Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які послуги пропонує сервісний центр МВС?

Гал-інфо дізналось більше про те, які послуги можна отримати у сервісному центрі МВС у Львові.
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська
Фото: Гал-інфо, Марічка Твардовська

{{1}}

У 2016 році на виїзді зі Львова відкрили оновлену установу, яка з 2023 року стала головним осередком об’єднаних регіональних центрів МВС Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. За період із січня по вересень 2024 року у цьому центрі було проведено 28 464 операції. З них 8676 передбачали першу реєстрацію транспортних засобів на території України. 

Проте які ще послуги можуть отримати громадяни у сервісному центрі? Яким є процес друку водійського посвідчення? Та чи може людина замовити номерні знаки з бажаними комбінаціями чисел? Розповідає головний спеціаліст зі зв'язків з громадськістю регіонального сервісного центру МВС у Львівській області Сергій Бобра.


Перевірити та зареєструвати

Сервісний центр розділений на два зали: реєстраційний та екзаменаційний. В останньому громадяни можуть скласти іспит із теоретичної підготовки/перепідготовки водіїв транспортних засобів. На території сервісного центру розміщено також майданчик, з якого стартують маршрути іспитів на практичне володіння навичками керування. 

У реєстраційному залі розміщено 18 робочих місць, за якими проводять операції адміністратори центру. Для отримання послуг громадянин може зареєструватися як онлайн, так і офлайн, безпосередньо в центрі. Онлайн-реєстрація для отримання певного виду адміністративних послуг дозволена на 2 тижні наперед, а для складання іспитів для отримання посвідчення водія – на 3 тижні. У випадку онлайн-реєстрації людина може забронювати для себе час для отримання послуг у будь-якому сервісному центрі за бажанням. Натомість безпосередньо у терміналі центру можна зареєструватися на три дні наперед лише за тією адресою, де він розміщений. 

“У цьому регіональному центрі загалом за день надають близько 400 послуг, з яких 200-300 – реєстраційні. Важливо розуміти, що такі операції передбачають не тільки реєстрацію авто, це може бути також перереєстрація вживаного автомобіля з одного власника на іншого або з юридичної особи на фізичну, отримання посвідчення водія, вибракування транспортних засобів, відновлення свідоцтва про реєстрацію або відновлення номерних знаків і так далі”, - розповів Сергій Бобра. 

{{2}}

Вибракування транспортних засобів – це одна з реєстраційних операцій, яка стала більш актуальною та поширеною через війну, зазначає Сергій. Станом на серпень 2024 року, як зазначають у Міністерстві внутрішніх справ України, з початку року українці вибракували понад 23,6 тис. транспортних засобів, з них 17,6 тис. легкових авто. 

Сьогодні вибракування автомобіля проводять у двох випадках: якщо громадянин планує вивезти транспортний засіб за кордон і там його зареєструвати; або ж якщо автомобіль було знищено, він не підлягає ремонту, відновленню. Тоді його потрібно зняти з обліку без можливості подальшого повернення на цей облік.

“Після здійснення вибракування користуватися автомобілем на дорогах загального користування не можна. Ви не можете його поставити на облік, повісити на нього номерні знаки, він не підлягає перепродажу. Якщо поліція виявить, що ви керуєте таким транспортним засобом, який вже є невстановленим об’єктом, це буде підставою для відкриття кримінального провадження”, - відзначив Сергій Бобра.

До речі, перевірка транспортних засобів також лягає на плечі адміністраторів сервісного центру МВС. Автомобілі, наприклад, перевіряють у базах “Інтерполу”, Державного реєстру обтяжень рухомого майна (ДРОРМ), “Гарпун” та інших, чи вони не перебувають у розшуку або на них не накладено певні обмеження. Також транспортні засоби можуть перевіряти на предмет кримінального минулого за допомогою експертного дослідження. Цим на території центру займається інша державна служба – науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. 

“Зараз експертне дослідження є обов'язковим тільки для транспортних засобів, які ввезені з-за кордону, а також тих, які були переобладнані. При звичайній перереєстрації вживаного автомобіля громадянин може перевіряти його за бажанням”, - пояснив Сергій Бобра.

Під час дослідження транспортного засобу служба перевіряє ВІН-коди – унікальні для кожного автомобіля номери, які розміщують у підкапотному просторі та на інших його частинах. Зокрема, унікальним є також номер двигуна кожного авто.  

“Для кожного автомобіля є свої місця нанесення цих кодів. Їх усі фотографують. Надалі експерти перевіряють, чи вносилися якісь зміни в цей номер, чи вони мають заводське нанесення. Також служба перевіряє, чи за цими номерами автомобіль, його кузов або двигун не знаходяться у розшуку “Інтерполу”, - додав Сергій Бобра. 

{{4}}


Друк посвідчень та отримання номерних знаків 

У сервісному центрі громадянин може також зареєструвати та отримати номерні знаки. Сергій Бобра пояснив, що кожен регіональний центр отримує визначену партію знаків, які відповідають номеру області. Передусім можна отримати номерний знак, який присвоюється транспортному засобу автоматично. Або ж громадянин має можливість сплатити 360 грн та обрати бажану комбінацію, яка є наявна та доступна у підрозділі. 

“Уявімо, що громадянин бачить у нас на сайті номерний знак, наприклад, 0775, який знаходиться у Новояворівську. Якщо йому сподобалась ця комбінація, то він може забронювати цей знак через сайт і протягом десяти днів самостійно його забрати з місцевого центру у Новояворівську”, - пояснив Сергій Бобра. 

Водійські посвідчення також лежать у сервісному центрі в очікуванні на своїх майбутніх власників. Проте, на відміну від номерних знаків, у вигляді бланків, на яких вже пізніше адміністратори видруковують необхідну інформацію. Звичайно, для отримання перших омріяних “прав” громадянин повинен також скласти іспити з теорії та практики водіння. Згодом адміністратор здійснює перевірку громадянина та на місці робить його фотографію для посвідчення. 

{{3}}

“Також громадяни можуть обміняти старі радянські посвідчення чи ті, які були видані вже за незалежності України, проте старого зразка. Особливістю є те, що коли обмінюють старе посвідчення, то інформації про нього в електронному реєстрі немає. У ньому містить інформація до 2013 року. Тоді слід шукати дані в інших реєстрах та ще паперових архівах. А якщо це посвідчення видавали, скажімо, в іншій області, а інформації в електронному реєстрі немає, то адміністратор має також зробити запит в іншу область, аби вони також у звичайному паперовому архіві переглянули інформацію про видачу цього посвідчення і підтвердили категорії, які в ньому зазначені”, - розповів Сергій Бобра. 

У центрі можуть також обміняти іноземне посвідчення на українське. Залежно від умов міжнародних договорів, обмін може передбачати складання теоретичного та практичного іспиту або ж може відбуватись без них. 

Попит на вміння керування авто зростає

З початком війни у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях зросла кількість населення. Тут залишилось проживати чимало внутрішньо переміщених осіб, які також потребують згаданих послуг сервісного центру. 

“У нас суттєво зросла кількість операцій, які проводять адміністратори, зросло навантаження. Адже у перші місяці повномасштабної війни люди втікали за кордон. Зрозуміло, що виїжджаючи зі своїх домівок, вони часто не могли забрати документи. А тому коли приїжджали до Львова, то йшли у центри відновлювати документи, здійснювали обмін посвідчення, аби їхати далі”, - розповів Сергій Бобра. 

{{5}}

Також сьогодні серед громадян зростає популярність навички керування автомобілем, а тому й зростає попит на послуги отримання водійського посвідчення, реєстрації транспортних засобів тощо. “Все ж таки світ змінюється, і автомобіль зараз вже не є розкішшю. Для багатьох авто тепер є необхідністю”, - відзначив Сергій. 

Окрім цього, через війну зріс попит на отримання права на перевезення небезпечних речовин. Зокрема, у центрі видають свідоцтва про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів, а також проводять іспити для майбутніх водіїв цих ТЗ та уповноважених з питань безпеки перевезення. Після успішного завершення екзаменів їм видають свідоцтва. 

Додамо, що незабаром Гал-інфо також розповість про те, як в Україні отримати посвідчення водія, які є найпоширеніші помилки під час складання практичної частини іспиту, а також про те, який відсоток громадян складає екзамени успішно з першого разу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ