Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Третя Світова? У що виллється конфлікт у Сирії?

Відставка першого заступника голови облради Львівщини Олександра Ганущина – Парасковії Дворянин, безвізовий режим для України, критична ситуація на Львівщині зі сміттям – усе це відійшло на другий план в ніч на п’ятницю 7-го квітня. США завдали удару по урядових військах Сирії.

У світі існує так званий «годинник судного дня», який умовно відраховує час до кінця світу. Востаннє його перевели, коли Трамп став президентом, і зараз він показує за 2 з половиною хвилини північ. Коли стрілки «годинника судного дня» покажуть 12, – це означатиме кінець світу. В який бік рухатиметься стрілка після сьогоднішнього дня? 

Для того щоб розібратись у наслідках, спочатку треба відмотати плівку назад – до першопричин.

•    З чого почався конфлікт у Сирії? 

Конфлікт у Сирії розпочався 2011 року з демонстрацій. Протестувальники вимагали відставки президента Сирії - Башара Асада та завершення майже 50-річного однопартійного правління Баасистів. У Сирії є партія Баас, яка зосередила в своїх руках усю владу. 

Спочатку протестувальники голодували, проводили мирні демонстрації і марші, висловлюючи своє невдоволення тодішньою політичною ситуацією.  Пізніше, коли вони отримали відмовки і обіцянки псевдо реформ, вони почали захоплювати адмінбудівлі. Оскільки протести не припинялися, то для їхнього придушення Асад відправив снайперів і танки. В особливо неспокійних областях було перекрито воду та електроенергію. Крім того, в людей конфіскували  їжу та воду, навіть відібрали борошно. Після чого сирійська армія взяла в облогу десятки міст країни. За словами свідків, солдатів, які відмовилися відкривати вогонь по демонстрантах, стратила сирійська армія. Асад сказав, шо в розв’язанні конфлікту винні протестувальники, а він тут ні до чого. 

Пізніше до президента Сирії приєдналася і Росія. Як результат цього протистояння, зараз у Європі мільйони сирійських біженців, а у Сирії — сотні тисяч загиблих, зокрема і дітей. 

ООН, НАТО та інші міжнародні організації, як і в ситуації з Україною, засуджували дії Асада, вводили санкції і висловлювали свою глибоку стурбованість. Апогеєм протистояння стала хімічна атака, в результаті якої загинуло щонайменше 100 людей та сотні отримали поранення. Саме тоді терпіння США закінчилося і Вашингтон віддав наказ атакувати. 

•    Коли і з якого озброєння розпочалася атака урядових військ Сирії?

США здійснили повітряний удар у ніч проти п’ятниці по сирійській авіабазі Ай-Шайрат у провінції Хомс. Був нанесений удар крилатими ракетами  "Tomahawk", випущеними з борту кораблів ВМС США, що базуються в Середземному морі. Ракет було близько 60-ти.

•    Авіабаза Ай – Шайрат.  Чому США атакували саме цю ціль у Сирії?

Цей аеродром розташований на сході провінції Хомс у Сирії. ЗМІ пишуть, що саме з цієї бази вилетіли винищувачі, які здійснили хімічну атаку. Ай-Шайрат – найбільший військовий аеропорт у регіоні. З авіабази здійснюють польоти для військових операцій у провінціях Ідліб, Дейр-аз-Зор, Хомс і Хама літаки Росії та президента Сирії Башара Асада. Про це розповідає експерт з міжнародних питань Ілля Куса у Facebook.

•    Що чути з Адміністрації Трампа?

Президент США Дональд Трамп заявив, що такі заходи були просто необхідні і не лише, щоб вберегти мирних жителів Сирії, але й щоб убезпечити себе: «Це життєво важливо для національних інтересів безпеки Сполучених Штатів для запобігання і стримування поширення і використання смертельного хімічної зброї. Роки спроб змінити поведінку Асада провалилися і провалилися драматично. В результаті цього криза з біженцями продовжує поглиблюватися, і регіон продовжує залишатися дестабілізованим, що загрожує США та її союзникам». Хоча Трамп і є обличчям Америки, але вважати, що він одноосібно приймає такі рішення, буде неправильно. Як розповів львівський історик та блогер, який зараз перебуває у США і має змогу спілкуватися із тамтешніми політичними експертами,  Ігор Лильо в ефірі радіо «Львівська Хвиля» : «Трампа оточують дуже рішучі і дуже радикальні політичні та військові радники». Зрештою, без згоди Вашингтона президент не зміг би самостійно прийняти таке рішення.

•    Якою була реакція союзника Асада -  Росії?

Як заявив прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков: "Президент Путін вважає американські удари по Сирії агресією проти суверенної держави в порушенні норм міжнародного права, причому під надуманим приводом". Така заява Путіна звучить смішно, зважаючи на анексію Криму у 2014 році та війну, яку Росія розв’язала на сході України. Також Путін сказав, що це є порушенням міжнародного права, після чого скликав екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони, для того щоб обговорити подальші дії Росії. А Пєсков у свою чергу додав, що вони поки що просто «спостерігатимуть». Таким чином він показав слабкість і нездатність РФ протистояти такому потужному ворогу, як США. 

•    Як відреагував світ та Україна?

Заступник генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Роуз Геттемюллер заявляє, що нічний удар США по Сирії став твердим сигналом режиму президента Башара Асада щодо неприйнятності застосування хімічної зброї проти цивільних громадян. Про це вона сказала в рамках 10-го Київського безпекового форуму, повідомляє УНІАН. За її словами, у відповідь на "жахливий хімічний інцидент" відбулася зосереджена атака, мета якої полягала у тому, щоб "донести твердий і чіткий сигнал режиму Башара Асада". "Але вона (атака- авт.) не мала на меті загострити ситуацію у будь-якому напрямку"

Велика Британія та Німеччина запевнили Вашингтон у підтримці і назвали реакцію Трампа абсолютно «адекватною».

Щодо України, то поки що  ані президент, ані прем’єр не прокоментували ситуації. 

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що атака крилатих ракет США по військовому об'єкту в Сирії - зрозуміла і, що важливо, своєчасна реакція на застосування Асадом хімічної зброї проти цивільного населення. 

•    Що далі?

Такий крок Дональда Трампа можна розцінювати, як хизування. Обама не зміг, а він узяв  та й  зробив. Ще на початку тижня, як повідомляють американські ЗМІ,  були натяки на те, що Трамп готується щось зробити. 

Як пише видання The Economist: «Американський удар був точний і обмежений. Але він все одно знищив ідею про те, що застосування будь-якої сили у відповідь на жорстокість Асада неприпустиме через можливу конфронтацію з його союзником Росією. Росіян попередили про удар, але з ними, схоже, не консультувалися з цього приводу. Невідомо, чи на знищеній військовій базі були російські солдати. Але попередження, яке, без сумніву було передане сирійцям, дозволило режиму евакуювати з бази в Шайраті літаки і персонал. З військової точки зору, американська операція фактично ніяк не вплинула на можливості режиму Асада.»

Нагадую, що Трамп разом з Путіним планували боротися з Іділом. Тепер стає зрозуміло, що ця передвиборча обіцянка президента США приречена. Ні про які стосунки між державами не може йти і мови, що не може не тішити нас, українців. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ