Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Блиск та злидні «некорумпованої» освіти

У Міністерстві освіти наполегливо розповідають про свою «моральну цнотливість» попри далеко не безхмарну ситуацію в освітній галузі. Чи можна вважати некорумпованим міністерство, якщо без хабара не влаштуєшся в садочок, не здаси сесію у виші, а добровільні внески «на потреби» класу стали буденним явищем? Чи можуть чиновники профільного міністерства на чолі з Сергієм Квітом не реагувати на скарги щодо корупції у вишах і паралельно заявляти, що в міністерстві корупції немає?

Невловимий Джо – праобраз українського ректора

Покарати в Україні корупціонера через суд – справа суперскладна. Навіть після Революції гідності! Разом з тим, до мене, як до молодого політика, почали надходити  численні звернення студентів і викладачів, у яких з’явилась надія  на зміни. Всі  факти лягли в основу депутатських звернень та запитів, були порушені кримінальні справи. Звичайно, листи надсилались і до профільного міністерства з надією на його допомогу у вигляді перевірок та вивчення ситуації в колективах вузу.

Коротко наведу лише деякі приклади нашої роботи в «некорумпованій освітній галузі».

Невловимий ректор-митар

Петро Мельник, екс-ректор Національного університету Державної податкової служби України.

Сумнозвісний соратник Януковича багато років є фігурантом різних кримінальних справ. Мною по справі Мельника було направлено 9 депутатських звернень Міністру внутрішніх справ, Генпрокурору України та оголошено  2 запити. За результатами їх розгляду МВС України на сьогодні проводить досудове розслідування по ряду кримінальних проваджень: за фактом розтрати майна університету,  за фактами нецільового використання коштів, виділених на проведення Євро-2012, за зловживання при виділенні службового житла та заволодіння ним шляхом обману, за незаконне заволодіння горовими коштами університету і ведення подвійного фінансового обліку, за проведення тендерів із порушенням процедури, невжиття заходів по поверненню дебіторської заборгованості понад 13 млн. грн та багато ін.

Як відомо, мільйонні збитки та хабарі Мельника розслідуються дуже повільно і вже багато років. А фігурант справи, відчувши безкарність, вже претендує на поновлення на посаді та оскаржує статтю про хабарництво.

Невловимий ректор-латифундист

Григорій Калетнік, президент Вінницького національного аграрного університету.

Найбільш кричущі порушення екс-регіонала, який голосував за диктаторські закони 16 січня, зафіксовані мною у 6 депутатських зверненнях та 1 запиті.

Йдеться про узурпацію керівних посад в університеті та звільнення наукової еліти університету; вирубку і продаж лісу в Немирівському районі; участь у корупційних схемах з приватизації та розпаювання земель на Вінниччині у Ямпільському, Тростянецькому та Калинівському районах; приватизацію студентської бази відпочинку «Олімпія» на підставних осіб; заволодіння через шахрайські схеми близько 20 млн гривень, виділеними в рамках Кіотського протоколу на перебудову корпусів університету.

Щоб  привернути увагу до персони Калетніка, мною були направлені звернення до Міністра внутрішніх справ України та Комітету Верховної Ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності, оголошено запит до Генпрокурора, звернення до президента, міністра освіти та міністра аграрної політики і продовольства.

Наразі триває слідство.

Невловимий ректор-підрахуй

Сергій Ківалов, президент Національного університету «Одеська юридична академія» та Міжнародного гуманітарного університету.

Народний «підрахуй» попри зміни у владі досі залишається на волі, хоча послужний список його злочинів досяг неймовірних розмірів.  

За допомогою корупційних схем у приватну власність було відчужено землю і майно Одеського морехідного училища №17 та ДП «Міжрейсова база моряків». Загалом  йдеться про майже 20 га земель та понад 20 тис кв.м. приміщень, які опинилися у власності недержавного вузу «Міжнародний гуманітарний університет», котрим керує Ківалов. На  вкрадених землях розпочалась комерційна забудова. Приватний університет навіть отримав своєрідне відшкодування моральних збитків: забудовник був звільнений від сплати до місцевого бюджету пайової участі у розвитку інфраструктури міста у розмірі близько 3,5 млн. грн. Систематично порушувалось законодавства про працю і на Криворізькому факультеті Національного університету «Одеська юридична академія».

Всі «досягнення» ректора викладені у 12 зверненнях та 2 запитах до правоохоронних та контролюючих органів (МВС, Генпрокурора, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Держагенства земельних ресурсів, СБУ).

І земельні оборудки, і антиукраїнські заяви у ЗМІ стали основою порушених кримінальних справ, але це не заважає Ківалову до сьогодні сидіти в депутатському кріслі.

Невловимий ректор-кардіолог

Георгій Дзяк, ректор «Дніпропетровської медичної академії МОЗ України».

Ще один «некорупційний» ректор відзначився фінансовими порушеннями, закупівлею навчального обладнання та інвентарю за завищеними цінами; вимаганням грошей від студентів під час складання іспитів, хабарами при розподілі випускників для отримання кращого місця роботи та ін. Вже порушено 2 кримінальні провадження, а за результатами розгляду мого депутатського звернення Державною інспекцією навчальних закладів України проведено позапланову  перевірку.  Остання підтвердила порушення, які зобовязали усунути протягом 3 місяців.

До  речі, у листі-відповіді Держфінінспекції в Дніпропетровській обл. зазначається, що за результатами проведення ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності в медакадемії за 2011-2013 рр. виявлено фінансових порушень на суму понад 1 млн. грн.

6 моїх депутатських звернень таки були не даремними, хоча «вилікувати» ректора від корупції може лише суд.

Невловимий ректор-диригент

Володимир Рожок, ректор Національної музичної академія ім. П. І. Чайковського)

10 депутатських звернень про діяльність пана Рожка засвідчують, що у галузі культури є свої «некультурні» ректори. Тут традиційно і фінансові порушення, і незаконні звільнення, і махінації під час закупівлі роялів, і  антиукраїнська діяльність під час Революції Гідності.

Держфінінспекція в Київській обл. під час ревізії виявила порушень на суму майже 1,7 млн грн, а аудит Мінкультури підтвердив зловживання, викладені в депутатських зверненнях (невідображення вакантних посад, махінації під час передачі оренди майна академії, що призвели до порушень на суму понад 367 тис грн).

Невловимий ректор-механізатор

В’ячеслав Шебанін, ректор Миколаївського національного аграрного університету.

Черговий ректор чергового університету заслуговує на увагу правоохоронців. Держфінінспекцією вже проведено перевірку, яка підтвердила  факти порушень на загальну суму 3,5 млн. грн., викладених у моїх депутатських зверненнях. Тут і кадрові махінації, і примушування студентів до укладення договорів медичного страхування, і вимагання зі студентів хабарів за переведення на 2-3 курс та ін.

Підсумовуючи огляд української «некорумпованої освіти» та незасуджених за «некорумповану» діяльність ректорів згадується анекдот про невловимого Джо, який був невловимим, бо його ніхто не ловив.

Тож не дивно, що порушивши 6 кримінальних справ щодо згаданих очільників вузів, ніхто не поспішає ловити злочинців і кидати їх за грати. А раз нема вироку суду – немає і корупції в галузі освіти!

Тепер зрозуміло, чому Міносвіти наполягає на тому, що у них немає корупції!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ