Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

17 березня-16 квітня у Львові Акція профілактики туберкульозу

У Львові протягом місяця (17 березня-16 квітня) триватиме Акція профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання. Вже втретє міське управління охорони здоров’я закликає львів’ян пройти флюорографічне обстеження та дослідити мокротиння на наявність мікобактерії. Про це йшлося сьогодні, 15 березня, під час прес-конференції.

Всі організаційні заходи, друк роздаткових матеріалів для пацієнтів, плакатів, встановлення бігбордів на вулицях Львова профінансовано коштом спонсорів, наголосив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

За словами головного позаштатного спеціаліста управління охорони здоров’я з пульмонології Олени Кулітки, захворюваність по туберкульозу торік у Львові становила 68,5 осіб на 100 тис. населення, показник смертності – 13,4 на 100 тис. осіб 2009 р. Крім цього, торік у Львові зареєстровано 16 129 хворих з хронічним обструктивним захворюванням легень, тоді як 2008 р. – 11 048. Ріст статистики фахівці пояснили, зокрема, епідемією свинячого грипу, коли налякані львів’яни самостійно зверталися до лікарів, зголошувалися на флюорографічне обстеження. Таким чином вдалося виявити більше хворих, водночас знизити кількість запущених випадків захворювання.

Олена Кулітка розповіла, що зазвичай до лікарів зі скаргами на хронічні захворювання органів дихання звертаються на пізній стадії, коли у хворого з’являється задишка. Лікар нагадала, що найчастішою ознакою захворювання залишається невисока температура (37,0-37,5), яка зазвичай підвищується ввечері, слабкість, стомленість. Після нічного відпочинку всі симптоми зникають і людина почувається здоровою. Тому такі невиразні ознаки хвороби довго залишаються непоміченими. На легеневу локалізацію туберкульозу вказує тривале (понад 3 тижні) покашлювання.

За даними Кулітки, якщо за статистикою ВООЗ 6% населення хворіє на ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень), то у Львові ще 15 тис. осіб є недоостеженими.

Отож, Ви мусите взяти участь в акції, якщо: Вам більше як 40 р., Ви курите, кашляєте зранку, відкашлюєте харкотиння, маєте задишку при фізичних навантаженнях.

Для раннього виявлення ХОЗЛ пацієнту необхідно провести спірографічне дослідження - дослідити функцію зовнішнього дихання. Це обстеження є абсолютно доступним для кожного мешканця Львова, оскільки всі медичні установи міста обладнані спірографами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ