Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Є що подивитись: добірка українських YouTube-каналів на різний смак

Гал-інфо зібрав добірку популярних україномовних YouTube-каналів, які знімають контент на різний смак: від розважального до наукового.

Фото: Depositphotos

Попри те, що після повномасштабного вторгнення велика кількість українців відмовилась від споживання російського контенту, а український медіапростір регулярно поповнюється новими та якісними проєктами, досі можна зустріти тезу про те, що в україномовному сегменті YouTube немає, що дивитися. 

Клятий раціоналіст

Автор проєкту Артем Албул створює науково-популярний контент. Він розвінчує міфи, кидає виклик псевдонауці та поширеним, але хибним уявленням про реальність, просуває науковий світогляд, розвиває критичне мислення, раціоналізм і всіляко підтримує здоровий ґлузд. 

На каналі також можна знайти відео з доказовими лайфхаками й інтерв'ю відомих науковців.

Імені Т. Г. Шевченка

Тут ви знайдете цікаві відео на тему історії України від братів Капранових – українських письменників, видавців, публіцистів і громадських діячів. 

У своїх відео вони розповідають про УПА, ОУН, часи між Руссю й Гетьманщиною, про козаків, чумаків, Княгиню Ольгу, Степана Бандеру й інших найвідоміших українців. Крім того, від початку повномасштабного вторгнення на каналі з'явився контент про історію інших країн та стосунки України й Росії.

Історія без міфів 

Це ще один популярний канал про минуле України та світу без прикрас і фальсифікацій. 

Ведучим і співавтором є кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Владлен Мараєв. Тематика випусків охоплює всі періоди та висвітлює широкий спектр питань: політична, військова, економічна історія, історія міжнародних відносин, історія культури, мистецтв і спорту, біографії видатних особистостей.

Хащі 

Це відеопроєкт, що дозволяє поглянути на Україну по-іншому, показує залаштунки української провінції, яких часто уникають, соромляться чи просто не помічають. 

Проєкт показує маловідомі сторінки локальної героїчної, а також ганебної історії, найглухіші куточки України, мертві села та ті, що вимирають, забутих знедолених та одиноких жителів цих сіл та містечок з їхніми долями, бідами, радощами. Тут також можна знайти дивовижну українську природу, дізнатися про особливості менталітету українців, спробувати поглянути на звичні речі під іншим кутом зору.

Це Ніхто Не Буде Дивитись

“Не існує жовтих запитань. Питати можна і треба про все. Дві дорослі розумні людини в кадрі можуть говорити про що завгодно, якщо обоє дають на це згоду. Цей канал не множитиме нудні розмови про все хороше. Тут будуть інтервʼю людей, яких ви любите і ненавидите, поважаєте і хейтите. Бо інтервʼю це жанр складної розмови, а не дошка пошани”, – вважає авторка каналу Емма Антонюк.

На її каналі можна знайти інтерв'ю з відомими українськими блогерами, культурними діячами, науковцями, коміками, письменниками. А також у кожній розмові говорять про книжки, навіть, якщо всі навколо кажуть, що це ніхто не буде дивитись.

Загін Кіноманів 

Актор та блогер Віталій Гордієнко створює ролики про українське кіно, культурний простір та інформаційне середовище.

Тут можна знайти не тільки огляди на нові вітчизняні та світові фільми, а й дізнатися, як Україну представляли в закордонних, зокрема російських, стрічках, а також розібратися, як працює російська пропаганда у кіно.

Geek Journal 

Це ще один канал про кіно, де можна знайти огляди українських та світових фільмів, актуальні новини зі всього світу та ще багато цікавого контенту. 

До речі, це один з найстаріших українських YouTube-проєктів. Канал було засновано ще у 2012 році й з того часу він досі успішно існує.

Хто Зна Шо

На цьому каналі автори публікують два шоу – “Хто Зна Шоу” та “Соціологіка”. Це розважальний та водночас пізнавальний контент. 

Перше – це гумористична вікторина, адаптація всесвітньо відомого британського формату QI. Один з авторів каналу навіть співпрацює з творцями оригінального шоу.

Водночас “Соціологіка” – вікторина, де гравці мають здогадатись, як на певні питання відповіли пересічні українці та українки. Набрана кількість балів в кінці перетворюється на гривні, які автори каналу донатять туди, куди скаже переможець.

Твоя Підпільна Гуманітарка

Назва вичерпно пояснює суть проєкту: на цьому каналі можна знайти лекції, інтерв’ю та онлайн-дискусії, що в той чи інший спосіб стосуються гуманітарних наук. Таке вільне формулювання дає авторам свободу у виборі теми — тут ви знайдете відео про все: від міфології до суржику.

Ідея Олександрівна

Авторка каналу — філологиня, яка розповідає цікаве та нестандартне про мову й літературу. Адже, як вона каже: “Філологія – це не тільки про зубріння правил чи викладання в школі. Це стан душі, яким дуже хочеться поділитися з людьми”. Тож на каналі можна знайти відео і про українські діалекти, гаївки та дохристиянські традиції.

Travel Bastards

Це україномовний блог про подорожі. Пара з Івано-Франківська з маленькою донькою самостійно подорожує світом та розповідає про свої пригоди на каналі. Зокрема, там є кілька відео з Намібії та Ісландії. 

Автор каналу Тарас також організовує подорожі. Крім того, зараз він не тільки подорожує та продовжує створювати контент, а також займається придбанням та передачею автівок з-за кордону для ЗСУ. 

Nikattica

На своєму YouTube-каналі блогерка Вероніка Рогова розповідає про ігри. Її відео сповнені цікавої інформації, естетики та характерного стилю подачі, який виділяє її з-поміж колег.

Блогерка доводить, що відеоігри – це мистецтво, а також ділиться захопливою інформацією не лише зі світу ігор, але і зі світу книг та кіно.

Реальна історія

У проєкті “Реальна історія” ведучий Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими спекулює Росія. 

“Ми хочемо, щоб ви знали правду про підписані Хмельницьким угоди. Про те, як Росія анексувала і штучно насаджувала російську політику на українських територіях. Про безпощадність каральної системи російської імперії та СРСР. Що пов'язує Україну та Крим. Ви маєте почути правду, щоб більше ніколи не піддаватися на маніпуляції Кремля”, – вважає автор.

Окрім того, на каналі розповідають справжні історії відомих українських особистостей. Бандера, Чорновіл, Плахотнюк – ці та інші люди віддали своє життя за незалежну вільну Україну, тож варто знати реальні історичні факти про їхнє життя, щоб правильно розуміти все, що відбувається сьогодні.

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ