Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яким буде 2024/25 навчальний рік у львівських школах?

Детальніше про плани на 2024/2025 навчальний рік у школах Львова розповів начальник управління освіти міста Андрій Закалюк.
Фото ЛМР

Цьогоріч, як і протягом останніх двох років, пріоритетом у навчальному процесі буде національно-патріотичне виховання, зазначив Андрій Закалюк під час прямого ефіру у Facebook. У місті зараз функціонує 10 відповідних освітніх центрів, ще чотири відкриють із 1-го вересня. Згідно з рішенням виконкому, у кожному з них введено ще дві додаткові штатні одиниці керівників гуртків, що дозволить залучати більше учнів до цього напрямку та проводити на вихідних різноманітні курси і навчання для мешканців Львова. 

Ще одним акцентом цьогорічного навчального року буде наука. 

“По-перше, ми хочемо повністю перезавантажити нашу співпрацю з Малою академією наук, з нашими науковими установами, вищими навчальними закладами, особливо тими, які мають безпосереднє відношення до наших шкіл. Аби кожна школа мала можливість собі чи обрати напрямок, чи інше, щоб діти, які бачать себе у науці, мали можливість вже починаючи зі шкільної парти себе розвивати”, – розповів Андрій Закалюк. 

Також для розвитку уроків сучасного мистецтва у школах запрошуватимуть українських митців та менеджерів у сфері мистецтва. Новим напрацюванням, як зазначає Андрій Закалюк, у школах буде також розробка та впровадження у навчальний процес уроків за мотивами фільмів для учнів старших класів. 

“Безперечно, це буде не в основній частині уроків, а напрацьовано з нашими колегами з різних галузей. Але це теж є дуже цікавий момент для того, щоб діти разом зі своїми вчителями вчилися дивитися фільми (тому що часом нам треба просто вміти їх дивитися), цікавилися кінематографом, його історією, а також безперечно розуміли, куди рухається кінематограф у світі”, - зазначив Андрій Закалюк. 

Наступним проєктом, який продовжуватимуть реалізовувати у школах (раніше він вже був у кількох) є уроки донорства. Впроваджують їх в освітній процес за підтримки громадської організації “Donor.ua”. 

За результатами міжнародного дослідження PISA, в українських школярів є проблеми з читацькими компетенціями. Через це управління впроваджуватиме програму з розвитку цих навичок серед учнів та планують відзначати тих дітей, які багато читають.

“Одним з головних таких напрямків буде наш спільний проєкт з партнерами – Школою вільних і небайдужих, яка вже не перший рік користується додатком для читачів. Цей додаток дає можливість діткам у цікавій формі розвивати свої читацькі компетенції. Вони дають відповіді на тести, запитання, отримують відповідні бали та винагороди”, - додав начальник управління освіти. 

Окрім цього, на базах шкіл планують створити мережу гончарних майстерень. Розвиватимуть і еконапрямок, у межах якого школи матимуть нагоду опікуватися не лише зеленими частинами міста, але й водоймами. Діти зможуть досліджувати рослини, саму воду, брати аналізи та проводити власні відкриття під час уроків з відповідних предметів. 

Також у двох школах запровадять пілотний проєкт, відповідно до якого у них працюватимуть фахівці з профорієнтації – гіди по професіях. “Це ті люди, які займатимуться лише профорієнтацією у школі. Вони будуть налагоджувати співпрацю навчального закладу з закладами профтехосвіти, з вищими навчальними закладами, з підприємствами. Ці люди будуть організовувати екскурсії на різноманітні підприємства чи заводи, які є на території Львова”, - зазначив Андрій Закалюк. 

Нагадаємо, що цьогоріч у Львові у перший клас підуть 7600 дітей. Ще 7000 дітей підуть до дитячих садочків. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ