Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

28 липня — Всесвітній день боротьби з гепатитом

​3 факти про гепатит, які слід знати, якщо ви хочете здати кров.
Фото: ДонорUA

В цей день ДонорUA традиційно нагадує всім, хто здає кров або планує це зробити, про заходи безпеки та упередження щодо цього захворювання.

Ви не можете заразитися гепатитом, здаючи кров

Системи для забору крові — стерильні й одноразові, і розпаковують їх у присутності донора. Тож ви не можете нічим заразитися під час процедури. Ще на початку нульових такий ризик справді існував, але зараз безпека на всіх етапах донації суворо контролюється.

Перенесений гепатит А не є протипоказанням для донорства

Гепатит А (хвороба Боткіна, жовтуха) не передається через кров. Якщо ви перенесли це захворювання у минулому, і воно минуло без наслідків для здоров’я, ви можете здавати кров — звісно, якщо не маєте інших протипоказань.

А от якщо ви хворіли на гепатит В або С, кров здавати вам не можна. Проте ви можете підтримувати донорський рух донатами чи інформаційно — це так само важливо.

Тимчасове відведення

Коли ви здаєте кров, її перевіряють на гепатити В та С, а також ВІЛ і сифіліс. Проте для того, аби тест показав якомога точніший результат, в організмі мають сформуватися антитіла. Тому, якщо ви мали контакт із потенційним джерелом зараження, кров не слід здавати протягом 6 місяців. До таких факторів ризику належать:

  • татуювання, пірсинг, косметологічні ін’єкції;
  • операції;
  • побутовий контакт із носіями інфекцій;
  • незахищений секс із новим партнером чи партнеркою.

Дотримуючись цього принципу, ви подбаєте про безпеку реципієнтів, яким переллють вашу кров, та гарантуєте якнайточніший результат тесту.

Реєструйтеся на ДонорUA та отримуйте сповіщення, коли саме ваша кров необхідна буде для порятунку життів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ