Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

10 найвидатніших американських фільмів за вибором читачів

Після того, як минулого тижня BBC Culture опублікувала список 100 найкращих американських фільмів, які обрали відомі кінокритики та журналісти всього світу, багато читачів BBC висловили обурення тим, що до списку не ввійшли деякі видатні кінотвори. BBC Culture публікує альтернативний список найкращих американських фільмів за версією користувачів соцмереж.

1. Втеча з Шоушенка

Ця кінодрама 1994 року – адаптація роману Стівена Кінга "Ріта Гейворт та втеча з Шоушенка" – впевнено посідає перше місце в рейтингу 250 кращих фільмів на IMDb (Internet Movie Database – це найбільша в світі база даних та веб-сайт про кінематограф, складена переважно добровольцями, на зразок Вікіпедії. – Ред.).

Фільм режисера та сценариста Франка Дарабонта з Тімом Роббінсом та Морганом Фріменом в головних ролях отримав 7 номінацій на Оскар. Кінокритик Леонард Кладі назвав стрічку "одою людському духу", але жоден з 62 критиків, які брали участь в опитуванні BBC Culture, належно не оцінив фільм.

Фільм назвала користувачка Анір Корамбет@Zius7 на сторінці BBC Culture у Twitter.

2. Убити пересмішника

Фільм обрала кіноманка Кейт Нерон. Ось що вона пише на сторінці BBC Culture у Facebook: "Хоча цей сюжет є, безперечно, актуальним для всього світу, сам фільм, настільки тонко відображає характер та дух американців, що, можливо, він міг і не викликати такої реакції в інших країнах".

Фільм заснований на однойменному романі американської письменниці Гарпер Лі 1960 року, який здобув Пулітцерівську премію того ж року. Фільм отримав три нагороди Академії, зокрема, за кращу чоловічу роль, виконану Грегорі Пеком. Міжнародна комісія кінокритиків залишила цю стрічку без уваги.

3. Той, хто біжить по лезу

Фільм режисера Рідлі Скотта з Гаррісоном Фордом в головній ролі є вільною адаптацією науково-фантастичного роману Філіпа Діка "Чи сняться андроїдам електровівці?"

У 2019 році використання штучних роботів-реплікантів заборонено на Землі. Тих, хто порушує цю заборону і повертається на Землю, вбивають спеціальні поліцейські, відомі як "бігуни по лезу".

Цей культовий фільм є яскравим прикладом жанру "нео-нуар". Основна ідея стрічки про те, що наше сприйняття дійсності сфабриковане якоюсь третьою силою, отримала подальший розвиток у таких відомих фільмах кінця XX століття, як "Матриця", "Темне місце", "Екзистенція", "Тринадцятий поверх".

Деякі критики вважають фільм одним з кращих у жанрі наукової фантастики. Але в ході опитування BBC Culture кінокритик Джоан Меллен стала єдиною, хто проголосував за нього.

Фільм "Той, хто біжить по лезу" висунув дописувач Мачей Єшка на сторінці BBC Culture у Facebook.

4. У порту

Американська кримінальна драма режисера Еліа Казана 1954 року, яка виграла 8 номінацій Академії, зокрема, найкращий фільм та найкращий актор – Марлон Брандо. Відомо, що Марлон Брандо підпирав Оскаром двері свого будинку, доки його не вкрали. Повернули актору статуетку значно пізніше.

Кінокритик Роджер Еберт назвав стрічку найвидатнішим фільмом всіх часів і зазначив, що сумісна праця Брандо та Казана "назавжди змінили акторську гру в американських фільмах".

Стрічка "У порту" отримала голоси критиків Аннет Інсдорф з Колумбійського університету та Тіка Шагера з інтернет-видання The Village Voice, але у найкращу сотню так і не потрапила.

Фільм запропонував користувач Дейв Остін на сторінці BBC Culture у Facebook.

5. Початок

Режисер та автор сценарію Крістофер Нолан знімав фільм у шести країнах на чотирьох континентах із величезним зірковим акторським составом – Леонардо Ді Капріо, Еллен Пейдж, Томом Гарді та іншими. "Початок" займає 45 місце серед фільмів всіх часів за касовими зборами і отримав чотири Оскари.

Кореспондент Марк Кермод з BBC Radio 5 Live назвав фільм найкращим у 2010 році, він сказав: "Цей фільм є доказом того, що люди не дурні, кіно це не треш, а блокбастери іноді можуть бути справжнім мистецтвом". "Початок" не вразив критиків в опитуванні BBC Culture.

Серед читачів Facebook-сторінки BBC Culture фільм згадав шанувальник кіно Джеймс Джон Бон Ланган.

6. Генерал

Американська німа комедія 1926 року з Бастером Кітоном у головній ролі, який одночасно був режисером стрічки разом із Клайдом Брукманом. На фільм надихнули реальні історичні події – воєнна операція за часів Громадянської війни в Америці, яка отримала назву "Великі паровозні перегони" 1862 року.

"Генерал" спочатку не сподобався ані критикам, ані глядачам. На той час фільм мав гігантський бюджет 750 тисяч доларів. Через те, що він не приніс прибутків, Бастер Кітон втратив свій статус незалежного режисера.

Інститут американського кінематографа поставив "Генерала" на 18 позицію в списку 100 найкращих американських фільмів. Але в опитуванні BBC Culture лише один з критиків – Сем Адамс – проголосував за фільм.

Фільм висунув користувач Twitter Тім О'Брайан на сторінці BBC Culture у соціальній мережі.

7. Врятувати рядового Раяна

Американська воєнна епічна драма 1998 року вважається поворотним моментом у відродженні інтересу американського суспільства до Другої світової війни. Стівен Спілберг отримав за фільм свого другого Оскара за кращу режисуру, але жоден з критиків нашого опитування не обрав цю стрічку.

Фільм згадав користувач Twitter Джоі Вега ‏@JoeyV1067WIZN.

8. Мальтійський сокіл

Детективна драма в жанрі нуар 1941 року з Гамфрі Богартом у головній ролі стала дебютною роботою режисера Джона Гьюстона і отримала три номінації Кіноакадемії.

Джон Гьюстон спланував кожну секунду стрічки і не залишив без уваги жодної деталі. Він малював нариси до кожної сцени, а сценарій не дозволяв акторам навіть найменшої імпровізації. Майже всі сцени фільму були зняті послідовно.

Джон Гьюстон залишив більшу частину діалогів з однойменного роману Дешилла Гемметта, який було покладено в основу фільму.

"Мальтійського сокола" обрав всього один учасник опитування BBC Culture – журналіст американського видання Entertainment Weekly Кріс Нашаваті.

Серед наших читачів за фільм проголосував користувач Twitter Тоні Маклін @tonymacklinfilm.

9. Вікно у двір

Містичний триллер 1954 року, який вважається найкращою роботою Альфреда Хічкока, отримав чотири номінації Американської Кіноакадемії. Журналіст Майкл Срагоу з The New Yorker описав фільм так: "Ця стрічка – одна з спроб Альфреда Хічкока долучити глядачів до активного сприйняття подій на екрані за допомогою спецефектів, які створювалися прямо в кінозалі".

Проте, комісія кінокритиків BBC Culture оминула увагою фільм "Вікно у двір".

Фільм запропонував на сторінці BBC Culture у Twitter користувач Джозеф Кауетт @JoeCaou.

10. Взвод

Це перший голлівудський фільм про війну у В'єтнамі, режисером та сценаристом якого виступив ветеран подій – Олівер Стоун. Драма 1986 року стала першою стрічкою у трилогії про події у В'єтнамі Олівера Стоуна, дві інші – "Народжений четвертого липня" та "Небо і земля".

"Взвод" отримав два Оскара – за кращий фільм та кращу режисерську роботу. Кінокритик Дейв Кейр писав: "Деякі кадри цього фільму настільки вражають, що здається, їх відобразили не на кіноплівці, а врізали прямо у пам'ять глядача".

"Взвод" запропонував користувач Twitter пан Мермер ‏(@mmurmuur).

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ