Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

12 українських дітей повернули з окупації

Вразила історія повернутого хлопця, який, плануючи своє майбутнє, виїхав з ТОТ.
діти

З тимчасово окупованих частин Донецької, Запорізької та Херсонської областей на підконтрольну територію України вдалося повернути ще 12 дітей.

Про це 19 липня повідомив уповноважений Верховної Ради з прав дитини Дмитро Лубінець.

“Кожна родина по-своєму переживала безлад, який чинить окупаційна “влада”, – зазначив він.

За словами цих родин, їм примусово нав’язували брати російські паспорти, оскільки без них вони не могли користуватися жодними соціальними гарантіями чи медичною допомогою. Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на “реабілітацію”, яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати “російські школи”, в яких здійснювалася активна агітація за “русский мир”.

Вони зазначили, що росіяни на окупованих територіях затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Також окупанти регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців.

“Вразила історія повернутого хлопця, який, плануючи своє майбутнє, виїхав з ТОТ, адже хоче стати українським рятівником і здобути освіту в омріяному закладі вищої освіти”, – розповів Лубцнець.

За словами омбудсмана, родини вже відвідали Центр захисту прав дитини. Крім того, з ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ