Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Волинь

210 років тому народився хірург Микола Пирогов

1/3
25 листопада 1810 року у Москві народився Микола Пирогов, хірург, який започаткував військово-польову хірургію.

Серед тогочасних російських хірургів існувало неписане правило – не звертати уваги на стогони пацієнта, в разі необхідності різати по-живому. Микола Пирогов шукав способи знеболення, які спочатку перевіряв на собі. Почав застосовувати ефірну анастезію під час операцій. Під таким наркозом провів 10 тис. операцій. 1855-го, під час Кримської війни вперше у світовій медицині використав гіпсову пов’язку при переломі, що дозволило уникнути викривлення кінцівок. Побувавши у майстерні знайомого скульптора Пирогов побачив як той робить гіпсові форми і застосував це у медицині.  

Перебуваючи в Києві він написав унікальну працю «Ілюстрована топографічна анатомія розпилів, яка зроблена в трьох вимірах через заморожене людське тіло». Вчені вважають її предтечею комп’ютерної томографії.

З 1861-го жив у маєтку Вишня біля Вінниці. Тут облаштував лікарню та аптеку. Для бідних виписував рецепти зі спеціальною позначкою. За такими рецептами в його аптеці ліки видавали безкоштовно. Ледь не щодня приймав пацієнтів по 5-6 годин. Лікар Пирогов був простим у спілкуванні, нікому не відмовляв у допомозі,  після операції ховав руки в кишені, щоб йому не надумали платити. Кошти, виручені від наукових праць переказував незаможним.  

Помер Микола Пирогов 5 грудня 1881-го. На прохання дружини, його тіло забальзамував петербурзький лікар Давид Виводцев. Микола Пирогов заповідав поховати його у Вишні, тому на місцевому цвинтарі спорудили склеп. Будівельні роботи затяглись, відтак  похорон відбувся лише на початку лютого 1882-го. Відкриту труну з тілом видатного хірурга поставили на постамент, де вона знаходиться посьогодні.   

Підготувала Наталя Слобожаніна, УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ