Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

13 червня – Вознесіння Господнє: львівські храми святкують празник

Сьогодні, 13 червня, Українська греко-католицька церква та Православна церква України відсвяткують свято Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа. Це одне з дванадцяти найбільших свят літургійного року.

Як зазначає портал Духовна велич Львова, свято Вознесіння припадає на сороковий день після Пасхи, і його завжди святкують у четвер. Цей празник присвячений завершенню сорокаденного перебування Ісуса Христа за своїми учнями після Воскресення і Його відходу на небо. Церква так само святкує свято Пасхи протягом сорока днів, а Вознесіння Господнє завершує пасхальний цикл і розпочинає десятиденний період молитовного очікування Зіслання Святого Духа.

Для християн подія Вознесіння є торжеством, яким сповняються слова Ісуса Христа. На Тайній вечері Спаситель уже говорив про місце, куди покличе своїх учнів: «В домі Отця мого багато жител. Коли б не так, то я сказав би вам; іду бо напоготовити вам місце. І коли відійду і вам місце споготую, то повернуся і вас до себе візьму, щоб і ви були там, де я» (Євангеліє від Йоана 14, 2-3). Відходячи на небо, Ісус пригадує ще одну обіцянку: «І проситиму я Отця, і дасть він вам іншого Утішителя, щоб з вами був повіки, Духа істини, якого світ не може сприйняти, бо не бачить його і не знає. Ви ж його знаєте; бо перебуває він з вами, і буде в вас. Не полишу вас сиротами; я прийду до вас» (Євангеліє від Йоана 14, 16-18) Вознесіння Христове починає новий етап у житті учнів, які відтепер мусять самостійно проповідувати Його Євангеліє. Прощання з Христом болісне для апостолів, але також є джерелом надії; тож для кожного християнина празник Вознесення є подібним символом прощання у надії знову зустрітися з тими, кого любимо.

Святкування Вознесіння має давню традицію, щоправда, джерела трьох перших сторіч про це свято нічого не говорять. Ймовірно, що до кінця IV ст. святкування Вознесіння Господнього і П’ятидесятниці не розділяли, при чому П’ятидесятниця сприймалась як особливий період церковного року, а не святковий день, а подію Вознесіння окреслювали тільки як «сороковий день по Воскресінні». Щойно у IV столітті Зіслання Святого Духа виокремилося у окреме свято, а відтак почали святкувати і Вознесіння, і цей празник стає загальнознаним.  Разом з тим, на початку V століття Аврелій Августин каже, що це свято апостольського походження і що Церква святкувала Вознесіння задовго до того. Часті згадки про Вознесіння є в працях Івана Золотоустого, св. Григорія Ниського.

Церква святкує Вознесіння Господнє особливо торжественно, а чимало святинь у цей день відзначають храмовий празник. У Львові також є кілька храмів, приурочених цьому святу:

Парафія Вознесіння Господнього УГКЦ (м. Львів, вул. Володимира Великого, 10а)

Парафія Вознесіння Господнього УГКЦ (м. Львів, вул. Старознесенська, 23)

Про храм читайте: Храм, який знайдете не у всіх путівниках. Де у Львові є храм Вознесіння, схожий на фортецю?

Парафія Вознесіння Господнього УГКЦ (м. Львів, вул. Широка, 81а)

Парафія Вознесіння Господнього ПЦУ (м. Львів, вул. Любінська-Виговського)

Про храм читайте: Як пророки “заговорили” українською і розписи без ГМО, або Церква Вознесіння Господнього ПЦУ у Львові

Парафія Вознесіння Господнього ПЦУ (м. Львів, вул. Щурата, 10б)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ