Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Телеграм, фейки і допитливі телевізійники. Карантинна свобода слова у Львові

Львівські ЗМІ під час карантину — фейки під контролем, журналісти у відносній безпеці

Львівщина є одним з тих регіонів, де показники динаміки росту кількості хворих на коронавірус не дозволяють послабити карантин. Можливо, адаптивний карантин буде введено з 19 червня, якщо дозволять статистичні дані, та поки що його постійно відтерміновували. З огляду на +155 хворих за 17 червня, що поки є міським рекордом, мрії про вихід з карантину, схоже, так і залишаться мріями. Хоч про вихід з карантину львівські медіа говорили ще з середини травня. 

Окрім того, що з'явився новий фокус, коронавірус безпосередньо вплинув на роботу медійників. З 6 квітня, коли було введено жорсткіші обмеження, працівникам медій у Львові було дозволено пересуватися громадським транспортом — відповідне розпорядження міської ради. За словами заступниці міського голови Ірини Маруняк, журналісти забезпечують життєдіяльність міста і мають право користуватися громадським транспортом за умови наявності журналістського посвідчення та довідки з місця роботи. Крім того в квітні львівських журналістів масово тестували на коронавірус. Представники місцевого бізнесу запланували надати 500 експрес-тестів для медійників, що продовжували працювати незважаючи на епідемію, станом на 21 квітня надали 120 тестів. Окремі редакції працювали дистанційно, інші працювали з дотриманням норм безпеки. 

Тема коронавірусу була присутня у багатьох львівських медіа ще з лютого, до того, як були зафіксовані перші випадки захворювання в Україні, але значно активізувалася в березні, з появою випадків COVID-19 в Україні і введенням карантину. Згідно з дослідженням ІМІ, в березні темі коронавірусу було присвячено 30% новин, а в квітні — більше половини. Загальна тональність місцевих ЗМІ була спокійна і виважена, хіба окремі видання нагнітали ситуацію і поширювали непідтверджену та сумнівну інформацію. Спікерами для львівських онлайн видань були як місцеві чиновники (очільник міста Андрій Садовий, його заступники — Андрій Москаленко, Ірина Маруняк, Галина Слічнатощо, очільник області Максим Козицький та керівник департаменту ОДА Андрій Васько), так і чиновники загальноукраїнського рівня. Зокрема, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, урядовці, зокрема профільний міністр Максим Степанов. Чимала увага була і до точки зору медиків, як місцевого, так і загальноукраїнського рівня: головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко, очільники місцевих лікарень тощо. 

Офіційно статистику повідомляли в телеграм-каналі «Львів VS Коронавірус» штабу оперативного інформування щодо ситуації із захворюванням на коронавірус у Львові на чолі з заступницею львівського міського голови Галиною Слічною, про створення якого оголосили ще 3 березня. 

(зображення з телеграм-каналу «Львів VS Коронавірус»)

Комунікація з журналістами відбувалася і в ЛОДА. В цілому медійники не мали проблем з доступом до інформації, зокрема через онлайн-брифінги та медіаресурси органів влади, ексклюзивними коментарями фахівців та відповідних чиновників тощо. Однак, попри регулярні повідомлення від ЛМР та ЛОДА зі статистикою хворих, летальних випадків і тих, хто одужав, медійники мали певні проблеми з тим, щоби звести цю статистику і подати коректні дані аудиторії. Часто дані, подані міською і обласною владою не збігалися, особливо у питанні летальних випадків і це ускладнювало роботу і вносило плутанину в роботу журналістів. Втім, проблеми зі статистикою були і на загальноукраїнському рівні. 

Медійники не лише поширювали інформацію від чиновників, а і самотужки перевіряли, наскільки місцеві заклади та установи дотримуються карантину, яким чином відбувається медичне забезпечення в регіоні. Як наслідок — помітна кількість перешкоджання роботі журналістів. 

Журналістам «прилетіло»

Станом на 12 червня ІМІ зафіксували 30 порушень свободи слова, пов'язаних з карантином. 10% з них — на Львівщині. Всі 3 були пов'язані з діяльністю журналістів телеканалу «Перший Західний». 

27 березня знімальну групу телеканалу «Перший Західний» замкнули в магазині міста Кам’янка-Бузька (Львівська область) під час знімання сюжету. Як повідомила директор каналу Ольга Цап у фейсбуці, близько 11-ї години журналістка Марина Пітиляк та оператор Юрій Маковецький знімали матеріал щодо дотримання карантинних заходів у районі. Це не сподобалося одному з підприємців, 33-річному власнику магазину «Дім. Сад. Город" Назару Карвацькому. Той запропонував знімальній групі зайти до магазину, зачинив її і не випускав з приміщення. 

Журналісти звернулися до поліції за фактом перешкоджання професійній діяльності. Того ж дня у Нацполіції Львівської області повідомили, що за фактом перешкоджання вже відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). Ведеться досудове розслідування.

13 квітня журналісти каналу проводили зйомку в Самборі, в супермаркеті «АТБ». Охоронець торгівельного закладу перешкоджав оператору в процесі відеозйомки. «Охоронець, помічаючи камеру, зупиняє. "Ваші документи". Показуємо посвідчення, але всередину нас далі не пускають. Охоронець відштовхує нахабно оператора», – йшлося в сюжеті телеканалу. Хоча знімальній групі вдалося потрапити в магазин, але охоронець продовжив перешкоджати. Журналіст Орест Дрималовський попередив охоронця про кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності, однак той виштовхав знімальну групу з магазину.

(скріншот «Першого Західного»)

Журналісти «Першого Західного» звернулися з відповідною заявою до поліції. За цим фактом було порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). В поліції повідомили, що ведеться досудове розслідування. 

26 травня повідомили, що 35-річному охоронцю оголосили підозру у перешкоджанні роботи знімальної групи телеканалу «Перший західний». Йому загрожує штраф в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до шести місяців, або обмеження волі до трьох років. У коментарі «Детектор медіа» представники пресслужби «АТБ» наголосили, що охоронець діяв за власною ініціативою: «Співробітник вперше за свою практику контактував з представниками ЗМІ». Втім, звільняти чи відсторонювати його не стали — мовляв, на це немає законних підстав. Та під час суду вирішили не допомагати, він «спирається на власні ресурси».

Ще один випадок перешкоджання журналістам «Першого Західного» було зафіксовано 13 травня у Львові. Знімальну групу каналу вигнали з перукарні «Гламур» на пл. Соборній та заборонили зйомку. Журналістка телеканалу Ксенія Павлишин та оператор Юрій Кісь намагалися відзняти матеріал про послаблення карантинних обмежень у місті та відновлення роботи салонів краси та перукарень.

На відео, яке зняли журналісти, зафіксовано, як знімальна група зайшла в приміщення перукарні та попросила дозволу на знімання. Проте їм відмовили: почали з криками виганяти з приміщення, один із працівників перукарні висловлювався нецензурно, погрожували розбити відеокамеру. «Власниця нас почала виганяти, закривати рукою камеру. І один з перукарів, такий високий дядько, почав оператора обзивати і сильно штовхнув на мене. Ми викликали поліцію, правоохоронці дали взяли усні свідчення», — розповіла журналістка в коментарі виданню «Діло». 

(скріншот «Першого Західного»)

Журналісти залишили приміщення, викликали поліцію та написали заяву про перешкоджання професійній діяльності. 14 травня було розпочато досудове розслідування за фактом перешкоджання журналістській діяльності. 

Як розповів львівському виданню Zaxid.net медіаюрист та ведучий програми на «Першому Західному» Ярослав Жукровський, агресивну реакцію працівників, ймовірно, спричинило те, що в закладі були порушені карантинні обмеження. «На нашу думку, така реакція була спричинена тим, що в приміщенні перебувало понад 10 людей, не всі працівники були в масках та рукавичках, як це має бути з огляду на карантинні обмеження. Це все зафіксовано на нашому відео», — зазначив він і наголосив, що всі записи були передані правоохоронцям. В коментарю виданню «Діло» він відзначив, що телеканал підготував звернення до спеціальної комісії міськради, де проситиме провести перевірку, врахувати зафіксовані факти порушень та тимчасово зупинити діяльність відповідної перукарні. 

В коментарі цьому ж виданню завідувачка відділу інформаційних програм ТРК «Перший західний» Світлана Ровенчак розповіла, що по всім справам перешкоджання журналістам каналу порушено три кримінальні провадження і зараз вони на різних етапах досудового розслідування.

В інтернеті хтось неправий...

В медіапросторі протягом всього періоду епідемії постійно з'являлися різноманітні фейки та маніпуляції пов'язані з тим, де взявся вірус COVID-19, як ним можна заразитися, як треба лікуватися. На цій темі паразитували політики і хайпували ЗМІ. Не бракувало фейків і на львівських медіатеренах, хоча тут це не став масовим явищем, а стосувалося окремих видань. Особливо багато було на початку карантину, коли і прості люди, і медійники ще не до кінця зрозуміли, що відбувається, яка є природа захворювання, не була налагоджена комунікація з владою та медиками. І навіть курсування «інформаційних машин» з 18 березня не дуже допомогло справі — вірус залишився оповитим загадками. 

Про розпилювання ліків з вертольотів говорили по всій Україні — такі повідомлення з'явилися в соцмережах, переважно батьківських групах на початку карантину, 16 березня. Місцеві онлайн-ЗМІ повідомили своїм читачам, що це фейк (Твоє місто, 032.ua, lviv.vgorode.ua, Дивись.info, Галінфо, Вголос, Варта1 та інші). Втім, не всі були цим задоволені. «Так от, це дійсно фейк. Про це «ВЗ» офіційно повідомили у пресслужбі Львівської міської ради та т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько. Так що вертольотів із дезінфекцією не буде. Та й звідки вони візьмуться? Та ще й із дезінфекцією. Аби таке було, це було б зовсім непогано…», — пошкодували у «Високому замку». 

Окремою групою стали фейки, що спотворювали інформацію про те, що може завадити поширенню вірусу. Наприклад окремі видання повідомляли читачам про те, що окремі продукти можуть гарантовано вберегти від коронавірусу: «Які продукти треба їсти, щоб ніколи не захворіти на коронавірус: лікарі дали поради» (Вголос), «Фахівці назвали продукти, які здатні врятувати від смертельного коронавірусу» (Вголос), «Учені назвали 5 видів продуктів для найкращого захисту від коронавірусу» (ЗІК). 

Або ж інформували, що COVID-19 вражає людей з другою групою крові (ЗІК, Високий замок) — жодної офіційної інформації, крім неперевіреного дослідження на цю тему не було. А «Високий замок» і досі посилається на цю інформацію як на достовірну. Чи стверджували, що вірус впливає на репродуктивну функцію: «Заражені не зможуть більше мати дітей?: експерти забили на сполох шокуючим фактом про коронавірус, деталі» (Вголос).

Медіа розповідали про те, як реагують місцеві мешканці на карантин. Зокрема активно поширювали відео, де пасажира львівської маршрутки побили за те, що він кашлянув. СБУ залучила фахівців, які з'ясували, що відео не пов'язане з вірусом, а було зняте до епідемії. 22 березня це відео набуло значного поширення, завдяки діяльності ботів та та деяких медіа, в тому числі і львівських (ЗІК). З посиланням на телеграм-канал Макса Бужанського розповідали про те, що у Львові з автобуса «добрі львів'яни» побили і викинули пасажира, який закашлявся. Вже 23 березня СБУ відзвітували, що затримали інтернет-агітатора у Дніпрі, який поширював різні неправдиві новини, в тому числі і цю. 

Історія про чіпування у львівській стоматології. Засновник приватної стоматології Юрій Дмитришин пожартував про те, що у стоматологічній клініці проводиться вживлення під шкіру чіпів з персональними даними: «Вперше в Україні! Плануємо встановлення в нашій клініці сертифікованих біочипів банківських карт. Скрізь, де є paypass ви зможете розраховуватися проведенням руки». Згодом він дописав про те, що це жарт, втім, було пізно — підходпили соцмережі і деякі медіа.

Іноді певне непорозуміння спричиняла комунікація місцевої влади. Фейк про комендантську годину у Львові. Звернення голови Львівської ОДА Максима Козицького від 9 квітня залишатися вдома від 13:00 суботи до 6:00 понеділка носило рекомендаційний характер, втім певні видання його подали як аксіому. 

1 травня кілька місцевих видань поширили інформацію про закриття на карантин села Задвір'я Буського району Львівської області, мовляв перший заступник райадміністрації Богдан Гринишин напередодні підписав відповідне розпорядження (lviv.vgorode.ua, inlviv.in.ua, Форпост, Високий замок, westnews.info, lemberg-news.info, lviv.depo.ua тощо). Пізніше, представники місцевої влади уточнили, що спалах коронавірусу у селі дійсно був, були посилені заходи, втім, про закриття села на каратин не йшлося. «Ця інформація не відповідає дійсності. Ніяких пунктів нема, село не закрили на карантин. Ситуація у Задвір’ї контрольована. Виконавчий комітет Задвір’янської сільської ради рішення про закриття населеного пункту не приймав», — повідомив перший заступник голови Буської РДА. Спростування було опубліковано і на сайті районної адміністрації. 

(скріншот ресурсу inlviv.in.ua)

Фейк про біолабораторії США, що розміщені на території України та розробляють біологічну зброю, просувалися через канали ОПЗЖ, в тому числі сайт zik.ua. Анатолій Шарій пов'язав лабораторії з можливими умовами кредиту для України. Журналіст Олексій Куракін у блозі, розповів про зброю масового винищення, що розробляється в секретних лабораторіях на території України. Журналіст стверджував, що «єдиний з українських топ-політиків, кому вистачило сміливості публічно вимагати від влади звіту з цього питання – це Віктор Медведчук» і цим дав зрозуміти, звідки ростуть ноги у цієї інформації. За інфомацією Texty.org.ua, цей медійник систематично піарить Медведчука та ОПЗЖ. Видання опублікувало близько двох десятків повідомлень партійців на цю тематику. Це і твердження Медведчука, що лабораторії є військовими базами США на території України, і заяви Іллі Ківи, що такий стан справ загрожує суверенітету України, і здогадки депутата Олександра Качного, що МОЗ та СБУ не мають доступу до цих лабораторій, і погрози від Ріната Кузьміна, що партія починає збирати інформацію самостійно. 

Журналістка Гала Скляревська у матеріалі видання «Детектор медіа» детально висвітлила ситуацію з поширенням цього фейку. За її словами, пік цих повідомлень не просто так припав на квітень 2020 року — цього року закінчується термін одного з відповідних договорів США з Україною, тому проросійським та пропагандистським ЗМІ важливо поширювати страшилку про біолабораторії Пентагону на території України, аби впливати на ситуацію. 

Непоодинокими були чутки про те, що на коронавірус захворіли відомі люди — Папа Римський, Володимир Путін тощо. Медіа не стверджували прямо, але заголовками і натяками підштовхували читачів до певних висновків: «Коронавірус? Папа Римський захворів після контакту з парафіянами в респіраторних масках» (Вголос), «Путін захворів? В адміністрації президента РФ виявили інфікованих коронавірусом» (Високий замок). Перебування в лікарні Арсенія Яценюка, який побив медсестру було висвітлено окремими виданнями. Про перебування написав «Високий замок», з питанням «Коронавірус?» в заголовку. ЗІК розповів про важкий стан експремєра, який не міг сам вийти з машини. Втім, до честі львівських онлайн-видань фейкової інформації про побиття медсестри вони не поширювали. «Високий замок» повідомив, що на коронавірус захворів і Міхеїл Саакашвілі, втім в тій же новині видання саме спростувало інформацію. 

Служба безпеки України намагалася реагувати на поширення фейків. 27 березня в СБУ повідомили, що у Львові було викрито місцеву мешканку, яка розміщувала в інтернеті фейкову інформацію про розповсюдження COVID-19. Жінка була учасницею більше ніж 1000 спільнот в заборонених соцмережах і поширювала зі свого акаунту неправдиву інформацію, вочевидь, щоби нагнітати паніку та, як вважають в Службі безпеки, щоби дестабілізувати ситуацію в регіоні. На комп'ютері, вилученому у львів'янки, також знайшли дописи із закликами до повалення конституційного ладу в нашій державі та пропагування ідеї створення так званої «Новоросії». У цій справі тривають слідчі дії. 

А 20 травня львівські видання повідомили, що місцеву мешканку оштрафували за поширення перебільшеної інформації про смертність від коронавірусу. За інформацією Zaxid.net, 23 березня жінка написала в соцмережах про 47 загиблих львівян в той час, коли не було жодного випадку і всього 17 по всій Україні. Мостиський районний суд зобов'язав жінку сплатити 170 гривень штрафу, втім обвинувачувала своєї вини не визнала і заявила, що «дільничний поліції, який склав на неї протокол за пост у Facebook, зробив неправильні висновки». 

В цілому ж за період карантину станом на 1 червня, СБУ заблокувала понад 2,6 тисяч спільнот з загальною аудиторією понад мільйон користувачів, викрило 385 агітаторів, які поширювали коронавірусні фейки. Деякі з них діяли за завданням російської сторони, в тому числі і у Львові. 160 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 173-1 КУаАП (поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку).

Довженко Марина, регіональна представниця ІМІ у Львові

Матеріал підготовлено за підтримки правозахисної організації Freedom House в Україні

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ