Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини, - Укрінформ.

Туберкульоз (або ТБ – скорочення від туберкульозна бактерія) – поширене й іноді смертельне хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах. Лікування туберкульозу складне й вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу (МБТ). Щорічно на планеті виявляють 8-9 млн осіб, які вперше захворіли на цю підступну хворобу, а помирає від неї близько півтора мільйона людей, абсолютна більшість з яких – мешканці країн, що розвиваються.

Мета Дня  боротьби з туберкульозом – підвищити рівень обізнаності населення щодо глобальної епідемії туберкульозу та розповісти про способи її профілактики та лікування.

Одночасно із світовим співтовариством, відзначають день боротьби із захворюванням на туберкульоз і в Україні (Указ Президента від 22 березня 2002 року).

Хоча за критеріями ВООЗ епідемію цієї хвороби в Україні подолано (як зауважують деякі українські фахівці, це питання дискусійне), наша країна все ж віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

За статистикою, нині щодня в Україні від цієї хвороби помирає 11 людей, а щорічно до 4-х тисяч. У минулому році на туберкульоз захворіли понад 21 тисячу осіб. Непрямі економічні втрати держави від цього захворювання складають 312 млрд грн щорічно.

Варто зазначити, що останні два роки Україна стовідсотково забезпечує лікування туберкульозу на державному рівні. Так, в 2018 році на це було виділено 650 млн грн.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ