Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Шостого обрано. Пристебніться!

Фінал президентських перегонів підтвердив точність прогнозів соціологів, показав високий рівень запиту на нові політичні дії та подарував низку сюрпризів виборцям, активність яких 21 квітня виявилася ненабагато нижчою, ніж 31 березня.

Прелюдія на «Олімпійському»

Володимир Зеленський та Петро Порошенко зійшлися на НСК «Олімпійський» у словесному двобої, який офіційно не був дебатами (нагадаю, що до студії Суспільного мовлення діючий президент відправився сам, без опонента). Команда Зеленського зуміла у другому турі нав’язати тактику «хибного об’єкта», і суспільство замість можливості почути від кандидатів у президенти їхнє бачення вирішення проблем України, спостерігало за здачею аналізів та підготовкою до публічного з’ясування політичних відносин між фіналістами.

Проте назвати зустріч на головній спортивній арені тріумфальною для когось з фіналістів навряд чи вийде. Петро Порошенко вирішив дебатувати з трибуни Володимира Зеленського, демонструючи готовність до діалогу з його прихильниками. Проте той виявився краще підготовленим до обміну звинуваченнями у стилістиці «конкурсу капітанів» з КВК, проте позбавленому гумору. Домашні заготовки Зеленського, включаючи тезу про «цукерки Roshen у пайках повстанців з ДНР/ЛНР» були закамуфльовані під «голос народу», і Порошенко не зумів протиставити їм розважливі оцінки. Його критика Ігоря Коломойського не спричинила бажаного ефекту, як і порівняння опонента з «мішком з котами та чортами». Суспільство отримало дебати, на яке заслуговує, з огляду на якість політичного дискурсу всередині нього.

День Зе

Соціологи зуміли передбачити перемогу Володимира Зеленського над Петром Порошенком з розгромним рахунком 73:25. Серед іншого, це засвідчує провальну роботу виборчого штабу діючого президента, який не зумів навіть ефективно донести численні інформаційні сигнали, які продукував глава держави між першим та другим турами голосування. Володимир Зеленський обмежився інтерв’ю агенції «РБК-Украина» та ефіром «Права на владу», у якому представив команду експертів, з якими збирається йти на Банкову. Проте художній керівник «Студії 95 Квартал» не висловився практично щодо більшості проблем, які хвилюють українське суспільство, і не представив осіб, яких пропонуватиме для призначення на посади у сфері президентської компетенції. Відзначився лідер перегонів іншим: продемонстрував під час голосування свій заповнений бюлетень журналістам, що є порушенням виборчого законодавства.

Петро Порошенко вже традиційно проголосував разом з родиною, і після оголошення підсумків Національного екзит-полу вийшов на сцену у прес-центрі свого виборчого штабу. Він визнав поразку та висловив готовність зателефонувати опонентові, заразом наголосивши, що з політики йти не збирається. П’ятий президент закликав партнерів України не залишати її сам на сам у протистоянні з Росією та наголосив на готовності захищати досягнення свого президентства.

Володимир Зеленський підтвердив факт телефонної розмови з Порошенком та назвав своїм пріоритетом звільнення українських полонених та заручників. Він пообіцяв перезавантажити Мінський процес, анонсував відставку генерального прокурора (Юрій Луценко останнім часом передумав повертатися до політичної діяльності та мав наміри працювати на Різницькій) і оголосив про наміри скоротити штат президентської адміністрації, а за можливості – перенести її за межі Києва. Також новообраний президент оголосив про наміри провести потужну інформаційну війну за повернення Донбасу, деталі якої має намір розкрити трохи згодом.

Володимира Зеленського привітала низка світових лідерів, серед яких Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель, Еммануель Макрон. Дональд Туск та Єнс Столтенберг від імені ЄС та НАТО висловили готовність до співпраці з новим Президентом України. Польський колега Анджей Дуда запросив Зеленського відвідати Варшаву. У Кремлі не поспішають вітати переможця Порошенка з тріумфом, там цю можливість делегували президенту Чечні Рамзану Кадирову, перед яким Зеленський свого часу вибачався за невдалий жарт. Цей крок виглядає елементом психологічного тиску разом з рішенням Росії обмежити постачання нафти та вугілля в Україну з 1 червня 2019 року. Західна преса відзначає не лише той факт, що Україну очолив єврей за національністю (вперше в історії), але і поширення на нашу державу загальносвітових трендів запиту на несистемних політиків. Не варто забувати, що Україна наразі не має усталеного досвіду демократії, і це може стати проблемою у турбулентному сучасному світі.

Зараз та згодом

«Згодом», мабуть, головне слово у команді Зеленського, оскільки конкретики у виступах її представників замало. Поки шостий президент готується до інавгурації, яка повинна відбутися наприкінці травня – на початку червня, спікер його штабу Дмитро Разумков хвацько дезавуював низку передвиборчих обіцянок. З його слів, Мінський та Нормандський формати відповідають інтересам України, права саджати корупціонерів та знижувати тарифи на послуги ЖКГ у глави держави немає, а говорити про зміну прем’єр-міністра не на часі. Закликала дозволити Зеленському сформувати уряд Юлія Тимошенко, проте у команді переможця не поспішають прислухатися до порад бронзового призера президентських перегонів, усвідомлюючи, що лідер «Батьківщини» планує претендувати на прем’єрський портфель.

Петро Порошенко тим часом фактично розпочав підготовку до парламентських виборів. Ввечері 22 квітня на Банковій пройшла акція його прихильників, які вперше у новітній історії України прийшли подякувати президенту, який йде, за його досягнення. Розчулений підтримкою Порошенко пообіцяв взяти участь у наступних президентських виборах, але їм, очевидно, передуватиме і парламентська гонка.

Не менш очевидним є і інше – незалежно від імені президента, Україні потрібно зосередитися на реальних перетвореннях, а не творенні віртуальної реальності. Виклики, які стоять перед державою, не зникли – відновлення територіальної цілісності, припинення конфлікту на Донбасі, продовження європейської та євроатлантичної інтеграції, деолігархізація. Консолідувати суспільство спільними інтересами без політичного досвіду Зеленському буде непросто, і цей виклик виглядає важливішим за підтримання контактів МВФ та навіть уникнення нападу «братської любові» з боку Росії. Відповіді нового президента мають бути переконливими та професійними, інакше значна підтримка обернеться для нього штормом розчарування у короткі терміни.

Євген Магда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ