседж їх повідомлень полягав у позитивній оцінці ініціативи Зеленського та проханні застосувати те ж саме до їх області. Наприклад: 

1/3

Втім, були й незадоволені рішенням Зеленського винести питання голови ЛОДА в публічну площину. Людям був незрозумілий такий підхід та процедура відбору кандидатур. Одні критикували, інші пропонували своїх претендентів.

Великим плюсом пропозиції Зеленського щодо відбору нового голови ЛОДА є насамперед безпрецедентність. Такого ще не робив жоден президент. Як правило, очільник обласної адміністрації був людиною глави держави, його представником та т.зв. «смотрящим» за областю. Критерієм відбору голів ОДА була лояльність до президента та відсутність бажання вести власну, відмінну від київських директив, політику в області. Також великим плюсом є перетворення процесу відбору керівника області в публічне обговорення та своєрідні вибори у Facebook. При попередніх президентах під час призначення голови ОДА завжди враховувались інтереси місцевих впливових осіб – оліхархів, бізнесменів, правоохоронців. Зараз же зроблена спроба дати звичайним користувачам соцмережі можливість вивчити усіх кандидатів та обрати самостійно.

Проте чи матимуть ці тисячі коментарів під дописом Зеленського якусь юридичну силу? Позитивна відповідь на це питання якраз і дасть можливість говорити про «державу в смартфоні». Ті результати, які ми отримали наразі свідчать про вимоги виборців зробити процедуру відбору більш прозорою, а кандидатів – мати чисту репутацію та неполітичне минуле. Також коментатори радо прийняли бажання Зеленського радитись з ними та очікують подібних «конкурсів» для голів ОДА інших регіонів. У таких умовах президенту буде складно «запхнути» в списки претендетів відвертих пройдисвітів, своїх бізнес-партнерів чи людей із сумнівним минулим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ