Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

17 квітня 1938 року були розстріляні найвизначніші представники кримськотатарського народу

17 квітня 1938 року були розстріляні найвизначніші представники кримськотатарського народу того часу - письменники, історики, громадські діячі, художники, викладачі, насправді талановиті і віддані своєму народові люди. Про це на Фейсбук написав Мустафа Джемільов.

"17/04. Чорний день кремлівського терору. 

Один з похмурих днів в історії кримських татар - чорний день 17 квітня 1938 року, коли були розстріляні найвизначніші представники кримськотатарського народу того часу - письменники, історики, громадські діячі, художники, викладачі, насправді талановиті і віддані своєму народові люди.

Це були ті, хто уцілів після декількох хвиль "червоного терору" та все ж знайшов в собі сили для діяльності, направленої на збереження кримськотатарської культури та історії, на розвиток мови та освіти.

(Матеріал історика Гульнари Бекірової:http://ru.krymr.com/content/article/26967214.html)

Хоча де-юре на папірцях і на лозунгах йшлося про те, що у проголошеній в 1921 році Кримській АРСР встановлено принципи пріоритетного розвитку національних груп півострова, насамперед кримськотатарської, на справі можна було бачити цілеспрямовані репресії і знищення десятків тисяч кримських татар - катування та вигнання за нісенітних причин.

В один день кремлівське керівництво могло знищити цілу плеяду національної еліти. А за три дні можна було розпорядитися долею цілого народу (саме стільки зайняла операція з депортації кримських татар 18-20 травня 1944 року).

У 1930-х роках сталінський курс на практиці рішуче дрейфував до відродження великодержавності. У 1938 році в історії кримських татар сталася нова трагедія... З великою кількістю жертв... Невинних жертв, що потрапили у "сталінський список".

«Сталінські списки» - переліки людей, засуджених за особистою санкцією Сталіна і його найближчих соратників по Політбюро ЦК ВКП(б) до різних мір покарання - в переважній більшості до розстрілу.

У одному з таких списків виявляємо імена видатних представників кримськотатарської інтелігенції: 
Асан Сабрі Айвазов, 
Усеин Боданінський, 
Якуб Аблямитов, 
Якуб Азізов, 
Осман Акчокракли, 
Рамазан Олександрович, 
Ягья Байрашевський, 
Джафер Гафаров, 
Керім Джемаледінов, 
Сулейман Ідрісов, 
Ібраїм Ісмаїлов, 
Абдулла Лятіф-заде, 
Февзі Мусаниф, 
Мамут Недім, 
Абдураїм Самедінов, 
Ільяс Тархан, 
Сервер Трупчу, 
Сеітджеліль Хаттатов, 
Білял Чагарі 
та інші.

Це лише найвідоміші імена з цього списку. А скільки їх було невідомих, «рядових» - чиї біографії ми вже ніколи не дізнаємося...

Всі вони були розстріляні 17 квітня 1938 року у Сімферополі", - зазначено у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ