Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Земля повітряних куль, долини кохання та мінеральних джерел або…

Земля повітряних куль, долини кохання та мінеральних джерел або… таємнича Туреччина…

Цього разу свою статтю для блогу я вирішив присвятити Туреччині. Ви звичайно запитаєте чому? Отже поясню.

Насправді ця країна вже добре відома багатьом українцям! Проте, як виявилося, 80% з усіх мандрівників, які неодноразово відвідували її, не бачили й половини тих місць, заради яких варто їхати відпочивати саме туди!

Я можу зрозуміти сім’ї із маленькими дітьми – для них відпочинок на курорті – це готель 5 зірок за системою all inclusive, басейни та анамітори.

Проте всі решта подорожуючих, до речі, серед яких численна кількість моїх друзів та знайомих, таки зобов’язані бачити визначні місця країни, в якій вирішили провести свою відпустку влітку чи восени.

Отож, чим дивує Туреччина і, що справді варто відвідати?!

Блакитна мечеть – історія скандальної помилки однієї букви

Мене важко здивувати виглядом сакральної пам’ятки. Але Туреччині це вдалося! Блакитна мечеть – це одна з найвідвідуваніших будівель Стамбулу. Сюди щодня приходять не лише мусульмани, щоб помолитися Аллаху, а й сотні туристів з усіх куточків світу.

Невірних не пускають всередину під час молитви мусульман. Зайти до мечеті можна лише в певному одязі. Табу – короткі шорти (як для чоловіків так і для жінок), непокрита голова чи надто коротка сукня/спідниця. За необхідності накидку для голови жінці дадуть безкоштовно на вході.

Долівка мечеті викладена килимами. Тож заходити у взутті теж не можна. Перед входом встановлені спеціальні шафки з рулонами одноразових мішечків.

Якщо зазирнути в історичні дані, то ви дізнаєтеся, що султан Ахмед I вирішив збудувати мечеть, яка б стала символом Стамбулу та показала світові могутність Османської імперії.

Султан доручив архітектору побудувати золоті мінарети, що на турецькому звучало як «алтин». Однак архітектор не розчувши, вирішив, що султан хоче оточити нову мечеть шістьма мінаретами (в перекладі «алти»).

Так через одну букву архітектор мало не позбувся голови. Та врешті мусульманські забобони з кількістю мінаретів було залагоджено, Ахмеду I нова мечеть сподобалася і він не позбавив підлеглого життя.

Зсередини мечеть оброблена керамікою ручної роботи. Вона пофарбована в білі і блакитні кольори. Саме завдяки цій кераміці мечеть отримала свою другу назву – Блакитна, яка в наші дні стала популярнішою за історичну назву мечеті Султанахмет.

Мечеть справляє враження легкості, масштабності і великого простору завдяки високому куполу і за рахунок великої кількості вікон – їх тут понад 250!

Стіни, купол і напівкуполи мечеті прикрашені різними орнаментами і візерунками, в яких переважають рослини – тюльпани, лілії, гвоздики, троянди, а також орнаменти різних кольорів на білому тлі. Для візерунків керамічних плиток було використано більше 50 варіацій зображень тюльпанів. Вся ця пишнота символізує рай на небі.

Марсіанські пейзажі «Зоряних воєн» – неймовірна Каппадокія

У цьому місці я зумисне побував кілька разів. Казковий ландшафт Каппадокії має вулканічне походження. Багато століть назад вулканічна лава залишила після себе м'яку породу – туф. Упродовж століть вітер, дощі та температурні перепади перетворювали туфові гори в унікальні за своїми формами і обрисами творіння.

Саме тут збереглися величезні підземні лабіринти потаємного міста, досі схованого під землею. У ньому колись від ворожих нападів переховувалося майже 300 тис. осіб – це ж населення половини нашого міста! Де я знайшов таке дивовижне місце? Звісно, в улюбленій Туреччині.

В середні віки через Каппадокію проходило багато важливих торгівельних доріг, в тому числі і Шовковий шлях.

Каппадокія є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

В останній раз вулкани викидали лаву в Каппадокії дуже давно, після чого сформувався вулканічний шар завтовшки 150 м, який зробив місцевий грунт настільки родючим, що зараз тут вирощують абрикоси, цукровий буряк, турецький горох і виноград.

Великою популярністю тут користуються туристичні маршрути (піші та на велосипедах), польоти на повітряних кулях, прогулянки на конях, дегустації вин, танцювальні церемонії дервішів.

До слова, я був здивований, але Каппадокію, як і Велику  Китайську стіну, насправді видно із космосу – про це є свідчення космонавтів. Політ на кулі – це мега відчуття. В Америці я літав на гелікоптерах, тепер додам до свого списку ще й Туреччину із повітряними кулями! Із задоволенням ділюся відео, які зняв у цій місцевості.

Особливістю цього регіону також є смачна кухня – овочі з м'ясом, запечені в горщику, турецькі супи, коржики, пахлава – страви, у споживанні яких іноді важко зупинитися.

Долина фей або Долина кохання

Зазначу також, що однією з незвичайних пам'яток Каппадокії є Долина любові (Love Valley). Місцевість має й дещо іншу – більш дорослу назву, Долина фалосів (Penis Valley).

Свою назву Долина отримала завдяки незвичайним скельним утворенням у вигляді кам'яних стовпів з однією або декількома базальтовими верхівками-капелюшками. Утворилися вони мільйони років тому в період активних вулканічних вивержень. Тоді тонни лави й попелу щільним шаром покривали ці місця. Згодом м'які породи вимилися під впливом дощів і вітрів, а під ними виявилися міцніші утворення, які «виросли» з-під землі у такій незвичній формі.

Щоб подивитися на гігантські кам'яні брили фалличної форми, які стирчать із землі, в Каппадокію щорічно приїжджає близько двох мільйонів туристів з різних країн світу.

Висота стовпів в середньому становить – 20-30 метрів, але зустрічаються і 40-метрові гіганти. Долина Любові тягнеться на чотири кілометри між містами Гереме і Учіссар.

Своєю «цікавою» формою і величезними розмірами туфові «гриби» Каппадокії привертають увагу всіх, хто потрапляє в ці краї.

Місцеві мешканці кажуть, що діти, зачаті в Долині любові, обов'язково будуть гарними та здоровими.

Білосніжні тераси Памуккале

Можу сміливо сказати, хто не був в Памуккале, той не побував у Туреччині, адже Памуккале – одна з найвідоміших пам'яток. Разом з руїнами древнього міста Ієраполіса ця унікальна курортна місцевість включена до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Це унікальне явище природи (дослівно бавовняний замок) містить 17 геотермальних джерел, температура яких становить від 35 до 100 градусів. Утворені з травертину, білосніжні водойми у вигляді східчастих терас справляють приголомшливе враження своєю красою.

З античних часів цілющі джерела Памуккале користувалися великою славою. Насичена кальцієм вода тутешніх термальних джерел лікує захворювання опорно-рухового апарату, допомагає позбутися ревматизму, серцево-судинних захворювань, лікує шлунково-кишкові та шкірні захворювання, знімає нервову напругу, стрес і втому.

Крім травертин в Памуккале можна відвідати стародавнє місто Ієраполіс, вірніше, те, що від нього залишилося. Місто було засноване ще греками. Унікальним об'єктом Ієраполісу був театр.

До речі, на території Памуккале є гарний музей. У ньому ви зможете побачити різні монети, побутові предмети і різні цінності, які знайшли під час розкопок. Ієраполіс мав славу святого міста і до того ж мав цілющі джерела, тож багато знатних громадян Римської імперії, багаті або ті, що страждали на недуги – селилися в ньому, а бути похованим в цьому місті – вважалося найвищою честю!

Таємничі легенди Білої вежі Анкари

Біла вежа Анкари, частина стародавньої фортеці Хісар – місце, що надовго запам’ятається туристам своїми панорамами. Це найвище укріплення, тож саме звідти відкриваються найкращі види на столицю Туреччини.

Стіни фортеці розбудовувались в часи Візантійської імперії і набагато раніше. Вона була важливим стратегічним об'єктом, тому будувалася з урахуванням технологій тих часів і різні століття залишили свій слід на споруді.

Фортеця Анкари випробувала на собі неймовірну кількість штурмів і облог. Місто переходило з рук в руки тисячоліттями. Після римлян її штурмували готи, перси, араби. І щоразу візантійці відбивали місто назад.

Велика частина будівель фортеці перебуває під охороною ЮНЕСКО. До речі, довкола Білої вежі існує безліч легенд. Найцікавіша з них розповідає, що полонених замуровували у товсті стіни вежі, залишаючи їм крихітні отвори, щоб їхні плачі та благання лякали інших.

Сьогодні оглянути Білу вежу можна лише зовні, вхід всередину заборонений і вона продовжує зберігати свої таємниці. Та найкращий вигляд матимете зі Східної вежі, сюди туристам вхід не лише дозволений, але й обов'язковий. Саме з цього ракурсу і місто, і таємнича Біла вежа виглядає найгарніше.

Зі своєї останньої мандрівки Туреччиною я привіз багато відео. Переглянувши його друзі сказали, що даремно не побували у цих місцях, живучи тижнями на курортах цієї країни.

Сподіваюся, що читання мого блогу та перегляд моїх відео надалі спонукатиме львів’ян планувати активний відпочинок за кордоном та відвідувати  максимальну кількість цікавих історичних пам’яток земної кулі!

Тарас Антонів, мандрівник

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ