Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

26 квітня UATV проведе унікальний DJ-стрім з об’єкта в Чорнобильській зоні

У день 33-ї річниці вибуху 4-го реактора на Чорнобильській АЕС телеканал UATV, оператор CHORNOBYL-TOUR та творче об’єднання DJBuro проведуть безпрецедентну стрім-кампанію з Чорнобильської зони.

Про це повідомляє UATV.

В ефірі каналу вийде 45-хвилиннй DJ-стрім із недобудованого об’єкта “Градирня”, який розташований у лічених кілометрах від 4-го реактора Чорнобильської АЕС.

Відомий український діджей, засновник формації DJBuro та журналіст Влад Фісун зіграє тематичний сет безпосередньо всередині конструкції у форматі vinyl-only, використовуючи платівки українських та закордонних артистів.

Організатор акції CHORNOBYL-TOUR – ліцензований туристичний оператор до Чорнобильської зони відчуження, який не словом, а ділом ось уже 11 років поспіль намагається ліквідувати наслідки інформаційного забруднення довкола теми глобальної техногенної катастрофи.

Спільний проект із DJBuro та UATV має стати ще одним кроком до всебічного й достеменного висвітлення актуальної ситуації в оманливій Зоні страхів та забобонів.

“Ідея проекту належить засновникові CHORNOBYL-TOUR Сергію Мирному. Я брав участь як спостерігач в акції #chornobyltrashbagchallenge, – розповідає Влад Фісун. – Коли ми поверталися на автобусі з Прип’яті, Сергій показав на величезну башту, недобудовану споруду для охолодження води, сказавши, що мріє колись влаштувати всередині концерт, почути, як завдяки особливості конструкції там лунає музика. Я ж подумав, що можна влаштувати виступ декількох виконавців, чи просто взяти їхні платівки. І пізніше запропонував CHORNOBYL-TOUR цей проект, а телеканал UATV фантастично втілив ідею на екрані”.

“Чорнобильська трагедія стала однією з найбільш упізнаваних подій, коли йдеться про Україну за кордоном. Місце аварії часто оповите багатьма міфами та легендами, воно з кожним роком притягує все більше туристів. Саме тому UATV регулярно підіймає цю тему в своїх проектах. Днями запустили цикл сюжетів про життя людей у зоні відчуження POSTЧОРНОБИЛЬ. А DJ-стрім – це своєрідна спроба переосмислення катастрофи Чорнобиля як соціально-культурної трагедії української нації”, – говорить генеральний директор ДП “Мультимедійна платформа іномовлення України” Людмила Березовська.

Кожна платівка із представленої дюжини, яка пролунала у велетенських стінах об’єкту “Градирня”, має чіткий сенс.

“Мікс починається із Polygrim – Trails Of Clouds, автор – гіпнотичний український композитор, його музика поза часом. І це сумна іронія, бо саме через радіоактивну хмару почалося розуміння того, що люди ще багато не знають про можливості й наслідки власних технологій. Саме через радіацію квітуче молоде містечко Прип’ять перетворилось на City Of Nothing. Про це трек від нової української групи Braii. Він майже перетікає у вже класичний трек Atomic Moog 2000 – оду атомній бомбі від британців Coldcut, – відзначає Влад Фісун. – Продовжує історію в “Градирні” VGNVZH – Wheraufrom; напружений і бурхливий трек про кордони, про фактичне відмежування зони від людей. Далі йде трек сайд-проекту засновників гурту “Скрябін” – MOLOTOV20, смілива композиція Blood – саме про те, як наше покоління відчувало себе у 90-ті – люто, оскаженіло прагнучи у Великий, Старий або Новий світ”.

“Якими тоді ми для всіх були? Так, мабуть, це було схоже на Original by Leftfield та Dirt by Death In Vegas, і я намагався підібрати не дуже поширені ремікси з цієї класики середини 90-х. А що ми для світу зараз? Нова нація, яка має свій Vidlik, тому використали твори Onuka. Та саме тому знову непоширений ремікс Kraftwerk, які без зайвих пристрастей розповідали про техногенні катастрофи культовим треком Radioactivity майже одразу після спалаху, – продовжує Влад Фісун. – Як нам сьогодні зрозуміти тих, хто був розлучений через шалений “збіг обставин” – я намагався знайти сучасне, ось ретрофутуристичний твір Flagio M – I Want Your Love, який простими словами говорить, як почувалися ті, хто назавжди розпрощався через евакуаційний поклик”.

Пролунає також Calendula італійського дуету Lumener, а останній трек – це наш головний нині музичний експорт України DakhaВrakha із нестримним памфлетом Монах.

Організатори акції запевняють, що сьогодні у творчості нема кордонів – і це передусім завдяки технологіям, які дозволяють мистецтву потрапити будь-куди, будь-коли, усе залежить тільки від ідеї. Технології – це, насамперед, можливість. А головне – з якою метою й наскільки відповідально їх можна використовувати. Інформаційних технологій це стосується майже так само, як і енергетичних. Тож краще транслювати творчість, аніж будь-яку загрозу.

DJ-стрім вийде на каналі іномовлення України 26 квітня англійською, російською та українською мовами.

В ефірі телеканалу, на сайті, а також у соціальних мережах UATV проект зможуть побачити практично в будь-якій країні світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ