Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Спорт

12 запитань до кандидата мажоритарника: Артем Федецький

Відомий футболіст, гравець національної збірної та кандидат в народні депутати від партії "Слуга народу" в мажоритарному окрузі №118 Артем Федецький відповідає на 12 запитань від Гал-інфо. Ми поділили їх на чотири блоки – економіка, війна, права людей та соціальна політика. Що думає Федецький про продаж землі, ліберальні зміни та війну на Донбасі, читайте в нашому матеріалі.

Ми поділили їх на чотири блоки – економіка, війна, права людей та соціальна політика. Що думає Федецький про продаж землі, ліберальні зміни та війну на Донбасі, читайте в нашому матеріалі. 

Економіка

  1. Чи потрібно державні підприємства, які погрузли в боргах і не спроможні ефективно працювати, передавати в приватні руки?

Так, потрібно. Держава повинна позбутися зайвого баласту. А приватні структури оживлять роботу підприємств, від чого виграють усі сторони. Тільки це не стосується стратегічних та оборонні підприємств, які повинні контролюватися державою.

  1. Українська земля повинна належати тільки державі і продавати її не можна нікому, в тому числі іноземцям? Ваша позиція щодо ринку землі.

По факту, землю вже давно продають. Зрештою, ми знаємо, кому належать більшість земель у Пустомитівському районі. Тобто стоїть питання, чи ми маємо узаконити діючу процедуру і дати можливість всім охочим придбати землю, спробувати себе у сільському господарстві.

Щодо іноземців – є декілька механізмів. Наприклад, перехідний період у кілька років, із тимчасовою забороною іноземної власності. Інший варіант – обмеження максимальної площі у власності іноземців.

  1. Яким повинне бути завдання держави в економіці – контролювати та ділитися грошима з «простими людьми» чи не втручатися і дати громадями рівні умови для заробітку та ведення бізнесу?

Все, що суворо контролюється, перетворюється з часом на просту заборону та корупцію. Тому ринок сам себе регулює із мінімальними коригуваннями. Але щоб не виникала група «простих людей», які нічого не роблять, але живуть на подачки, потрібно створити рівні умови.

Права людей

  1. Чи готові ви підтримати Стамбульську конвенцію щодо протидії домашньому насильству по відношенню до жінок?

Це питання є актуальним для України. Я навіть не можу сказати, чому Україна не доєдналася до цивілізованого світу в цьому питанні.

  1. Ваше ставлення до таких ліберальних змін як легалізація проституції, грального бізнесу, канабісу, одностатевих шлюбів?

В одному питанні поєднані дуже різні за своєю суттю явища. Зараз не кожна країна дозволяє всі ці зміни. Тому нема потреби прискорювати їх введення в Україні. По друге, є питання суспільного запиту. Потребує суспільство, наприклад, легалізації грального бізнесу – обговорюємо, виробляємо механізми, впроваджуємо. А якщо питання викликає конфлікти в суспільстві – значить потрібно далі обговорювати.

  1. Як би ви оцінили рівень дискримінації в суспільстві за шкалою від 1 до 10? Пояність чому.

Думаю, можна виставити 3-4 бали. Спеціального упередження і дискримінації нема. Але не всі із видів дискримінації в Україні обговорювалися. Тому якась суспільна традиція має такі ознаки, але не всі учасники процесу це усвідомлюють.

12 запитань до кандидата-мажоритарника: Володимир Доманський

Війна на Сході

  1. Чи повинна держава Україна виплачувати пенсії людям на окупованих територіях та вести торгівлю з ОРДіЛО?

Ми вважаємо громадян окупованих територій українськими громадянами. Але зараз виплати проводити неможливо, з огляду на потрапляння цих грошей до російських бойовиків. Тому це питання зараз вирішується за зразком ситуації, коли злочинець захопив заручників – давати йому мільйон доларів і літак чи не давати? Те саме з торгівлею.

  1. Чи потрібне обмеження деяких прав (наприклад право обирати та бути обраним) та перевірка населення Донбасу та Криму органами безпеки після повернення цих території до складу України?

За Конституцією будь-яке обмеження недопустиме. Я думаю, що по факту після тривалої відсутності Закону на тій території буде перехідний період із запровадженням воєнного стану. Там же треба буде роззброєння проводити, забезпечити вільне волевиявлення, внормувати діяльність місцевих органів влади. Та навіть банально розмінувати територію і повернути людей у свої домівки! Відповідно, виборчий процес за таких умов неможливий. Просто проводити вибори там буде теж порушенням закону.

  1. Особисто для вас або для політсили, яку ви представляєте, якими є «червоні лінії» під час переговорів щодо миру на Сході?

Для мене недопустима відмова від територій та амністія злочинцям. Принцип однозначний – Росія напала на Україну.

Соціальна політика

  1. Чи погоджуєтесь ви з думкою, що держава взяла на себе надто багато соціальних зобов’язань, які не спроможна виплачувати, і частину пільг потрібно скасувати або переглянути?

Пільгами підкуповувалися виборці. А зараз ми розплачуємося за попередні десятиліття. Але найкращим механізмом, як мені здається, стане монетизація пільг. Зрештою, теж правдою є те, що занадто велика кількість пільг призвела до того, що ніхто із цих категорій не знає, чим може скористатися. Відповідно, одні не використовують заслужені пільги, а інші – вибивають до останньої копійки. Це теж порушення соціальної справедливості.

  1. Чи має держава забезпечувати кожного громадянина повним пакетом соціального забезпечення з народження і до смерті?

Ні, звичайно. Такий підхід перетворює громадянина на паразита, який вичікує подачок. Мова не йде про незахищені категорії, а про пересічного громадянина.

  1. Чи підтримуєте ви думку про те, що багаті повинні віддавати державі більше, ніж люди середнього достатку? (прогресивне оподаткування)

Ні, це призведе до виникнення нових схем приховування прибутків. Якщо ми говоримо про рівні можливості для бізнесу, то це не узгоджується з прогресивним оподаткуванням. Ця ідея, можливо, гарно звучить, але призводить до негативних наслідків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ