Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

Завдяки кому нардепи та чиновники отримали Pfizer, або Як Ляшко став міністром

Як нещодавно повідомляло Гал-інфо, в стінах Верховної ради України відбулась VIP-вакцинація народних депутатів вакциною розробника Pfizer - BioNTech.
1/1

Нардепам - Pfizer, електорату - ***

Проте американська вакцина Comirnaty з самого початку була призначена для мешканців та працівників психоневрологічних інтернатів, будинків для людей похилого віку, медичних та соціальних працівників. Також цією вакциною повинні вакцинувати прикордонників і працівників ДСНС.

Як повідомили в МОЗ у відповідь на інформаційний запит Гал-інфо, на засіданні Оперативного штабу з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, яке відбулося 07.05.2021, було прийнято рішення віднести працівників органів державної влади до 3-го етапу вакцинації та внести відповідні зміни до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках, затвердженої наказом МОЗ від 24.12.2020 №3018. Відповідно до цього МОЗ направлено листи до органів державної влади щодо збору інформації про осіб, які виявили бажання вакцинуватись. 

1/2

Водночас Гал-інфо надали копію листа тодішнього заступника Міністра - головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка до Верховної Ради України з проханням надати до 25 травня 2021 року Міністерству охорони здоров’я України інформацію щодо кількості осіб, які виявили бажання вакцинуватись, із числа керівництва Верховної Ради України, народних депутатів України, працівників Апарат Верховної Ради України, який був зареєстрований в апараті Міністерства охорони здоров’я України 06.05.2021 за номером 28/13538/2-21

1/1

Це говорить про те, що Віктор Ляшко не мав жодних підстав направляти вищевказаного листа до Верховної Ради, адже його було надіслано за день до прийнятого рішення про внесення державних службовців до 3-го етапу Дорожньої карти з вакцинації.

Зазначимо, Віктора Ляшка було призначено на посаду міністра охорони здоров’я на засіданні Верховної ради України 20 травня 2021 року.

Також, як стало відомо Гал-інфо, 29 травня відбулося засідання оперативного штабу з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, на якому було ухвалено рішення щодо визначення цільових груп для розподілу вакцин та проведення щеплень для органів державної ради, де саме представникам органів влади розподілили вакцину Comirnaty, яка розроблена німецькою компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. 

Відповідно до порядку денного засідання штабу, генеральний директор директорату з розвитку цифрової трансформації Міністерства охорони здоров’я України Марія Карчевич представила такі пропозиції до розподілу вакцин:

  • AstraZeneca, яка очікується в кількості 705 600 доз, пропонується для проведення щеплення другою дозою особам, які отримали першу дозу вакцинами Covishield та першою поставкою вакцини AstraZeneca. Щеплення будуть здійснюватися на пунктах щеплення, мобільними бригадами закладів охорони здоров’я МОЗ України та мобільними бригадами МВС України, ЗСУ України та СБУ України.

Різницю в потребі (близько 170 тис. доз) планується використовувати з наступних поставок цієї вакцини.

  • CoronaVac, яка надійшла 26.05.2021, у кількості 500 тис. доз, закуплена за кошти державного бюджету. На сьогодні частково залишаються нещепленими люди з 3-го та 4-го етапів. Зокрема особи, які перебувають у місцях позбавлення волі та слідчих ізоляторах, потреба складає близько 33 тисяч, та люди похилого віку (60-64 роки), люди 18-59 років із супутніми захворюваннями. Пропонується використовувати цю вакцину для осіб з 3-го та 4-го етапу та відкрити доступ людям з 5-го етапу. Проте пріоритет залишається для людей похилого віку та людей із супутніми захворюваннями. Пропонується використовувати цю вакцину на пунктах щеплення, де відсутня інша вакцина проти коронавірусної хвороби, в робочі дні та на ЦВН у вихідні дні (у перспективі, можливо, і в робочі). Також планується щепити людей у ЦВН, які розпочали роботу у містах Києві, Одесі, Львові та інших містах
  • Comirnaty (Pfizer), в рамках механізму COVAX, яка очікується в червні в кількості 473 850 доз, пропонується використовувати для щеплення осіб з 3-го етапу. Це представники органів державної влади, місцевої влади та місцевого самоврядування, в кількості, за попередніми списками, більш як 270 тис. осіб. Різниця в потребі буде покриватися за рахунок вакцини, яка закуплена за бюджетні кошти. Іншу кількість доз вакцини Comirnaty в рамках бюджетних закупівель пропонується спрямувати для щеплення в організованих колективах з кількістю осіб у складі понад 50 осіб, які виявили бажання вакцинуватися та записалися на щеплення через контакт-центр МОЗ України (близько 200 тисяч таких осіб).

Було наголошено, що при щепленні вакциною CoronaVac на пунктах щеплень, пріоритетом для вакцинації будуть люди похилого віку та особи із супутніми захворюваннями та пропонується використовувати вакцину для щеплення усіх бажаючих за попереднім записом.

Розподіл, за який одноголосно проголосували всі члени засідання виглядає таким чином:

AstraZeneca, в кількості 705 600 доз, використовувати для проведення щеплення особам, які отримали першу дозу вакцинами Covishield та AstraZeneca. 

CoronaVac в кількості 500 тис. доз, використовувати для проведення щеплення осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі та слідчих ізоляторах, на пунктах щеплення, де відсутня інша вакцина проти коронавірусної хвороби та в масових пунктах вакцинації, де в пріоритеті особи похилого віку та осіб із супутніми захворюваннями, не обмежуючи доступ іншим бажаючим.

Comirnaty (Pfizer), якого є понад 803 тис. доз, отриманих в рамках механізму COVAX та закуплених за державні кошти, використовувати для щеплення представників органів влади, органів місцевого самоврядування. Також вони зазначили, що і для медичних працівників, які не вакциновані в першому та другому етапах. 

Додамо, як напередодні повідомило посольство Німеччини в Україні, з 25 червня 2021 року в’їзд з України в Німеччину для осіб, повністю вакцинованих від SARS-CoV-2 вакцинами, схваленими Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), буде знову можливим. Включно з безвізовими поїздками за біометричними паспортами з туристичною метою. Право в’їзду до Німеччини матимуть ті особи, які отримали щеплення однією з вакцин, зазначених на інтернет-сторінці Інституту Пауля Ерліха. Серед вакцин які використовуються в Україні до переліку включено лише Comirnaty (Pfizer).

Довідка.

За повідомленнями МОЗ України, зараз українців від захворювання COVID-19  щеплять трьома видами вакцин: AstraZeneca (індійська Covishield та корейська - AstraZeneca-SKBio), американською Pfizer (Comirnaty) та китайською CoronaVac.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ