Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Колеги та соцмережі: якими джерелами послуговуються львівські онлайн-видання

4% новин львівських медій публікується без вказування джерел.

Одним зі стандартів новинної журналістики є стандарт достовірності — кожен факт, про який йдеться в матеріалі, повинен мати ідентифіковане та надійне джерело інформації. Інститут масової інформації вирішив дослідити те, наскільки місцеві медіа дотримуються стандарту достовірності, фільтрують джерела, приділяють увагу тому, звідки і від кого беруть інформацію. Ми проаналізували контент 5 львівських онлайн-видань (Zaxid.net, Zik.ua, Вголос, Твоє місто та Варта1), опублікований 13-17 січня, щоби визначити джерела новин. Власна інформація, інформація з соціальних мереж, матеріали пресслужб та з офіційних ресурсів, робота українських чи іноземних колег — які джерела найбільше використовуються? 

В 2143 новинах було виявлено 2165 джерел. Найпопулярнішим джерелом місцевих інтернет-видань стали матеріали інших українських медіа (19,5%), на другому місці - соціальні мережі та месенджери (18%), на третьому — матеріали пресслужб (17,5%). На інформацію власних кореспондентів спирається 12% матеріалів. Офіційні сайти як джерело новин використані в 11% випадків. Приблизно стільки ж публікацій написані на основі інформації іноземних, в тому числі і російських, видань. Новин, де джерела визначити складно або ж неможливо всього 10,5%. Публікацій, де немає ніякої інформації про джерело інформації з них менше половини (4% від загальної кількості усіх новин). 

“Рівне Вечірнє” VS BBC

Одним з основним джерелом новин для львівських інтернет-ЗМІ є інші українські та іноземні сайти. Якщо підсумувати кількість посилань на українські (19,5%) та іноземні (11%) видання, виходить, що фактично 30% новин ґрунтуються на контенті інших медій. 

Українські видання стали головним постачальником новин для zik.ua (21,5% від всіх джерел) та zaxid.net (20%). А на “Вголосі” попри те, що таких новин було зафіксовано 19%, це джерело поступилося соцмережам. Найменше посилалися на українських колег в “Твоєму місті” (8% новин видання спиралися на інші українські медіа). Найбільше цитовані Громадське, РБК-Україна, Інтерфакс-Україна, Укрінформ, Радіо “Свобода”, “Українські новини”, ВВС-Україна, УНІАН, “Українська правда”, “Голос України”, “Обозреватель”, “Лівий берег”, “Новое время”, liga.net, ТСН, 5.ua, “Факти”, “Сьогодні”, Цензор.нет, Букви, “112 Україна”, “NewsOne” “Главком”, “Апостроф”, “Дзеркало тижня”, depo.ua та інші. 

Часто джерелом новин ставали локальні місцеві медіа (leopolis.news, zaxid.net, “Твоє місто”, “Галінфо”, “Духовна велич Львова”, “Винниківський вісник”, “Львівська мануфактура новин”, інші регіональні видання. Наприклад, тернопільські (terminovo.te.ua), одеські (“Думская”), закарпатські (0312.ua, Мукачево.нет), видання з Херсону (0552.ua), Запоріжжя (z-city.com.ua), Рівного (“Рівне вечірнє”) тощо. Непоодинокі посилання і на спеціалізовані ресурси, зокрема спортивні (футбол 24, “Спортарена”, xsport.ua, zbirna.com, ain.ua, buro 247, Finclub, “Детектор медіа”, “Слух” тощо). 

Посилаються і на видання, що скомпрометували себе раніше, публікували фейкові та заангажовані новини, зокрема Страна.ua (ЗІК та “Вголос”). 

Іноземні медіа як джерело майже не використовували “Варта1” та “Твоє місто” (1 випадок та 0 відповідно). Натомість для zik.ua публікації іноземних ЗМІ становили вагоме джерело - на них спиралися 14% публікацій. Окрім традиційних ВВС, CNN, New York Times, The Guardian, Reuters, The Sun, Daily Mail, AP, DW, львівські видання багато посилаються на польські медіа (dzieje.pl, tvn24, “Польське радіо”, beskidzka24.pl, inpoland.net.pl, RMF24). 

Непоодинокі і посилання на російські медіа. Логічно, що цитують Интерфакс, ТАСС, Медузу, Дождь, Россию 24, або просто посилаються на російські ЗМІ без вказування конкретної назви в новинах, коли розповідають про відставку уряду Медвєдєва та можливі зміни російської конституції. Втім, ЗІК  та “Вголос” звертаються до російських джерел і в публікаціях про серіал “Світ Дикого Заходу” або хворобу чоловіка співачки Таїсії Повалій.  

Ода фейсбуку

Ми звикли говорити про те, що соцмережі є недостатньо надійними джерелами. Втім, реальність показує, що вони є чи не першими, де медійники шукають або підтверджують інформаційні приводи. Акаунти установ, політиків, громадських діячів, ГО в соцмережах подекуди подають інформацію оперативніше і повніше, ніж це роблять офіційні сайти чи пресслужби. Соцмережі стали основним джерелом новин для “Вголосу” (30% від усіх новин ресурсу). Достатньо багато новин на zik.ua (14% від новин сайту).  

Цікаво, що “Твоє місто” в новинах 13-17 січня посилається на фейсбук, “Варта1” — фейсбук і твіттер, zaxid.net — фейсбук, твіттер і телеграм, ЗІК — фейсбук, твіттер, телеграм та ютуб, “Вголос” — на фейсбук, твіттер, телеграм, ютуб та інстаграм.

На фейсбуці активно посилаються на акаунти офіційних установ, зокрема Штабу ООС, окремих політиків, як загальноукраїнського, так і місцевого масштабу. Зокрема на “Варті1” чимало новин створені на основі повідомлень Ігоря Зінченка, депутата Львівської міської ради та засновника фейсбук-спільноти “Варта1”. Інстаграм-акаунти поп-зірок та селербітіз є джерелами новин зі світу шоубізнесу, які місцеві видання, зокрема “Вголос”, пропонують своїм читачам. Канали окремих політиків та урядовців в телеграмі, зокрема прем'єр-міністра Олексія Гончарука, анонімні канали на кшталт “Джокера” є джерелом новин переважно з політичної сфери. 

Не без проблем

Втім, 4% новин не містять жодних даних про те, які є джерела інформації. Майже немає таких новин на ресурсі “Варта1” (2 новини з 139), натомість на “Вголосі” їх 7,5% (49 новин з 652). Є і інша категорія, коли зазначено, хто є джерелом інформації, втім не зрозуміло, де і за яких умов спікер про це заявив. В умовах засилля фейків та неправдивої інформації це тільки погіршує ситуацію. 

Марина Довженко, регіональна представниця ІМІ у Львові

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ