Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

10-річному хлопчику з Львівщини видалили псевдокісту підшлункової

Як повідомили 12 грудня у пресслужбі Львівської Обласної Дитячої Клінічної Лікарня Охматдит, Хірурги ЛОКЛ та ОХМАТДИТу видалили псевдокісту підшлункової у дитини без розрізів.
Фото Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит

"10-річний хлопчик з Львівщини катався на велосипеді, впав і вдарився животиком об руль. Була підозра на розрив підшлункової залози. Дитину доставили з району Львівської області до ОХМАТДИТу. Наші лікарі призначили медикаментозне лікування, Але з часом у хлопчика почала формуватися псевдокіста підшлункової. Коли утворення почало збільшуватися у розмірах, лікарі вирішили не відкладати, а шукати сучасний ефективний спосіб порятунку", - йдеться у повідомленні.

Оскільки такі травми і патології рідкісні для дітей, команда хірургів "ОХМАТДИТу" звернулася до колег з Львівської обласної клінічної лікарні, які мають колосальний досвід у видаленні таких кіст. Після консиліуму дитячі і дорослі хірурги наважилися на новий сучасний спосіб - дренування псевдокісти підшлункової залози через шлунок. Тобто без жодного розрізу.

"Ми провели найменш травматичний і найефективніший спосіб лікування таких кіст. Дренування псевдокісти підшлункової фіброгастроскопом - це коли через шлунок робиться отвір у кісті під контролем УЗД І через дренажні трубки кіста спорожняється, а її оболонки спадаються", - розповів Богдан Мальований, заступник головного лікаря ОХМАТДИТу з хірургічної роботи.

До команди порятунку хлопчика увійшли дитячий хірург Богдан Мальований і дорослий хірург-ендоскопіст Назар Була, анестезіологічний супровід - Тарас Савка (ЛОКЛ).

Операція відбулася 2 тижні тому, а вже тепер маємо перші добрі результати після операції! Через 10 днів лікарі зробили контрольне УЗД і вже можемо впевнено сказати: ознак кісти там вже немає! Показники амілази у крові теж нормалізувалися, дитина добре почувається.

Щиро тішимося, що наші колеги, хірурги, відповіли на наш запит і разом ми змогли врятувати хлопчика. Надалі у таких випадках знаємо, що маємо підтримку колег і така колаборація допоможе ще краще рятувати маленьких пацієнтів. Дякуємо, друзі!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ