Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які схеми приховує “Львівкнига”?

Сьогодні, 12 січня, в Львівському апеляційному господарському суді відбудеться судове засідання за позовом дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Західукргеологія» до ТзОВ ТВФ «Львівкнига» про розірвання договору оренди та повернення майна.

Дивись.info напередодні суду спробувало зібрати найбільш показову інформацію про власників «книжкової» фірми, аби розібратися, хто безпосередньо причетний до знищення комплексу книгарень на площі Адама Міцкевича, 8, відомих львів’янам як «Будинок книги».

Отож, подаємо передрук статті:

"Засновники «як на підбір» …  

Серед засновників (учасників) ТзОВ «Торгово-виробнича фірма «Львівкнига» (з розміром статутного капіталу – 3,3 млн грн) – Присяжнюк Роман Миколайович, який є старшим сином аграрного міністра-регіонала Миколи Присяжнюка, львівська мільйонерка Полуситок Ольга Григорівна (з мільйонами, скоріш за все, невідомого походження), кіпрська офшорна компанія «Ваsepoint Holding Limited”. Кожен з них вніс до статутного фонду товариства по 1,1 млн. грн.

Перелік засновників продовжують кінцеві бенефіціарні власники – Гамалій Галина Едуардівна і Гамалій Іван Богданович, місцем перебування яких вказана Чеська Республіка (адреса – 25166, Сенограби, вул. Малостранська, 344). Керівником підприємства в єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вказано Полуситка Юрія Володимировича.

Під час перевірки інформації щодо бенефіціарних власників Галини та Івана Гамалій було встановлено, що їх місцезнаходження (адреса, яка зазначена у реєстрі), повністю збігається з адресою чотиризіркового чеського готелю EA Hotel SEN у містечку Сенограби, який останнім часом широко рекламується у мережі Інтернет.

Адреса засновника Ольги Полуситок, згідно з даними реєстру, м. Львів, Шевченківський район, вул. Я.Райніса, будинок 28. За цією ж адресою у Львові зареєстровано ТзОВ «Максимум Плюс», засновником якого також є Ольга Полуситок (з розміром статутного внеску 200 тис. грн.), а керівником – Юрій Полуситок. Окрім того, за цією ж адресою зареєстровано ПП «Торговий Дім «Нафтуся Сколівська» (засновник та керівник Атаманюк Христина Петрівна).

Ольга Полуситок є також керівником та засновником ТзОВ «Світлиця» (розмір внеску до статутного фонду – 1,6 млн. грн.), фігурує у числі засновників ТзОВ «Т.В.Д. Виробництво» (внесок у статутний фонд – 3,3 млн грн), ТзОВ «Львівська фармацевтична фабрика» (внесок у статутний фонд – 1,4 млн грн) та серед засновників ТзОВ «Торгова компанія «Система» (внесок у статутний фонд – 4,8 млн грн).

За інформацією сайту «Наші гроші», фірма «Нафтуся», яка є виробником мінеральної води «Нафтуся Сколівська» і власниками якої були записані Юрій та Ольга Полуситок, через Торговий дім «Борисфен» (який придбав частку у статутному капіталі) тепер належить Лінді Равініа з Республіки Сейшельські острови.

ТД «Борисфен», засновником якого є кіпрська офшорна компанія, пов’язують з колишнім головою Держінвестпроекту Владиславом Каськівим, який після втечі з України офіційно працевлаштувався в Австрії – в фірмі олігарха Дмитра Фірташа.

Доля «Будинку книги» вочевидь могла бути набагато гіршою              

«Присутність» поміж засновників ТзОВ «Львівкнига» Романа Присяжнюка, який, між іншим, є похресником побіжного екс-президента України Віктора Януковича, найбільш показовий факт.

Трохи хронології. Перший договір оренди між дочірнім підприємством НАК «Надра України» «Західукргеологія» та ТзОВ «Львівкнига» було укладено у квітні 2007 року. На той момент посаду голови правління НАК «Надра України» обіймав Едуард Ставицький – бізнес-партнер та друг Миколи Присяжнюка (майбутній аграрний міністр-регіонал тоді посідав крісло голови правління та голови ради Національної асоціації виробників м’яса та м’ясопродуктів України).

У цьому ж 2007 році через спільну фірму Ставицького та Присяжнюка – ТзОВ «ЕлітТрансСервіс» було виведено з власності «Надр України» офісну будівлю, розташовану у самому серці Києва, навпроти Служби безпеки України – на вулиці Володимирській, 34/9 літера А. Ідеться про приміщення площею 2 тисячі 41,5 квадратний метр, яке «ЕлітТрансСервіс» придбав за значно заниженою ціною.

Цілком імовірно, що подібна доля очікувала і на будинок на Міцкевича, 8. І план цей почав реалізовуватися з появою «Львівкниги» – орендаря із вельми «специфічними» засновниками, а у подальшому – зі знищення комплексу книгарень, а фактично – інтелектуально-освітнього центру.

У будинку на Міцкевича, 8 – на першому поверсі – «Львівкнига» сьогодні займає 743,4 кв.м. Натомість орендатор, який користується приміщеннями на пільгових умовах, під «Будинок книги» лишив менше 10 відсотків площі – біля 60 кв.м., решту – здано в суборенду комерційним структурам під магазини елітного одягу, взуття, електротехніки MOYO. Скільки посередник заробляє на державному майні? За словами представників «Західукргеологія», якщо б приміщення здавали в оренду на комерційній основі, державне підприємство щомісяця отримувало б від «Львівкниги» 700-800 тисяч гривень. Наразі ж отримує в 10 разів менше.

А решту між собою, можливо, ділять похресник Януковича Присяжнюк-молодший і Едуард Ставицький, який сидить в Ізраїлі і тішиться, що його і Присяжнюка-старшого корупційні схеми і далі процвітають. Навіть у Львові…

Чому суд в позові відмовив

Про причини, що змусили ДП «Західгеологія» подати судовий позов до ТзОВ «Львівкнига» – про розірвання договору оренди та повернення майна, Дивись.info ґрунтовно розповідало в публікації «Хмарочос на Міцкевича захопив похресник Віктора Януковича, або куди подівся «Будинок книги».

Позовні вимоги обґрунтовувалися тим, що відповідач не вправі передавати майно в суборенду «з метою розміщення магазинів для здійснення торгівлі непродовольчими товарами та з метою розміщення магазину цифрових технологій MOYO та здійснення в ньому торгівлі радіоелектронікою, комп’ютерною технікою, засобами зв’язку, аксесуарами та витратними матеріалами, надання послуг». Оскільки істотною умовою договору оренди від 04.04.2007 року слугує використання приміщення «з метою розташування книгарень для здійснення роздрібної торгівлі друкованими виданнями».

Позивач також зазначав, що 2014 році відповідач уклав договори суборенди нежитлових приміщень без відповідних дозволів НАК «Надра України» та ДП «Західгеологія» (а дозволи, які були надані в 2011 році стосувалися лише договорів, укладених в цей період).

Однак Господарський суд Львівської області вирішив відмовити у позові. При цьому, зокрема, було враховано те, що відповідачем договори суборенди були укладені після одержання в 2011 році дозволів від НАК «Надра України» та ДП «Західгеологія» (що підтверджується відповідями від підприємств на листи-звернення ТзОВ «Львівкнига»). Також було взято до уваги той факт, що позивачем до моменту подання позову будь-яких застережень щодо нецільового використання приміщень не висловлювалося (у тому числі і після того, як відповідачем було укладено договори суборенди в 2014 році).

Замість епілогу

В ДП «Західгеологія» вважають, що ТзОВ «Львівкнига» не мало права передавати приміщення в суборенду для розміщення магазинів одягу, взуття, комп’ютерної техніки. І що в матеріалах справи не має жодних доказів, які б це спростовували. Розгляд апеляції підприємства на рішення суду відбудеться 12 січня.

Цілком очевидним є той факт, що при владі Януковича тиск на посадових осіб держпідприємств (аби змусити їх підписати невигідні для себе документи і забезпечити функціонування корупційних схем) був нормою. Не обійшла ця чаша і керівників НАК «Надра України» та ДП «Західгеологія». Чи буде якимось чином врахована ця обставина на наступному суді, стане відомо вже найближчим часом".

Віктор Корнієнко, dyvys.info.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ