Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

22 бійці АТО на Львівщині хворі на гепатит С

22 демобілізованих бійців АТО на Львівщині хворі на гепатит С. На їхнє лікування держава передбачила спеціальну фінансову програму. Інші люди, які мають це захворювання, не отримують від держави жодних коштів. Про це сьогодні, 28 липня, на брифінгу повідомив Богдан Чечотка, начальник департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА, інформує кореспондент Гал-інфо.

Сьогодні, 28 липня, світі відзначають Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Як розповіла Ірина Сенюта, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», в рамках Всесвітнього дня боротьби із вірусними гепатитами у Львові відбувається акція проходження швидкісного безкоштовного тесту на виявлення гепатиту С. Така акція у нашому місці проходить вже вшосте.  

"Сьогодні у нас передбачено 165 безкоштовних тестів, також просвітницька робота із людьми. Якщо буде виявлено позитивний результат, в нас є медичний працівник, який надасть консультацію, як діяти далі", - зазначила Ірина Сенюта.

За її словами, у травні 2016 року була прийнята глобальна стратегія ВООЗ «Вірусні гепатити 2016-2021», яка має на меті зменшити стан захворюваності на вірусні гепатити.

"Це дуже важливо, бо держава повинна робити систематичні кроки для того, щоб побороти епідемію вірусу гепатиту С", - додала Ірина Сенюта.

Як розповів Богдан Чечотка, на Львівщині є спеціалізована фінансова програма для учасників АТО, які захворіли гепатитом. Таких бійців є 22.

"Сьогоднішня наша акція спрямована на раннє виявлення та вчасне лікування гепатиту С. Дуже важливо, щоб держава разом із місцевою владою могла забезпечувати належне лікування людей, адже лікування дуже дороге, воно коштує від 150 тис. грн", - наголосив Богдан Чечотка.

Своєю чергою Олеся Королюк, лікар-інфекціоніст першої міської клінічної лікарні ім.Князя Лева, головний позаштатний спеціаліст з інфекційних хвороб ЛМР, навела статистичні дані по захворюваності на Львівщині вірусними гепатитами.

"В Україні близько 10% населення інфіковані. На Львівщині налічується понад 3 тис. ВІЛ-інфікованих, які стоять на обстеженні, у стадії СНІДу – близько тисячі. Що стосується Львова, то 569 людей із гепатитом С стоять на обліку, потребують терапії 250 людей, 117 особами потрібна термінова терапія", - уточнила Олеся Королюк.

25-річний Дмитро, лікар-хірург із Києва, який хотів перевіритись на гепатит С, в коментарі для Гал-інфо розповів, що хірурги, стоматологи та акушери мають великий ризик захворіти на гепатит. Відтак, чоловік намагається щороку проходити обстеження.

Додамо, що сьогодні львів'ян запрошують на проходження швидкісного безкоштовного тесту на виявлення гепатиту СОбстежитись можна із 12:00 до 17:00 у мобільній амбулаторії БФ «Салюс», що знаходитися біля пам’ятника Тарасу Шевченку на просп. Свободи.

Варто відзначити, за даними Міжнародного Альянсу ВІЛ/СНІД в Україні, Україна за темпами поширення вірусних гепатитів В і С займає перше місце в Європі.

Довідка

Вірусний гепатит – це запалення печінки вірусної етіології, характеризується значним поширенням, важким перебігом, ускладненнями з переважним ураженням печінки, схильністю до переходу в хронічні форми. Дана група захворювань стрімко зростає і поповнюється новими різновидами,  основними типами вірусів гепатиту є: А, В, С, D, Е. Інкубаційний період триває  від 45 діб до 6 місяців.

Для профілактики вірусного гепатиту В існує вакцина. Вакцинація розпочинається новонародженим дітям в пологовому будинку. Курс складається з 3-х щеплень. Дорослим ніколи не пізно розпочати курс щеплень. Вакцина є генно-інженерною і НЕ МІСТИТЬ живого віруса. Захворіти на гепатит після вакцинації НЕМОЖЛИВО!

Існують комбіновані вакцини для захисту від вірусного гепатиту А і В , а також вакцини для захисту від вірусного гепатиту А. Захистіть себе і рідних - зробіть щеплення.

Для отримання кваліфікованої консультації та медичної допомоги звертайтеся в кабінет інфекційних захворювань за місцем проживання або у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню (м. Львів, вул.. Пекарська, 54, т. 275-54-05)


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ