Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

203-тя річниця від народження М. Вербицького: у Млинах заспівали Гімн України

Сьогодні, 4 березня, минає 203-тя річниця з дня народження творця мелодії Державного Гімну – Михайла Вербицького. З цієї нагоди у Млинах ( Республіка Польща) відбулися урочистості за участі численних делегацій зі Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини та Підкарпатського Воєводства, громадських організацій, духовенства. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Урочистості розпочалися зі святої літургії в церкві покрови Пресвятої Богородиці, де колись був парохом отець Михайло Вербицький. У каплиці-пантеоні, де він похований, відбулася поминальна молитва. У заходах взяли участь понад тисячу людей.

«Тут, у Млинах у Польщі, ми зібралися так численно відзначити 203-тю річницю від дня народження автора мелодії нашого славня - гімну України - отця Михайла Вербицького. Наш гімн завжди був підтримкою, вірою, молитвою, так і нині він надихає тисячі патріотів, які виборюють краще майбутнє для наших дітей на сході країни. Нехай музина «Ще не вмерла Україна» звучить по всьому світу і прославляє на державу та український народ», - зазначив під час вітального слова голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Присутні поклали квіти, вінки, лампадки до могили о. М. Вербицького, опісля біля каплиці-пантеону за творами композитора відбувся концерт. 

Отець Михайло Вербицький – видатний композитор, громадський діяч, автор гімну України “Ще не вмерла Україна” – народився 4 березня 1815 року у селі Явірник-Руський, що на Надсянні, де його батько Михайло був священиком.

У 1828 році при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло.

Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. У другій половині сорокових років він пише музику повної Літургії для змішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України.

Складні життєві обставини відтягнули Вербицького від висвячення на священика і щойно 1850 року він отримує ієрейські свячення. Кілька років йому доводилося переїжджати з однієї сільської парафії на іншу, аж поки 1856 року він не осів у селі Млинах на Яворівщині, де прожив решту свого життя. Тут він був парохом у церкві Покрови Пресвятої Богородиці.

Фото - Львівської ОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ