Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

Щорічні заходи, присвячені Всесвітньому дню боротьби з вірусними гепатитами, проводяться 28 липня. Ініціатором запровадження цього дня виступив у 2008 році Світовий Альянс з проблем гепатиту. Метою заходів є підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо, групи В і С, а також привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С. Повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Статистика невблаганна: в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатити вкрай низький. Вірусні гепатити - це група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавим вбивцею». Саме гепатит є основною причиною цирозу та раку печінки. На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися.

Вірусний гепатит – це запалення печінки вірусної етіології, характеризується значним поширенням, важким перебігом, ускладненнями з переважним ураженням печінки, схильністю до переходу в хронічні форми. Дана група захворювань стрімко зростає і поповнюється новими різновидами,  основними типами вірусів гепатиту є: А, В, С, D, Е. Інкубаційний період триває  від 45 діб до 6 місяців.

Захворіти на гепатит А і Е  можна при вживанні в їжу інфікованих харчових продуктів, води, контактно-побутовим шляхом. Зараження гепатитами В, С, D відбувається при порушенні цілісності шкірних покривів людини під час проведення медичних, косметологічних, стоматологічних маніпуляцій, хірургічних втручань, переливання крові та її компонентів, при незахищених статевих контактах, введенні наркотичних речовин. Інфікування медичного персоналу може відбутися при  порушенні протиепідемічного режиму під час проведення маніпуляцій та оперативних втручань, при травмах під час роботи з біологічним матеріалом, який може містити вірус. Джерелом інфекції є хворі на гострі та хронічні форми гепатитів, а також вірусоносії, особи з безсимптомним перебігом захворювання. Сприйнятливість людини до вірусу гепатитів  висока.  Вірусний гепатит В може передаватись від хворої матері до дитини під час пологів.

Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е, необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише безпечну  воду (бутильовану або кип’ячену, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування.

З метою запобігання зараженню парентеральними різновидами вірусних гепатитів, необхідно  в побуті використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травм, під час отримання  косметологічних процедур у салонах звертати увагу на наявність стерильного інструментарію, антисептичних засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у  персоналу.

З метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати  індивідуальні засоби захисту.

Попередження професійних заражень у лікувально-профілактичних закладах досягається чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму, Медичні працівники щороку проходять обстеження на вірусні гепатити. 80% медичних працівників Львівщини є щепленими проти вірусного гепатиту.

Для профілактики вірусного гепатиту В існує вакцина. Вакцинація розпочинається новонародженим дітям в пологовому будинку. Курс складається з 3-х щеплень. Дорослим ніколи не пізно розпочати курс щеплень. Вакцина є генно-інженерною і НЕ МІСТИТЬ живого віруса. Захворіти на гепатит після вакцинації НЕМОЖЛИВО!

Існують комбіновані вакцини для захисту від вірусного гепатиту А і В , а також вакцини для захисту від вірусного гепатиту А. Захистіть себе і рідних - зробіть щеплення!

Вірусні гепатити – не вирок!

Для отримання кваліфікованої консультації та медичної допомоги звертайтеся в кабінет інфекційних захворювань за місцем проживання або у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню (м. Львів, вул.. Пекарська, 54, т. 275-54-05)

Довідка.

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з епідеміології Наталія Тімко, по Львівській області у першому півріччі 2016 року спостерігається зростання показників захворюваності на вірусні гепатити, зокрема, захворюваність на вірусний гепатит В зросла в 1,6 рази порівняно з минулорічними показниками, зареєстровано 72 випадки проти 44 за аналогічний період минулого року. Також зафіксовано 21 випадок  вірусного гепатиту С проти 14 та 45 випадків вірусного гепатиту А проти 34 за аналогічний період 2015 року.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ