Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Як вберегтися від "Омікрону": поради лікарки-інфекціоністки

В Україні новий серйозний виток захворювання на COVID-19. Як ця хвиля пандемії відрізняється від попередньої та кому найбільше загрожує новий штам коронавірусу "Омікрон", який активно циркулює в країні?
Лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Смолинець. Фото - Гал-інфо.

Про це Гал-інфо поспілкувалося з лікаркою-інфекціоністкою Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталією Смолинець, яка від початку пандемії лікує пацієнтів хворих на COVID-19.

За її, словами наразі в Україні та на Львівщині захворюваність на COVID-19 дуже велика.

"Ми бачимо, що кількість хворих росте надзвичайно стрімко. Це пов’язано із тим, що заразність цього нового штаму COVID-19 “Omicron” є дуже високою. Загалом швидкість розповсюдження нового штаму прирівнюється до заразності вірусу кору. Окрім того хворіють абсолютно усі: і ті, що вже хворіли, і вакциновані. Особливо хворіють ті люди, які вже мали COVID-19 під час першої та другої хвилі", - зазначила лікарка.

На запитання який із двох штамів "Дельта" чи "Омікрон" переноситься пацієнтами важче, Наталія Смолинець відповіла, що штам "Дельта" мав значно важчий перебіг захворювання.

"Під час попередньої хвилі ми спостерігали у пацієнтів значні ураження легень, дихальну недостатність і, на жаль, досить високу смертність. Прогнозувати щось було дуже важко, адже хворому раптово могло ставало гірше. Хвороба затягувалася у часі та провокувала синдром запальної відповіді (Синдром системної запальної відповіді – термін, який було введено для виділення універсальних клінічних проявів, що виникають внаслідок розвитку вираженої запальної реакції. Може бути наслідком як тяжкої інфекційної хвороби, сепсису, тощо, - ред.). Буквально на 2-3 тижні розвивалася запальна відповідь по типу септичного стану і хворі гинули", - розповіла Наталія Смолинець.

Натомість, за її словами, штам "Омікрону" переноситься пацієнтами дещо легше. Однак, "Омікрон" більше ніж удвічі інфекційний, чим "Дельта". Тобто новий штам більш заразний у порівнянні із "Дельтою". Серед основниз симптомів лікарка виділяє такі:

  • головний біль
  • закладеність носа,
  • часте чхання,
  • закладає голос,
  • лорингіт, втрата голосу
  • сильний біль, або першіння у горлі
  • хриплий голос
  • нежить
  • втома

Як зазначила Наталія Смолинець, також у пацієнтів можна спостерігати помірно виражену інтоксикацію, нудоту, відсутність апетиту, слабкість, озноб чи тремтіння, лихоманку. Рідше зустрічається симптоми втрати, або спотворення нюху та смаку.

"Однак, деякі пацієнти мають гарячку і температура може підійматися до 40°. Особливо це стосується дітей. Під час цієї хвилі ми бачимо серйозне зростання рівня захворюваності у дітей. Хвороба може проявлятися у них значним болем у горлі. Також може бути діарея", - зазначила лікарка.

Додамо, що станом на сьогодні, 1 лютого, у міській лікарні на Орлика від коронавірусу лікується 96 дітей, а в обласній - ще 102 дитини.

За словами Наталії Смолинець, характерною особливістю цієї хвилі пандемії є те, що дорослі переносять хворобу легше.

"Здебільшого це 2-5 днів респіраторного синдрому. Загалом штам "Омікрон", за спостереженнями, дуже схожий на парагрип, який часто може супроводжуватися ларингітами, вражає носоглотку та задню стінку горла. Вкрай важких станів серед пацієнтів зараз нема. Однак, висока контагіозність вірусу сприяє швидкому поширенню захворювань. Ми бачимо, що люди хворіють цілими сім’ями", - наголосила лікарка.

*(Парагрип — антропонозна гостра респіраторна вірусна інфекція, яку зазвичай зараховують саме до групи ГРВІ. Характеризується помірно вираженою загальною інтоксикацією і ураженням верхніх дихальних шляхів, переважно гортані, - ред.)

Лікарка вважає, що ця хвиля коронавірусу, яка зараз розпочалася, може стати наймасштабнішою за кількістю хворих, але вона не буде такою важкою, як попередня.

"Оскільки перехворіє багато людей, то ця хвиля, ймовірно, закінчиться швидше. Думаю, що до середини березня показники підуть на спад. Проблема у тому, що багато людей переносять вірус безсимптомно. Вони можуть відчувати легку втому, чи головний біль, але не знати про свій стан. Відтак люди навіть хворими усюди ходять і контактують з іншими. Вони приходять на роботу і ризик зараження в колективі суттєво збільшується", - сказала Наталія Смолинець.

Вона переконана, що ця хвиля пандемії суттєво підсилить колективний імунітет. Однак лікарка закликає людей вакцинуватися і робити бустерне щеплення вакциною проти COVID-19, адже люди, які отримали щеплення, значно легше переносять захворювання.

Також Наталія Смолинець закликає під час появи будь-яких симптомів ГРВІ звернутися до свого сімейного лікаря. Останній має надати скерування на тестування щодо COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів варто не відвідувати місць загального скупчення людей та дотримуватися режиму самоізоляції.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, упродовж минулої доби, 31 січня, на території України виявили 30 768 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 4 056, медпрацівників – 337).

Також упродовж минулої доби на території Львівської області лабораторні центри здійснили 3954 ПЛР-тестування, 3411 із яких показали позитивний результат, зокрема у м. Львові – 1832.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ